Hollanda'da mağdur aileler mahkemelere başvurmaya başladı!

Hollanda Vergi Daireleri’nin, çifte vatandaşlığa sahip olan onbirbin aileyi şaibe altında tutarak, Çocuk Bakım Ödenekleri’ni durdurması ile başlayan...


  • Kayıt: 10.01.2021 14:31:08 Güncelleme: 10.01.2021 14:33:06

Hollanda hükümeti istifa etmedi, Bakanlık da suç duyurusunda bulunmadı, mağdur aileler mahkemelere başvurmaya başladı!

Hollanda Vergi Daireleri’nin, çifte vatandaşlığa sahip olan onbirbin aileyi şaibe altında tutarak, Çocuk Bakım Ödenekleri’ni durdurması ile başlayan ve sonra da bu ailelerden, daha önce ödenmiş olan ödeneklerin tamamını geri istemesiyle devam eden skandal ile ilgili yapılan tüm araştırma ve soruşturmalar, Hollanda hükümetinin tutumu nedeniyle, ‘Dağ fare doğurdu’ dedirtecek duruma geldi.

C:\Users\ILHAN\Desktop\ARALIK BULTENINE GIRECEKLER\1024x576a.jpg

Meclis Araştırma Komisyonu’nun, vergi dairelerindeki devlet memurlarının çok hatalı davrandıklarını, bu nedenle onbirbin ailenin mağdur duruma düştüklerini açıklamasından sonra istifa etmesi beklenen hükümet, ‘Toplumsal Sağlık Hizmetleri Kurulu, korona nedeniyle görevde kalmamızın zaruri olduğunu bildirdi’ diyerek, beklenen istifayı yapmadı. Başbakan Rutte, ‘Biz istifa için hazırlanmıştık ama, ülkenin içinde bulunduğu durum, bunu yapmamıza engel oluyor’ açıklamasını yaptı.

Ne var ki, konuyla ilgilenen Devlet Bakanlığı da, hatalı davranan ve hatta suç işledikleri saptanan devlet memurları hakkında suç duyurusunda bulunulmayacağını açıkladı.

Beklenmeyen bu açıklamalardan sonra hayal kırıklığına uğrayan mağdur aileler, şimdi de teker teker mahkemelere başvurarak hükümet aleyhinde suç duyurusunda bulunmaya başladılar.

C:\Users\ILHAN\Desktop\ARALIK BULTENINE GIRECEKLER\https___cdn-kiosk-api.telegraaf.nl_53de60a0-3311-11eb-95dd-02d2fb1aa1d7.jpg

YENİ BİR SAÇMALIK DAHA…
Sosyal hizmetler konusunda dünya şampiyonu ülkeler arasında ön sıralarda olan Hollanda’da, geçen hafta bir başka saçmalık daha yaşanmıştı.

Wijdemeren’de yaşayan ve sosyal ödenek (fakirlik ödeneği) bir kadın, annesinin kendisi için yapmış olduğu ekmek, kahve, yumurta, tuvalet kâğıdı gibi alış-verişler yüzünden, Belediye’ye 7.039,65 euro geri ödemeye mahkûm edilmişti. Belediye’nin bu acımasız isteği karşısında mahkemeye başvuran kadın, mahkemede de haksız bulunmuş ve 7.039,65 euronun yanında 3.500,00 euro da tazminat ödemeye mahkûm edilmişti.

Ne diyelim, bir yanda sosyal yardım konusunda dünya şampiyorları arasında bulunan bir Hollanda, diğer yanda da, yasaları uygulama konusunda abartıya kaçan ve komikleşen bir başka Hollanda.


İlhan KARAÇAY