TÜRKLÜĞÜ TARTIŞILAN HOLLANDA ADALET BAKANI DİLAN YEŞİLGÖZ, IRKÇI POLİTİKACI WİLDERS’İN HEDEFİNDE.

Bakan olacağı açıklandığı gün twitterde yazan Wilders, Yeşilgöz’ün Türklüğünü öne sürerek, ‘Umarım benim korunmamı kaldırmaz, zira o benim çimenler altında kaybolmamı ister’ ifadesinde bulundu...


  • Kayıt: 12.01.2022 19:17:07 Güncelleme: 12.01.2022 19:17:07

Bakan olacağı açıklandığı gün twitterde yazan Wilders, Yeşilgöz’ün Türklüğünü öne sürerek, ‘Umarım benim korunmamı kaldırmaz, zira o benim çimenler altında kaybolmamı ister’ ifadesinde bulundu.

Yeşilgöz’ün telefonuna çıkmayan ve whatsapp mesajına da cevap vermeyen Wilders, bu çirkin hareketinden sonra eleştiri yağmuruna tutuldu.

Adalet Bakanı Yeşilgöz, Başbakan Yardımcısı Sigrid Kaag’ın da tehdit edildiğini belirtirken, ‘Korumalar herkes için güçlendirilerek devam edecek’ dedi.

İlhan KARAÇAY yazdı:

LAHEY,– 299 günlük uzun bir maratondan sonra kurulan Hollanda koalisyon hükümetinde Adalet Bakanı olarak yer alan ve Türklüğünden söz edildiği için pek çok yurttaşımız tarafından eleştirilen Dilan Yeşilgöz, bu kez ırkçı politikacı Geert Wilders tarafından Türk olduğu gerekçesiyle eleştirildi. Kaderin cilvesine bakınız, kimileri Yeşilgöz’ün Türklüğünü kabul etmezken, kimileri de onu Türklüğü ile yeriyor.

metin içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Wilders, Yeşilgöz’ün Adalet Bakanı olacağının açıklandığı 30 aralık günü yukarıda görülen twittere şöyle bir mesaj koydu: ‘Türk asıllı bir VVD’li Adalet Bakanı oldu. Şimdi umut ederim ki benim korunmamı kaldırmaz. Tabii ki o benim çimenler altında kaybolmamı ister.’

Wilders’in bu mesajından sonra çok üzülen ve telefona sarılan Dilan Yeşilgöz, çalan telefonu açmayan Wilders’e bir whatsapp mesajı geçti, ama Wilders bu mesaja da yanıt vermedi.
Bir insanın öldürülmesine hoş bakamayacağını belirten Dilan Yeşilgöz’e, siyasetçilerin ve halkın çoğu destek verdi. Bu konuda konuşan bir siyasetçi, Wilders’in Yeşilgöz’den korktuğunu belirtirken, Wilders’in geçmişte şöyle bir laf ettiğini belirtti: ‘Lahey, korkak kişilerle dolu. Yüreksiz doğan bu korkak insanlar, yine yüreksiz bir şekilde öleceklerdir.’

Wilders’in endişesini anlamaya çalıştığını söyleyen Adalet Bakanı Yeşilgöz, Başbakan Yardımcısı Sigrid Kaag’ın da tehdit edildiğini belirtirken, ‘Korumalar herkes için güçlendirilerek devam edecek’ dedi.

Wilders’in Dilan Yeşilgöz hakkında kullandığı çirkin sözler, Hollanda medyasında ve siyaset dünyasında tartışılmaya devam ediliyor.

TÜRK MÜ KÜRT MÜ?

Dilan Yeşilgöz konusunun bir garip tarafı daha var. Wilders yayınladığı twitinde, Yeşilgöz için ‘Türk asıllı’ derken, pek çok yayın organı bu sözü ‘Türk-Kürt’ olarak dillendirdi.
Yeşilgöz’ün, ‘Türk’, ‘Türk asıllı’ ve ‘Türk kökenli’ olarak belirtilmesine çok kızan bazı yurttaşlarımız olduğu gibi, Yeşilgöz’ün kendisinin de ‘Türk’ olarak adlandırılmasını istemediğini düşünenler de vardır. Zira kendisi, daha önce yayınlanan pek çok mesajında ‘Kürt’ olduğunu

Yeşilgöz’ün, evinde veya ofisinde çekilmiş olduğu üstteki fotoğrafta, duvarda asılı olan eli silahlı bir ninenin fotoğrafı da çok tepki çekmişti.

İnsanların kendilerini hangi ırktan olduklarını hissetmeleri doğal haklarıdır. Hollanda kabinesinde yer alan iki Türkiyeliden biri olan Günay Uslu kendini nasıl ki bir Türk olarak kabul ediyorsa, Dilan Yeşilgöz’ün de kendisini bir Kürt olarak kabul etmesi o kadar doğaldır.

