Hollanda Kraliyet Ailesi’nin üyeleri eşcinsel evlilik yapabilecek

Hollanda’da eşcinsel evlilik 2001’den beri yasal bir halde yapılabiliyor. Lakin, tahtın bir varisi olması gerektiği düşünüldüğünden bu kuralın Hollanda Kraliyet Ailesi için geçerli olmayacağı düşünülüyordu....


  • Kayıt: 13.10.2021 18:36:20 Güncelleme: 13.10.2021 18:41:13

Hollanda’da eşcinsel evlilik 2001’den beri yasal bir halde yapılabiliyor. Lakin, tahtın bir varisi olması gerektiği düşünüldüğünden bu kuralın Hollanda Kraliyet Ailesi için geçerli olmayacağı düşünülüyordu.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, karışıklığa son noktayı koymak için rastgele bir kral yahut kraliçenin tıpkı cinsiyetten biriyle evlenebileceğini açıkça belirtti.

Bununla birlikte, Hollanda tahtının varisi Prenses Amalia,  Aralık ayında 18 yaşına girecek. Rutte, prensesin cinsel yönelimi hakkında bilgi sahibi olmadığını, lakin bir sonraki kraliçenin bir bayanla evlenebileceğini söyledi.

Rutte, parlamentoda kendi partisinin yazılı sorusuna verdiği cevapta, “Kabine, hükümdarın ya da tahtın varisinin birebir cinsiyetten bir şahısla evlenmek isterse tahttan çekilmesini gerekli görmüyor” dedi.

Öteki taraftan Kral Willem-Alexander’ın en büyük çocuğu olan Prenses Amalia’nın geleceği, yaz boyunca tıpkı cinsiyetten bir partnerle evlenmeyi seçerse neler olabileceği konusunu gündeme getiren bir kitapla ülkenin gündeminde yer aldı.

Kitap, prensesin şahsî hayatı hakkında bir bilgi içermemesine karşın büyük bir tartışmaya yol açtı. Bununla birlikte Amalia’nın gelecek yıl üniversiteye gitmesi bekleniyor ve öğrenciyken hak ettiği kraliyet gelirini reddetti.

Öte yandan, kabine eşcinsel evliliğin mümkün olduğunu açıkça belirtse de, evlat edinme yahut sperm bağışçısı yoluyla  kraliyet evliliğinden doğan çocukların geleceğinin ne olacağı bilinmiyor.

Rutte, “Bu durum dehşetli derecede karmaşık. Hollanda anayasası, kral yahut kraliçenin yerine sırf kan yoluyla tanınan bir varisin geçebileceğini belirtir” dedi.