DİTİB kadın kolları hizmet içi eğitim seminerinde bir araya geldi


  • Kayıt: 22.10.2018 17:47:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:06:32

DİTİB kadın kolları hizmet içi eğitim seminerinde bir araya geldi


Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Federal Kadınlar Kolu ile Rheinland-Pfalz (RLP) Eyalet Kadınlar Kolu’nun organizesinde derneklerin kadın temsilcileri düzenlenen hizmet içi eğitim seminerinde bir araya geldi.

 


Rheinland-Pfalz DİTİB Eyalet Kadınlar Kolu, dernek kadın temsilcilerine yönelik ‘Kadın Konseylerine Katılım ve Sosyal Çalışmalar’ konulu eğitim semineri verildi.


Morbach şehrinde 50 bayan temsilcinin katılımıyla gerçekleşen seminerin açılışı Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Rheinland-Pfalz DİTİB Eyalet Kadınlar Kolu Başkanı Sevilay Baylan yaptığı açılış konuşmasında cami derneklerinde fahri olarak görev üstlenen kadınların yapmış oldukları çalışmaların önemine değindi. Baylan, İslam’ın aile kavramına bakışı ve Peygamber Efendimizin birey olarak erkek, kadın, çocuk ve genelde aileye hangi prensiplerle yaklaştığı üzerinde durdu.


Cemiyetlerin gelişmesinde kadının önemine değinen Rheinland-Pfalz DİTİB Eyalet Birliği Başkanı Yılmaz Yıldız, her cemiyette kadın kollarının gönüllü kahramanlar olduğunu ve kadın faaliyetleri cemiyetlerin her anlamda katkı sunduğunu söyledi.


DİTİB Federal Kadınlar Kolu Başkanı Neşe Bıçakcı, ‘Kadın Konseylerine Katılım ve Sosyal Çalışmalar‘ konulu bir sunum yaptı. Bıçakcı, kadının sadece aile ile var olmadığını, her şeyden evvel insan ve birey olduğunu unutmamak gerektiğini hatırlattı. Kadının yalnızca eş, anne, kız kardeş gibi bir başka bireye bağlı olarak değerli olmadığının ve kendi başına güçlü bir birey olarak desteklenmesinin, toplumsal gelişime katkı sağlayacağının altını çizdi. Bıçakçı ayrıca kadının hayatın içine daha çok girdiği, çocukların ailenin gündem merkezi olduğu günümüzde, kadınların ve çocukların daha çok camilerde varlık göstermesi zamanın ruhuna da uygun olduğunu söyledi.

 


Kadınların toplum ve camide yerinin son derece önemli olduğunu vurgu yapan Mainz DİTİB Dini Danışma Kurulu Başkanı Celil Mahir Dindar, bu önemi Peygamber Efendimiz ve ashabı çok iyi bir şekilde gösterdiğini söyledi. Camiler, çocuk, kadın, erkek, büyük, fakir ve zengin demeden toplumun bütün kesimlerini ibadette bir araya topladığı gibi başka sosyal faaliyetlerde de bir araya topladığını ifade eden Dindar, “Camilerin süsü kadın, erkek cemaat ve çocuklardır. Kadın, çocuk camiyle buluşmuyorsa siz camiyi kime emanet edeceksiniz. Kadın, camiyi sevecek ve bilecek ki çocuğuna camiyi öğretsin. Bu nedenle toplumun tüm fertlerini eğitmek gerekiyordu. Diğer bir deyişle toplum ve aileyi oluşturan çocuk, genç, yetişkin, yaşlı, kadın, erkek tüm bireyler camideki faaliyetlerin ve eğitimin hedef kitlesidir” dedi.


Dindar konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yaşadığımız toplumla, komşularımızla, derneklerimizle hep uyum içinde çalışmalarımızı yürüttük, yürütüyoruz. Hizmetlerimizi hep Allah’ın rızasını kazanmak için yapıyoruz. Çalışmalarımızda fedakarlık ve samimiyet esası vardır. Bu esaslar da çalışmalarımıza yansımıştır.”


Rheinland-Pfalz DİTİB Eyalet Kadınlar Kolu Başkanı Sevilay Baylan “Liderlik ve Vasıfları”, DİTİB Federal Kadınlar Kolu Başkanı Neşe Bıçakcı “DİTİB Kadın Faaliyetleri ve Almanyada Müslüman Kadınlar”, DİTİB Manevi Rehberlik Uzmanı Seat Uzeirovski “Stress ile Mücadele ve Tükenmişlik”, Ludwigshafen DİTİB Mevlana Camii Din Görevlisi Meryem Yıldız “İnsan İlişkilerinde İslami Hassasiyetler” konularında yapılan sunumların ardından Rheinland-Pfalz DİTİB Eyalet Kadınlar Kolu’ndan Yonca Şen ve Şerife Sayım’ın moderatörlüğünde “Bölge dernek temsilcilerinin tanıtımı, kadın çalışmalarında hedefler, beklentiler ve projeler” konulu grup çalışması yapıldı.


İki gün boyunca sürecek hizmet içi eğitim seminerinde; Federal Kadın Birliği perspektifinden Almanya’daki Müslüman kadınlar, dernek kadın faaliyetleri, eyalet birlikleri ve eyalet kadın birlikleri ortak çalışmaları, etkin dinleme ve empati geliştirme metodları, sosyal medya ve halkla ilişkiler gibi konularda çalışma grupları oluşturularak ilerleyen dönemlerde yapılacak çalışmalar ve atılacak adımlar belirlendi.