Hollanda’da Türklerin Yeniden Zorunlu Uyum Kurslarına Katılmaları İsteniyor..!


  • Kayıt: 21.11.2018 15:02:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:06:44

Hollanda’da Türklerin Yeniden Zorunlu Uyum Kurslarına Katılmaları İsteniyor..!


Entegrasyondan sorumlu Bakan Koolmes ve Adalet Bakanı Grapperhaus Türkiye’den yeni gelenlerin zorunlu Uyum Sınavına ve Uyum Kurslarına (inburgeringsexamen / İnburgeringscursus  ) tabi tutulmalarının yeniden araştırılmasını istemekteler.

 


Bakanların Türkiye’den yeni gelenlerin, yeterli derecede Hollanda toplmuna entegre olamadıklarını belirttiler.

 

Uyum Kurslarının Geçmişi..!


Türk toplumunun temsili kurumlarının Hollanda hükümetine açmış bulunduklari davada, ‘ Utrecht İdari Mahkemesi ’16 Ağustos 2011 tarihinde aldığı kararda, ‘ AB- Türkiye arasındaki Ortaklık Hukuku Hükümleri Uyarınca, Hollanda’da yaşayan Türklerin Uyum Yasası’na dahil edlilemiyeceği yer alıyordu ‘.

 

Sonrasında neler oldu ?

Hollanda hükümeti Türkiye’den yeni gelenlerin uyum Sınavından( İnburgeringsexamen ) muaf olduklarını kararlaştırdı ve Hollanda’da yaşayan Türkler Uyum Kurslarından ve sınavından muaf tutuldular.

 

İkilem (Dilemma )..!


Bizde bir söz vardır ‘Kaş yaparken göz çıkarmak ‘ diye. Bu mahkeme kararından sonra belediyeler Türkiye’den yeni gelenlerin ve Hollanda’da yaşayan Türklerin artık Hollandaca dilini öğrenmek zorunda olmadıklarını ve Hollandaca dilini öğrenmek isteyenlerin kurs ve sınav giderlerini kendilerinin karşılaması gerektiğine karar verdiler.

 

Karar sonucunun etkileri..!


Evet, Türkiye’den binlerce yeni gelenler 6.000 euro’yu bulan kurs üçretini karşılayamadılar ve borçlanamadıkları için düzenli Hollandaca dil kurslarına katılamadılar.

 

Hollanda Uyum Sınavını (inburgeringsexamen ) yapamayan yeni gelenler, belirli bir meslek eğitimine katılamadılar, kalifiyeli eleman olarak iş pazarında yerlerini alamadılar ve Hollanda vatandaşlığına başvurularını bile yapamadılar.

 

Evet, olumlu olarak algıladığımız, o günkü Hukuk zaferi gibi kabül ettiğimiz Hukuksal haklılığımız yeni gelenlerin ve dil öğrenmek isteyenlerin mağdur olmasını sağladı.

 

Bu anlamda ‘haklıya hakkını vermek gerek ‘. Siz ne dersiniz ?

 

Nejat Sucu