Hollanda Kralı Willem-Alexander Irkçı Görseller Barındıran “Altın Fayton”u kullanmayacaklarını duyurdu

Hollanda Kralı Willem-Alexander ırkçı tasvirler bulundurduğu gerekçesiyle eleştirilen “Altın Fayton"u kullanmayacaklarını duyurdu. Kral, "Geçmişi yeniden yazamayız. Fakat geçmişimizle uzlaşmaya çalışabiliriz.” ifadelerini kullandı...


  • Kayıt: 13.01.2022 23:14:11 Güncelleme: 13.01.2022 23:14:11

Hollanda Kralı Willem-Alexander ırkçı tasvirler bulundurduğu gerekçesiyle eleştirilen “Altın Fayton"u kullanmayacaklarını duyurdu. Kral, "Geçmişi yeniden yazamayız. Fakat geçmişimizle uzlaşmaya çalışabiliriz.” ifadelerini kullandı.

Hollanda Kralı Willem-Alexander bugün bir video mesajıyla restorasyonu biten “Altın Fayton”u şimdilik kullanmayacaklarını duyurdu. Buna göre kraliyet üyeleri faytonu bundan sonra resmî törenlerde ve devletin bir sonraki senenin bütçesini açıkladığı geleneksel “Prensler Günü”nde de kullanmayacak.

“Bizi Bölmek Yerine Birleştiren Bir Çaba Gerekiyor”

Kral mesajında şu sözlere yer verdi: “Geçmişi yeniden yazamayız. Fakat geçmişimizle uzlaşmaya çalışabiliriz. Bu aynı zamanda sömürge geçmişi için de geçerli. Altın Fayton, ancak Hollanda buna hazır olduğunda tekrar kullanılabilecek. Şimdilik durum böyle değil.”

Kral, “Günümüzün penceresinden yaşananları kınamanın ve menetmenin bir anlamı yok. Sadece tarihî nesneleri ve sembolleri yasaklamak da kesinlikle bir çözüm değil. Bunun yerine, daha derine inen ve daha uzun süren uyumlu bir çaba gerekiyor; bizi bölmek yerine birleştiren bir çaba.” şeklinde konuştu.

“Fayton Sömürge Geçmişini Yüceltiyor”

Altın Fayton en son 2015 yılındaki “Prensler Günü”nde kullanıldı. Daha sonra bir restorasyon sürecine giren fayton, beş yıldan fazla kullanılmadı. Faytonun tamir masrafı daha önce hükûmet ile muhalefet partileri arasında tartışmalara yol açmıştı. Aynı şekilde altın faytonun sol panelinde yer alan “Kolonilere Övgü” tasvirinde sömürge geçmişinin resmedilmesi birçok kişi tarafından uygunsuz olarak nitelendirilmiş, sömürge geçmişini yücelttiği eleştirilerine hedef olan tasvirin kaldırılması veya faytonun kullanılmaması talep edilmişti.

Altın Fayton şu anda Amsterdam Müzesinde sergileniyor. Sergide ayrıca, faytonun sol panelinde bulunan ve ırkçı olarak nitelendirilen tasvirler de bulunuyor.  Altın Fayton’un sergi bitiminde nerede muhafaza edileceği ise henüz bilinmiyor. 

(Perspektif)