Türk Konsolosluk görevlileri kurtarıldı

IŞİD'in elindeki Türk Konsolosluk görevlileri ve aileleri MİT'in düzenledi kapsamlı bir operasyonla kurtarıldı. İşte o operasyonun detayları...


  • Kayıt: 20.09.2014 10:24:00 Güncelleme: 20.09.2014 21:16:00

IŞİD'in elindeki Türk Konsolosluk görevlileri ve aileleri MİT'in düzenledi kapsamlı bir operasyonla kurtarıldı. İşte o operasyonun detayları...

 

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, 49 konsolosluk çalışanı 101 gün içinde 8 kez yer değiştirdi. Bu yer değiştirmeler hem MİT elemanları hem de uydu üzerinden adıma adım takip edildi. MİT'in personel ve ailelerinin nerede olduğundan hep haberi vardı.;

 

HİÇBİR ÜLKEDEN YARDIM ALINMADI

 

Aynı kaynaklar, kurtarma operasyonu sadece Türkiye'nin gerçekleştirdiğinin ve hiçbir şekilde yardım alınmadığının altını çizdiler. Başka bir ülke ya da istihbarat kurumunun desteğini alınmadığına vurgu yapıldı.

 

 

FİDYE ÖDENMEDİ

 

Akıllardaki sorulardan biri de fidye meselesi. '49 kişi için IŞİD'e bir fidye ödendi mi?' sorusuna da yanıt veren güvenlik kaynakları, kesinlikle bir fidye pazarlığı olmadığını ve fidye ödenmediğini vurguladılar.

 

ÇATIŞMA YAŞANMADI

 

Rehinelerin IŞİD'in elinden alınması esnasında ve sonrasında hiçbir çatışmanın yaşanmadığı belirtildi.

 

 

SIKI GÜVENLİK ÖNLEMİ

 

Rehineler teslim alındıktan sonra çok geniş güvenlik önlemleri alındı. Irak'ta rehin alınmalarının ardından Suriye'ye geçirildiği bildirilen 49 rehine sabah Akçakale Sınır Kapısı'na giden Şanlıurfa Emniyet Müdürü Eyüp Pınarbaşı, MİT Bölge Başkanı'nın da aralarında bulunduğu görevliler tarafından teslim alındı.

 

 

OPERASYON NASIL GERÇEKLEŞTİ

 

Musul'da rehin alınanları kurtarma operasyonu MİT Dış Operasyonlar Daire Başkanlığınca (DOP) tamamen "yerli bir operasyon" olarak yürütüldü.

Musul'da rehin alınanlar, ilk günden beri Musul'da 8 ayrı adreste tutuldu, hareketlilik insansız hava araçları ve diğer unsurlarla sürekli takip edildi.

Bugüne kadar 5-6 kez kurtarılma aşamasına geldi ancak bu girişimler bölgedeki savaş ortamı nedeniyle sonuca ulaşmadı, operasyon bugüne kaldı.

MİT, Musul'daki rehin alınma olayının ardından İŞID'in bölgede daha önce gerçekleştirdiği tüm rehin alma operasyonlarını analiz ederek, bir strateji geliştirdi ve bu çerçevede sonuca ulaştı.