Fransa camileri denetlemek için yasayı değiştiriyor!


  • Kayıt: 07.11.2018 18:36:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:06:39

Fransa camileri denetlemek için yasayı değiştiriyor!


Fransa, camilerde denetleme yapabilmek amacıyla 1905 tarihli laiklik yasasını yeniliyor. 2019 yılının ilk ayında meclise gelmesi beklenen yasa tasarısıyla camilerin denetlenmesi ve İslam’ın finansmanının düzenlenmesi hedefleniyor.FRANSIZ Opinion Gazetesi'nde yer alan habere göre yeni laiklik yasası, herhangi bir yabancı devletten, şirketten ya da şahıstan alınan 10 bin euronun üzerindeki yardımları devlete bildirmeye zorunlu kılıyor.

 

1905 tarihli yasasın yenilenmesi kapsamında, ibadet merkezlerine dış finansal etkilere girmemeleri için binalarındaki müsait alanları kiraya verme hakkı da verilecek. Eğer dini derneklerin muhasebeleri şeffaf ise devletten yardım da alabilecek.


‘YENİDEN YAZMIYORUZ, YENİLİYORUZ'

 

Fransa Adalet Bakanı Nicole Belloubet, “Burada amaç laiklik yasasını yeniden yazmak değil. 1905 yasasının yenilenmesi mümkün” derken İçişleri Bakanı Christophe Castaner ise dini cemaatlerin temsilcileriyle konuyu tartışmaya başlayacaklarını söyledi.



Yasanın yeni haliyle dini vakıf veya dernekler, devlet tarafından bir statüye kavuşacak. Böylece yasadan kaynaklanan vergi avantajlarından da yararlanabilecekler.