Bijna helft Syriërs vlucht: waar gaan zij heen?

Bijna de helft van de Syriërs is, sinds de bloedige burgeroorlog in 2011 begon, op de vlucht geslagen. Veel gezinnen zwerven wel een jaar door eigen land, voor zij uiteindelijk het besluit nemen de grens over te steken en Syrië te verlaten.


  • Kayıt: 31.08.2014 11:48:00 Güncelleme: 31.08.2014 11:48:00

Bijna de helft van de Syriërs is, sinds de bloedige burgeroorlog in 2011 begon, op de vlucht geslagen. Veel gezinnen zwerven wel een jaar door eigen land, voor zij uiteindelijk het besluit nemen de grens over te steken en Syrië te verlaten.

 

De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (VN) trekt aan de bel met nieuwe cijfers over wat Hoge Commissaris Antonio Guterres 'de grootste humanitaire ramp van onze eeuw' noemt. In totaal zijn meer dan 9,5 miljoen Syriërs op de vlucht. Volgens cijfers van de CIA telt Syrië zo'n 22,5 miljoen inwoners.

 

Het maar voortdurende geweld drukt zwaar op Syrische kinderen, waarschuwt de VN bovendien. Meer dan de helft van alle vluchtelingen is onder de 18 jaar.

 

Buitenland

 

Zo'n drie miljoen Syriërs hebben hun thuisland inmiddels de rug toegekeerd en zoeken bescherming in het buitenland. Het laatste jaar is dit aantal sterk toegenomen: tot midden 2013 staken in totaal 2 miljoen mensen de grens over.

 

Die stijging is opvallend, omdat het voor burgers steeds moeilijker is het land te verlaten. Volgens de VN worden veel Syriërs gedwongen bij grenscontroles hoge steekpenningen te betalen. Smokkelaars wachten mensen op, die via de woestijn naar het oostelijker gelegen Jordanië vluchten, en eisen meer dan honderd dollar (rond de 76 euro) per persoon voor een 'veilige' overtocht.

 

Bestemming

 

Vluchtelingen vertrekken vooral naar buurlanden als Libanon (1,2 miljoen), Turkije (815.000) Jordanië (608.000). De landen kunnen die enorme toestroom niet aan; vier op de vijf Syriërs heeft grote moeite rond te komen in een nieuwe thuishaven. De economieën van de buurlanden kraken, en de inflatie in steden waar zich veel vluchtelingen ophouden, is enorm.

 

Doordat veel mensen in eigen land al maanden hebben rondgetrokken voordat ze uiteindelijk de stap maken om in het buitenland een nieuw onderkomen te zoeken, zijn velen bij aankomst in buitenlandse steden en vluchtelingenkampen al behoorlijk verzwakt en hebben ze medische hulp nodig.

 

 

 

Afhankelijk

 

De VN zegt zich ernstig zorgen te maken over de omstandigheden in kampen. In de stad Al Qa'im in Irak zagen medewerkers van de VN en andere internationale hulporganisaties zich gedwongen een vluchtelingenkamp te verlaten vanwege de oprukkende terreurgroep IS.

 

De vluchtelingen daar zijn nu afhankelijk van hulp van de Iraakse regering en nationale organisaties, die nauwelijks middelen hebben om het uit zijn voegen barstende kamp van voldoende eerste levensbehoeften te kunnen voorzien.

 

IS

 

De sterke stijging van het aantal Syriërs dat naar het buitenland vlucht, heeft te maken met de opmars van IS. De laatste negen maanden is de leefsituatie in Syrië daardoor nog verder verslechterd. Ruim 6,5 miljoen vluchtelingen zwerven binnen de landsgrenzen, op zoek naar een veiliger heenkomen dan hun eigen huis.

 

Burgers worden vermoord, in steden omsingeld of komen letterlijk om van de honger. De vluchtelingenorganisatie van de VN waarschuwt dat er zeker 1,5 miljard euro extra aan hulp nodig is, als de Syrische winter straks voor de deur staat. Zo'n 2,4 miljoen Syriërs zouden hulp nodig hebben het koude seizoen te overleven.

 

 

 

Elsevier

 

Anne-Marie Spermon