Sırbistan 'Avrupa'daki Çin' Olmaya Hazırlanıyor


  • Kayıt: 11.11.2018 13:16:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:06:41

Sırbistan 'Avrupa'daki Çin' Olmaya Hazırlanıyor


Avrupa Birliği'ne aday olan Sırbistan, genç, ucuz ve nitelikli iş gücü, Rusya ile özel ilişkisi ve coğrafi konum avantajıyla son yıllarda Avrupa'dan Uzak Doğu'ya giden sanayi yatırımlarını geri çekti.


Avrupa Birliği'ne aday olan Sırbistan, genç, ucuz ve nitelikli iş gücü, Rusya ile özel ilişkisi ve coğrafi konum avantajıyla son yıllarda Avrupa'dan Uzak Doğu'ya giden sanayi yatırımlarını geri çekti. Sırbistan geçen yıl 2,6 milyar euro uluslararası doğrudan yatırım çekerken, bu rakam bu yılın ilk beş ayında 1,1 milyar euro olarak gerçekleşti. Aydınlatma sektöründe faaliyet gösteren Avusturya merkezli Zumtobel Group, üretimini işçi ücretlerinin ve lojistik fiyatlarının yükselmesinden dolayı Çin'den Sırbistan'a taşıdı. Merkezi Almanya'da bulunan otomobil kablo üreticisi Leoni, geçen yıl Sırbistan'da 2 bin 200 işçinin çalıştığı bir fabrika açtı.


EN BÜYÜK YATIRIMCI ALMANYA


Avrupalı şirketlerin yanında, Çinli şirketler de İpek Yolu kuşağında yer alan ülkeye altyapı ve fabrika yatırımları yaparak, Sırbistan'ı AB ve Balkanlara açılım için merkez olarak konumlandırıyor. Çin merkezli Shandong Linglong ülkeye 1 milyar dolar yatırımla yeni bir lastik fabrikası planlarken, diğer bir Çin firması Shijiazhuang Zhiyi Zinc Industry'de 80 milyon dolar yatırımla çinko oksit üretimi için Sırbistan hükümeti ile anlaşma imzaladı. Uluslararası şirketlerin Sırbistan'a sanayi yatırımının yapmasının bir sebebi de ülkenin Rusya ile olan özel ilişkisi. Rusya ile serbest ticaret anlaşması nedeniyle uluslararası firmalar Sırbistan'ı transfer noktası olarak kullanıyor. Almanya ülkede en büyük yabancı yatırımcı konumunda.


450 TÜRK FİRMASI VAR

 

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Sırbistan İş Konseyi Başkanı Bayram Akgül, "Sırbistan, büyüyen bir pazar ve mevcut serbest ticaret anlaşmaları ile 1 milyar nüfuslu bölge pazara erişimi söz konusu. Bu erişim gücünden dolayı, Sırbistan pazarında faaliyet gösterip, ihracat yapan firmaların, operasyonlarını bölgedeki diğer ülkelere yaymaları oldukça kolay hale geliyor. Türk firmaları da bu modeli uyguluyor" dedi. Sırbistan'da 450 Türk firmasının faaliyet gösterdiğini de bildiren Akgül, Türkiye ile Sırbistan arasında 2007'de 545 milyon dolar olan ticaret hacminin, geçen yıl 1,1 milyar dolara çıktığını ve hedefin bu rakamın 2020'ye kadar 3 milyar dolara yükseltilmesi olduğunu belirtti.

 

İŞÇİLİK MALİYETİ 2 KAT DÜŞÜK


Sırbistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Marko Cadez de ülkesinin bugün bölgesinde en cazip yatırım imkanlarını sunduğunu belirterek, ülkede 400 kişinin istihdam edildiği bir otomobil parçaları üreten fabrikanın işçilik maliyetinin bölgedeki diğer ülkelere göre iki kat daha düşük olduğunu söyledi. Cadez, Sırbistan'ın yatırımcılara vergi avantajı ve ülkenin imzaladığı ticaret anlaşmalarından yararlanma imkanı gibi olanaklar sunduğunu da anlattı.


Kaynak: Hürriyet