Alman istihbaratı: Türkiye'yi dinlememek için deli olmalıyız

Almanya hükümeti sözcüsü Christiane Wirtz, Türkiye'nin dost ülke olduğunu söylemekten kaçınırken, dinleme olayıyla ilgili açıklama yaptı.


  • Kayıt: 19.08.2014 10:00:00 Güncelleme: 19.08.2014 10:00:00

Almanya hükümeti sözcüsü Christiane Wirtz, Türkiye'nin dost ülke olduğunu söylemekten kaçınırken, dinleme olayıyla ilgili açıklama yaptı.

 

Almanya Hükümet Sözcü Vekili Christiane Wirtz, dün gerçekleştirdiği basın toplatısında Türkiye’nin 2009’dan bu yana Alma istihbaratı tarafından dinlendiği iddialarına yönelik açıklamalarda bulundu.

 

Federal Basın Merkezi’ndeki basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Wirtz, iddiaları ancak Parlamento Denetim Komisyonu’nun doğrulayabileceğini söyledi. Wirtz, “Almanya’da, BND’nin faaliyetleri ve görevleriyle ilgili Federal Meclis’te bir Parlamento Denetim Komisyonu bulunuyor. Medyada hafta sonundan bu yana yer alan haberlerin açıklığa kavuşturulması gereken yer Federal Meclis Parlamento Denetim Komisyonu’dur. Şunu kesin olarak söyleyebilirim ki bugün de konuşulmakta olan konuların bir bölümüyle ilgili olarak temmuzda bu komisyona bilgi verilmiştir ve diğerleri hakkında da yakın zaman içinde bilgi verilecektir.”

 

"TÜRKİYE DOST ÜLKE" DİYEMEDİ

 

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) Almanya’da yaptığı dinlemelerin ortaya çıkmasının ardından Merkel’in yaptığı “Dostlar arasında dinleme kabul edilemez” açıklamasını hatırlatan bir gazetecinin, “NATO müttefiki ve uzun süredir AB adayı olan Türkiye, dost ülkelerden biri olarak görülmüyor mu?” sorusu üzerine Wirtz, “Başbakan Merkel, bu açıklamayı geçen sene ekim ayında Brüksel’de yaptı ancak bu açıklamanın bağlamı ABD ile ilgili iddialardı. Bu açıklamada ona atıf yapıldı” dedi.
“Türkiye, dinlenmemesi gereken bir dost ülke değil mi? Yoksa istihbarat faaliyetlerinin yürütüldüğü diğer ülkelerden mi?” sorusuna ise, “Almanya Federal Cumhuriyeti, Türkiye ile yoğun bağlantılara sahip. Bu bağlantıları sürekli olarak canlı tutuyor ve birçok siyasi konuda Türkiye ile koordineli olarak hareket ediyor” yanıtını verdi.

 

"DOST AMERİKA HEDEFTE DEĞİL"

 

Wirtz’e, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un geçen yıl yaptıkları telefon görüşmelerinin, BND’nin dinlemesine takıldığı iddiaları da soruldu. Wirtz bunun üzerine BND’nin daha önce yaptığı, “İlkesel olarak dost ülkelere karşı dinleme faaliyeti yürütmüyoruz. ABD istihbarat faaliyetlerinin hedefi olmamıştır ve şu anda da değildir. Tesadüfen elde edilen kayıtlar derhal imha edilmektedir” şeklindeki açıklamasını okudu.
Der Spiegel dergisinin önceki gün yayımladığı haberde, BND’nin, hükümet tarafından 2009 yılında verilen talimat gereği Türkiye’ye yönelik istihbarat ve dinleme faaliyetleri yürüttüğü iddia edilmişti.

 

 

"TÜRKİYE'Yİ DİNLEMEMEK İÇİN DELİ OLMAMIZ LAZIM"

 

Bild gazetesine konuşan bir Alman istihbarat yetkili ise Almanya, Türkiye’den Suriye sınırındaki Alman cihatçılarla ilgili bilgi istediğinde Türkiye ancak kendilerine PKK’nın Almanya’daki faaliyetleri hakkında bilgi verilmesi karşılığında cihatçılarla ilgili istihbarat iletebileceğini söylüyordu. Kendi bilgilerini elde etmek zorunda kaldıklarını savunan Alman istihbarat yetkilisi, “Türkiye’yi dinlememek için deli olmamız lazım” dedi.

 

"DİNLEDİK ÇÜNKÜ ERDOĞAN GÜÇLENDİ"

 

Alman Bild gazetesi, "İşte bu nedenlerle Alman Dış İstihbarat Örgütü (BND) Türkiye'yi dinledi" başlığıyla verdiği haberde, Türkiye'de yeni Cumhurbaşkanlığı'na seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ın güçlenmesine dikkat çekerek "Türkiye'nin yeni Cumhurbaşkanı'nın giderek artan gücü Batı tarafından endişe ile izleniyor" diye yazdı.

 

"TÜRKİYE BALKANLAR'I İSLAMLAŞTIRIYOR"

 

Bild gazetesinin iddialarından biri de "Türkiye Balkanlar'da giderek artan İslamlaşmanın baş aktörlerinden biri" olduğu. Gazete ayrıca Ankara'nın Berlin'i, Suriye'ye sözde cihat için giden kişilerle ilgili bilgi verme konusunda "Siz de bize PKK ile ilgili bilgi verin" diye baskı altında tuttuğunu yazdı.

 

"GÜVEN SARSACAK"

 

Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) Federal Meclis Grup Başkanvekili Rolf Mützenich, "İki ülke arasındaki güvensizliği artıracağını" söyledi. Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisi Federal Meclis Grubu Başkan Vekili ve Federal Meclis İçişleri Komisyonu Başkanı Wolfgang Bosbach da dinlemeyi "anlayışla karşıladığını", BND'nin Türkiye'yi dinlemek için haklı nedenleri bulunduğunu söyledi.