Bakımevi İstemedi Ötenazi Yaptırdı

Hollanda'da bir kadın bakımevinde tedavi görmek istemediği için kendini özel bir klinikte öldürttü, savcılık soruşturma başlattı


  • Kayıt: 30.08.2014 22:10:00 Güncelleme: 30.08.2014 22:11:00

Hollanda'da bir kadın bakımevinde tedavi görmek istemediği için kendini özel bir klinikte öldürttü, savcılık soruşturma başlattı.

 

Hollanda'nın Dutch News haber sitesine göre bakım evinde yaşamak istemeyen 80'li yaşlarında bir kadının ötenazi yöntemi ile öldürüldü.

 

Kadın 20 yıl önce bakım evinde yaşamak istemediğine dair bir tebliğ bırakmıştı. 18 ay önce de bunu tekrar onayladığını doktoruna belirtmişti.

 

Ötenazinin yasal olduğu Hollanda'da bu yöntemle ölüm ancak hasta dayanılamayacak kadar acı çekiyorsa gerçekleştirilebilir.

 

Ötenazi gözlemleme komitesi uygulamanın yapıldığı Life Clinic isimli özel klinikteki uzmanların görevlerini yapamadıklarını belirtti. Savcılık da bu olayı soruşturuyor.

 

Aynı klinik geçtiğimiz Nisan ayında da benzer eleştirilere maruz kalmıştı. Psikiyatrik sorunları olan bir yaşlı kadınla, ötenaziden önce, doktorunun yeteri kadar konuşmadığı iddia edildi.

 

İki yıl önce açılan bu özel klinikte bugüne kadar 250 ötenazi gerçekleştirildi.

 

Hollanda'da ötenazi 2002 yılından beri yasal, ancak sadece çok ciddi şartlar altında ve iki doktorun onayıyla gerçekleştirilebiliyor.

 

Ötenazi turizmi

 

Ötenazi İsviçre'de de 1940'lı yıllardan beri yasal.

 

Tıp etiği dergisinde (Journal of Medical Ethics) geçen hafta yayımlanan bir çalışmaya göre ötenazinin bir diğer şekli olan 'yardımlı intihar' için İsviçre'ye seyahat edenlerin sayısı son dört yılda katlandı.

 

2012'de toplam 172 yabancı vatandaş hayatını bu yöntemle İsviçre'de sonlandırmayı seçti. Bu amaçla İsviçre'ye gidenlerin yaklaşık üçte ikisini Almanya ve İngiltere vatandaşları oluşturuyor.

 

Ötenazinin yasal olduğu diğer ülkeler ise Lüksemburg, Belçika ve Amerika Birleşik Devletleri'nin bazı eyaletleri.