Dilan Yeşilgöz için ileri sürülen bazı olumsuz iddiaların varitliği için bir şey diyemem. Verdiği görüntüler ve sarfettiği sözler kendisini bağlar.
Gurbetçi olarak yaşadığımız bir ülkede Bakanlığa getirilmiş bir ülkedaşımızdan genişçe söz etmemiz doğaldır.

Dilan Yeşilgöz için medyada daha önceleri de çok şeyler yer aldı. Bunların içinde olumlu nitelikler olduğu gibi, olumsuz nitelikler de olabilir. Kendilerini Türk değil de Türkiyeli olarak kabul edenlere bir sözümüz olmamalı. Ama, en azından Türkiye’de doğmuş bir kişinin, bizim de içinde yer aldığımız gurbetteki bir ülkede Bakan olmasından da ürkmemeliyiz. Zira, o mevkiye kadar yükselmiş bir kişiden, sağduyulu hizmetler beklemeliyiz.

DİLAN YEŞİLGÖZ

Dilan Yeşilgöz 1977 yılında Ankara‘da dünyaya geldi.
Sendikacı olan babasının 1980 darbesinin ardından, Hollanda’ya iltica etmesinden sonra, 1984 yılında ailesiyle birlikte Hollanda’ya iltica etti. Tuncelili olan babası Yücel Yeşilgöz, Utrecht Üniveristesi Kriminoloji dalında doçent olarak çalışıyor.

Lisans eğitimini Amsterdam Üniversitesi’nde Sosyo-Kültürel Bilimler bölümünde tamamlayan Yeşilgöz,19 yaşında iken Sosyalist Parti’ye üye oldu. Daha sonra Yeşil Sol ve akabinde de İşçi Partisi’ne üye oldu. Bu tercihler, babasının da solcu görüşe sahip olmasından kaynaklanmıştı.
Amsterdam’da eğitim görüyordu ama Amersfoort’ta ikamet ediyordu. Sosyalist Partide yönetime bile girmişti ama sonra Yeşil Sol Partide staj görürken bu partiye üye oldu. Daha sonra İşçi Partisi’nin gençlik dergisinde redaktörlük yapmaya başladı ve bu kez İşçi Partisi’ne üye oldu. Yıllar sonra bir teknoloji firmasında çalıştıktan sonra 2009 yılında Halkın Özgürlük ve Demokrasi Partisi’ne (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie – VVD) üye oldu.

Solculuktan sağcılığa geçişini, sol partilerdeki tutarsızlıklara bağladığını belirten Dilan Yeşilgöz,
‘O zamanlar suda bir balık gibiydim. Siyasi partilerin mültecilere nasıl baktığını sonradan öğrenmiştim’ diyor.

Dilan Yeşilgöz, 2014-2017 yılları arasında Amsterdam Belediye Meclis Üyesi oldu. Mecliste partisinin enerji politikası, iklim ve medya sözcülüğünü yaptı.

2017 yılında VVD Partisi’nden milletvekili seçilen Yeşilgöz, partisinin iklim ve enerji sözcülüğünü yaptı. 2019 eylül ayından sonra da Adalet ve Güvenlik Bakanlığı sözcülüğünü üstlendi.

Dilan Yeşilgöz’ün, Hollanda’da yaşayan Türkler’in tepkilerini çekmesine en büyük nedenlerden biri, mecliste yapılan ‘Ermenilere soykırım yapıldı mı yapılmadı mı?’ oylaması oldu. O zaman mecliste bulunan 5 Türkiyeli milletvekili soykırımı kabul eden oy kullanmışlardı.

…VE BAKANLIK

17 Mart 2021 tarihinde yapılan seçimlerin ardından, koalisyon görüşmeleri devam ederken, 25 Mayıs 2021’de geçici hükümette, Ekonomik İşler ve İklim Politikası’dan sorumlu Devlet Bakanı olarak yer aldı.
3 Ocak 2022 tarihinde kurulan yeni koalisyon hükümetinde Adalet ve Güvenlik Bakanı oldu.
Dilan Yeşilgöz, 2014 yılında doktor Rene Zegerius ile evlendi. Yeşilgöz; yüksek seviyede Hollandaca, İngilizce ve orta seviyede Almanca biliyor.

İşte, Türklüğü hem kendisi, hem Türkler ve hem de Wilders tarafından tartışılan Dilan Yeşilgöz’den anlatabileceklerim şimdilik bu kadar değerli okurlarım.
Kendisine görevinde başarılar dilerken, Türk toplumunun sorunları ile de yakından ilgileneceğine inanmak istiyorum.