Hollanda, kömüre dönüşte Almanya ve Avusturya’ya katıldı

Hollanda, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin yol açtığı bir enerji krizinin ardından Pazartesi günü kömüre geri dönmek için Almanya ve Avusturya’ya katıldı...


  • Kayıt: 21.06.2022 19:11:05 Güncelleme: 21.06.2022 19:11:05

Hollanda, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin yol açtığı bir enerji krizinin ardından Pazartesi günü kömüre geri dönmek için Almanya ve Avusturya’ya katıldı.

Hollanda, daha önce üretimin üçte birinden biraz fazlası ile sınırlı olan fosil yakıtla çalışan elektrik santralleri üzerindeki tüm kısıtlamaları kaldıracağını söyledi.

Berlin ve Viyana, Moskova’nın Ukrayna’ya karşı sert yaptırımlarla karşı karşıya kalması ve enerji açlığı çeken Avrupa’ya gaz arzını kesmesi nedeniyle Pazar günü benzer duyurular yaptılar.

Hollanda iklim ve enerji bakanı Rob Jetten Lahey’deki gazetecilere verdiği demeçte, “Kabine 2002’den 2024’e kadar kömürle çalışan elektrik santrallerinin üretim kısıtlamasını derhal geri çekmeye karar verdi.”

Hollandalı bakan, ülkesinin “bu kararı son birkaç gün içinde Avrupalı meslektaşlarımızla birlikte hazırladığını” söyledi.

Ancak Almanya, fosil yakıttan kaynaklanan iklim değişikliğine neden olan CO2 emisyonlarının artması ışığında, kömür santrallerini 2030 yılına kadar kapatmayı hedeflediğini söyledi.

Ekonomi bakanlığı sözcüsü Stephan Gabriel Haufe düzenli bir basın toplantısında, “2030 kömür çıkış tarihi hiç şüphe götürmez” dedi.

Hedefin “her zamankinden daha önemli” olduğunu ekledi.

‘Daha fazla ülke sıkıştırılıyor’

Rusya’nın Batı yanlısı komşusunu işgali, küresel enerji fiyatlarının yükselmesine neden oldu ve arzın kesilmesi durumunda kıtlık ihtimalini artırdı.

Rus enerji devi Gazprom, Polonya, Bulgaristan, Finlandiya ve Hollanda dahil olmak üzere bir dizi Avrupa ülkesine teslimatı şimdiden durdurdu.

Almanya’nın Rus enerji ithalatına bağımlılığı, Moskova Batı’ya karşı koz aradığı için onu özellikle savunmasız hale getirdi.

Hollandalılar, gaz arzlarının yaklaşık yüzde 15’i için Rusya’ya bağlı olarak, AB ortalaması olan yüzde 40’a kıyasla daha az bağımlı. Ama yine de endişeliler.

Hollandalı bakan Jetten, “Şu anda ciddi bir gaz sıkıntısı olmadığını vurgulamak istiyorum.” dedi. “Ancak artık daha fazla ülke (Rusya tarafından) sıkıştırılıyor. Bu bizi endişelendiriyor.”

Hollanda hükümeti, kıştan önce mümkün olduğunca fazla enerji tasarrufu sağlamak için şirketlere ve iş dünyasına “acil bir çağrı” yaptığını da söyledi.

Almanya’nın kömür santrallerini çalıştırma kararı, Gazprom’un geçen hafta Nord Stream gaz boru hattı üzerinden Almanya’ya yaptığı teslimatları kesmesinin ardından geldi.

Gazprom tarafından teknik bir konu olarak sunulan hareket, Berlin tarafından “politik” olmakla eleştiriliyor.

Yeşiller partisi politikacısı Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, kömüre dönüş kararını “acı ama gaz tüketimini azaltmak için vazgeçilmez” olarak nitelendirdi.

‘Beklenmedik durum’

Bu arada Avusturya hükümeti Pazar günü yaptığı açıklamada, Rusya’dan gelen gaz teslimatlarının azalmasından kaynaklanan elektrik kesintileri nedeniyle köhne bir kömür santralini yeniden açacağını duyurdu.

Başbakanlık, yetkililerin güneydeki Mellach kentindeki istasyonu tekrar faaliyete geçirmek için ülkenin ana elektrik tedarikçisi olan Verbund grubuyla birlikte çalışacaklarını söyledi.

Avrupa Komisyonu Pazartesi günü, Avrupa’daki yeni enerji ortamı nedeniyle “mevcut kömür kapasitelerinin bir kısmının başlangıçta beklenenden daha uzun süre kullanılabileceğini” belirtti.

Komisyon sözcüsü Tim McPhie bir basın brifinginde, “Beklenmedik bir durumda olduğumuz için enerji karışımının ve üye devletlerin planlarının biraz değişeceğini biliyoruz.” Dedi.

Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya, işgal öncesi yüzde 55 olan Rusya’nın sağladığı doğal gazın payını yüzde 35’e indirmeyi başardı.

Hükümet ayrıca, arzda daha fazla azalmaya karşı önlem almak için, yıl sonunda Avrupa’da kış mevsiminden önce gaz rezervlerinin yüzde 90’a kadar doldurulmasını zorunlu kıldı.

Sosyal Demokratlar, Liberaller ve Yeşiller arasında bir koalisyon olan Almanya hükümeti, “ideal olarak” tüm kömür santrallerini 2030 yılına kadar kapatmayı hedefliyor.

Geçen yılın sonunda vardıkları anlaşma, önceki hükümetin fabrikaları 2038 yılına kadar kapatma hedefini gündeme getirdi.