Hocalı Katliamı: Dağlık Karabağ Savaşı’nda insanlığın kaybettiği gece

Hollanda Azerbaycan Türk kültür Derneği, kurulduğu 1990″dan beri her zaman halkın millî ve manevî değerlerine önem vermiş, vermeye de devam etmektedir...


  • Kayıt: 28.02.2021 16:01:40 Güncelleme: 28.02.2021 16:01:40

Hollanda Azerbaycan Türk kültür Derneği, kurulduğu 1990″dan beri her zaman halkın millî ve manevî değerlerine önem vermiş, vermeye de devam etmektedir.
Bunlardan en önemlisi 26 Şubat 1992 yılında Azerbaycan’ın Hocalı şehrinde Ermeni ve Rus işgalcileri tarafından hunharca katledilen, yüzlerce mahsum vatandaşlarımızın anısına 2007 yılında dikmiş olduğu, Hocalı soykırım anıtı idi.

Dernek, hem yeni yerinin açılışını yaptı hem de Hocalı şehitlerinin 29. yıl dönümünü -korona kurallarına uyarak- büyük bir kalabalıkla andı.
Düzenlenen program iki bölümden oluştu.
Birinci bölümde, anıtın açılışı yapıldı, Kur’anı Kerim okundu ve şehit çocukların adlarının yazılı olduğu balonlar uçuruldu.

Ikinci bölüm salonda gerçekleştirildi.
T.C. Lahey Büyükelçisi Şaban Dişli, Azerbaycan Hollanda Büyükelçisi Fikret Axundov, DENK Partisi Milletvekili Selçuk Öztürk, Hollanda Azerbaycanlılar Anavatan Kadınlar Derneği Başkanı Mayise Agamirzayeva ve Linda Jansen ve
Hollanda Azerbaycan Türk kültür Derneği Başkanı İlhan Aşkın katıldılar ve birer konuşma yaparak Hocalı’da yaşanan vahşeti kınadılar.

Daha sonra Hocalı anıtının taşınmasında emeği geçenlere teşekkür edilerek, çiçekler ve Karabağ Savaşı”nda hayatını kaybeden şehitlerin sembolü olan Xari Bülbül Çiçeği”nin rozetleri dağıtıldı.

Hocalı Katliamı: Dağlık Karabağ Savaşı’nda insanlığın kaybettiği gece

1992 yılında 25 Şubat’ı 26 Şubat’a bağlayan gece, Dağlık Karabağ’ın Hocalı kentinde yüzlerce kadın, yaşlı ve çocuk, Ermeni ablukasındaki şehri terk etmeye çalışırken vurularak ve donarak hayatını kaybetti.

New York merkezli insan hakları kuruluşu Human Rights Watch (İnsan Hakları İzleme Örgütü), hazırladığı raporda o gece en az 161 sivilin öldüğünü bildirdi.

Raporda geçen resmî Azerbaycan kaynaklarına göre ise bu rakam 800.