HOLLANDA BİR TÜRK GENCİNİ KONUŞUYOR: İSMAİL İLGÜN

Yüzbinlerce YouTube izleyicisi olan İsmail İlgün bir TV kuruluşundan program yapma teklifi aldı, Yayınlar başlamadan önce gönderilen bir şikâyet mektubu yüzünden program yayınından vazgeçildi, TV Kurumu’nun ültümatomlarına taviz vermeyen İlgün, ‘Ben yine de aradığımı bulurum’ diyor.


  • Kayıt: 10.04.2021 10:00:46 Güncelleme: 10.04.2021 10:01:32

Yüzbinlerce YouTube izleyicisi olan İsmail İlgün bir TV kuruluşundan program yapma teklifi aldı.

Yayınlar başlamadan önce gönderilen bir şikâyet mektubu yüzünden program yayınından vazgeçildi.

TV Kurumu’nun ültümatomlarına taviz vermeyen İlgün, ‘Ben yine de aradığımı bulurum’ diyor.

Hollanda’da 5 yıldır, Youtube’de programlar yapan ve yüzbinlerce izleyicisi olan İsmail İlgün’ün başından geçenler, görsel ve yazılı medyada gündem yarattı.
Güldüren, kızdıran ve çileden çıkaran programlar yapan İsmail İlgün, Hollanda’nın ana akım TV kurumlarından VPRO’dan yeni bir program yapımı için teklif aldı. Programların içeriği, güldüren, utandıran ve kızdıran konular olacaktı.
Ne var ki, programların başlamasına ramak kala, VPRO’ya giden bir mektup, bu anlaşmanın bozulmasına neden oldu.

Mektup, Faslı bir bayan gazeteci olan Asma tarafından gönderilmişti.
Asma’yı rahatsız eden konu, İlgün’ün bir başka Faslı genç ile yaptığı mülakattı.
Faslı Youness Ouaali, küçük bir çocuğa tecavüz suçundan hapis cezası yemiş ve tahliye olmuştu. İsmail İlgün için bu Faslı figür ilginç bir konu kahramanı olabilirdi. O da bunu yaptı ve bu mülakatı Youtube kanalında yayınladı.

Faslı Gazeteci Asma, bu röportajdan rahatsızlık duymuş ve VPRO’ya yazdığı mektubunda, ‘Böylesi pis adamları öne çıkaran birine nasıl program yaptırırsınız’ diye yazmıştı.

VPRO’dan yapılan bir açıklamada, İsmail İlgün ile yapılan anlaşmanın bozulduğu belirtildi.
Konuyla ilgili olarak konuşan VPRO redaktörü, ‘İlgün’e, Youtube yayınlarına son vermesini söyledik ama kabul etmedi. Biz de bu nedenle anlaşmamızı bozduk.’ dedi.
Kendilerine de şikâyetler geldiğini sözlerine ekleyen VPRO redaktörü, ‘İlgün’ün tüm ısrarlara rağmen Youtube yayınlarından vaz geçmemesi bizi bu kararı almamıza zorladı’ diye devam etti.

Yaşananlar sonrasında medyaya açıklama yapan ve kendi programlarında konuşan İsmail İlgün ise, ‘Beni kıskanan bir Faslı bayan gazetecinin sözlerine önem verip, benden taviz vermemi bekleyenler aldanmıştır. Ben bildiğim yolda devam ederim ve aradığımı da bulurum’ dedi.

İSMAİL İLGÜN’ÜN GEÇMİŞİ

İsmail İlgün, Amsterdam’a yakın olan Zaandam’ın ‘Türk mahallesi’ olarak bilinen Poelenburg’da doğdu. Babasız büyüdü. Pascal Koleji’ne giderken, 2013 yılında vloglar (video görüntüleri) yapmaya başladı. Daha çok İngiliz şakaları ve hokkabazlık yapıyordu. Aradan iki yıl geçince, bu işi daha profesyonelce yaparak para kazanacağını anladı. 2016 yılında, okulunu askıya aldığı için kovuldu. Bu yıldan sonra, yaşadığı mahallede gençlerle sokak dili konuşulan röportajlar yapmaya başladı. Mahallede cereyan eden olumsuz olayları da ekranlara taşıyan İlgün, artık popüler olmuş ve izleyici sayısı 99 bini bulmuştu.

Zaandam’da meydana gelen tatsız bir olay sırasında başrol oynayan İsmail İlgün, gençlerin Belediye Meclis Üyesi bayan Juliette Rot’un yüzüne tükürmelerini de görüntüleyip dalga geçince, Başbakan Rutte bile zivanadan çıktı ve bu konu Bakanlar Kurulu’nda ve mecliste tartışıldı.


Rutte, yaşananları komik bir şekilde ekrana taşıyan İsmail İlgün için ‘ayak takımının çirkefliği’ yakıştırmasını yapmıştı.

Aradan zaman geçtikçe daha profesyonelleşen ve izleyici sayısını yüzbinlere çıkaran İlgün, 2018 yılında Lahey’de Başbakan Rutte ile karşılaşınca, ‘Size bir şey sorabilir miyim? Beni hâlâ ayak takımı olarak mı görüyorsunuz.’ diye sordu. Başbakan Rutte de, ‘O zaman gösterdiklerine karşı söylemem gereken buydu. Ama şimdi tutumunu değiştirdiyesen, sana ikinci bir şans veririm’ dedi.

VPRO Televizyonunun kendisi için vermiş olduğu karar nedeniyle hiç üzülmediğini belirten İsmail İlgün, ‘Aradığımı mutlaka bulurum’ demekle yetindi.

İlhan KARAÇAY