Hollanda'da Ahİ Evran Anıldı


  • Kayıt: 18.11.2018 18:04:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:06:43

Hollanda'da Ahİ Evran Anıldı

 

13. yüzyılda Anadolu'nun Türk ve İslamlaşmasında büyük  katkıları olan Anadolu Erenlerinden, Ahilik teşkilatının kurucusu Ahi Evran-ı Veli  Amsterdam Nizam-ı  Alem Süleymaniye Camii  tarafından düzenlenen anma  programı beğeni ile izlendi.

 

 

Feyzullah Alim Er’in okuduğu Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan Ahi Evran-ı anma programına T.C. Lahey Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşavir Vekili ve Rotterdam Din Hizmetleri Ataşesi Dr. Ali Parlak,  Nizam-ı  Alem Süleymaniye Camii Teşkilatı Başkanı Ergül Yaman, Nizam-ı  Alem Süleymaniye Camii Din Görevlisi Yavuz Bahadır, Meram Restoranlar zinciri CEO'su Erdoğan Yüce ve Hollanda Sivaslılar Platformu Başkanı İbrahim Çitil ile çok sayıda davetli katıldı.

 


 

Moderatörlüğünü Aydın Çelik’in yaptığı ‘Ahi Evran ve Ahilik Kültürü’’nün anlatıldığı programda bir selamla konuşması yapan Nizam-ı  Alem Süleymaniye Camii Teşkilatı Başkanı Ergül Yaman, ‘’10 Kasım vesilesiyle, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi ve Anadolu’muzun Velilerinden, Ahi Evran-ı Veli’yi hayırla ve rahmetle anıyorum. Bu vesile ile tüm esnaf ve işadamlarımıza hayırlı, bol ve bereketli kazançlar diliyorum. Katılımcılara ve programın hazırlanmasında emeği geçenlere de teşekkür ederim.’’dedi.

 

T.C. Lahey Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşavir Vekili ve Rotterdam Din Hizmetleri Ataşesi Dr. Ali Parlak ise konuşmasında, Ahiliğin ve  kültürünün bizlere vermiş olduğu mesajın çok önemli olduğunu belirterek, içinde yaşadığımız toplumla ve komşularımızla iyi ilişkiler içerisinde olmamız bize sevaplar, iyilikler kazandıracağını söyledi.

 

 

İşadamı olarak elemanlarıyla olan anılarını anlatan Meram Restoranlar zinciri CEO'su Erdoğan Yüce ise, ‘’Ahilik ahlakını örnek alarak ticaret ahlakına önem vermeliyiz. Çalışanlarımızla, elemanlarımızla iyi geçinmeliyiz. Onları korumalıyız, sahip çıkmalıyız. Yaptığımız esnaflığın güvenilir olmalısı, kaliteli olması müşterilerize karşı  güven vermeliyiz" diye konuştu.

 

 

Nizam-ı  Alem Süleymaniye Camii Din Görevlisi Yavuz Bahadır’da, Ahiliğin kaynağını İslamiyetten aldığını söylerek,’’ Ahilikte terbiye, dürüstlük, çalışkanlık ve yardımseverlik esastır. Ahilik, ortaya koyduğu bu temel ilkelerle, toplumda yaşayan herkesi kaynaştıran, bütünleştiren ve millet olmanın bilincini bütün topluma yayan bir sistem olmuştur. Kaynağını Yesi’den alan kutlu bir davânın gönül erleri ile birlikte bu toprakları vatan yapan Ahi Evran, 32 çeşit esnafı teşkilatlandırmış; Selçuklu ve Osmanlı coğrafyasında; Kardeşliğin, cömertliğin, yiğitliğin, fedakârlığın, doğruluğun, dürüstlüğün, kalitenin, üretimin, ahlâkın, sanatın, aklın ve bilimin esas alındığı Ahilik teşkilatını kurmuş, Moğollara karşı mücadele ederken 93 yaşında şehit edilmiştir.’’dedi.

 

Ahilik Haftası nedeniyle düzenlenen program, Ardi Muti’nin okuğu Şiir ve ikram edilen tatlının ardından sona erdi.