Ayasofya Camii Vuslata Eriyor

1993'ten beri Ayasofya Camii'nin yapımı için verilen mücadelede sona yaklaşıldı.


  • Kayıt: 26.10.2014 19:30:00 Güncelleme: 26.10.2014 19:31:00

1993'ten beri Ayasofya Camii'nin yapımı için verilen mücadelede sona yaklaşıldı.

 

Nisan 2013'te temelleri atılan Ayasofya Camii'nin (Westermoskee) Aralık 2014'te kaba inşaatının bitmesi bekleniyor. Amsterdam'ın göbeğinde yükselen minaresi ile ihtişamlı bir görüntüye sahip olan Ayasofya Camii'nin son durumu hakkında Proje Komisyonu Başkanı Hüseyin Gündüz'den gerekli olan bilgileri aldık.

 

''20 yıllık mücadeleden sonra, içinde ibadet etmeyi hasretle ve özlemle bekleyen Amsterdam Müslüman Toplumunun vuslata ermesine az kaldı.'' diyen Gündüz, sözlerine şöyle devam etti:

 

''Ayasofya, Avrupa’nın önemli projelerinden biridir''

 

''Kamuoyunun yakından takip ettiği Amsterdam Ayasofya Camii (Westermoskee) inşaatı hızla devam etmeketdir. İnşaatı yapan Pmeijer şirketi yetkileri 1 Aralık 2014 tarihi itibariye kaba inşaatı bitirerek camii yönetimine teslim edeceklerini belirttiler. Bu arada camiinin iç inşaat çalışmaları da hızlı bir şekilde devam etmketedir. Şu an itibariyle ana kubbenin iç kısmı tamamlandı ve yarım kubbelerin çalışması devam etmektedir. Camii iç inşaatının büyük bir kısmı da tamamlanarak sıva ve boya aşamasına gelmiş durumda.

 

Amsterdam Ayasofya Camii (Westermoskee), klasik Osmanlı İslam mimari tarzında olması bakımından Avrupa’nın önemli projelerinden biridir. Yine etrafındaki yerleşim alanları ile mimari bakımdan uyumlu bir projesi olması bakımından da Avrupa’nın tek projesidir. Proje henüz inşaat aşamasında olmasına rağmen İslam Mimarisi hakkında ders yapan orta ve yüksek dereceli okullar şimdiden Ayasofya Camii (Westermoskee)’e gelerek pratik ders almaktadırlar. Camii şimdiden yerli ve yabancı ziyaretçi akınına uğramaktadır. Bu proje hakkında kitaplar neşredildi ve televizyonlar belgeseller çekmektedir.

 

 

''Müslüman kardeşlerimizin yardımına ihtiyacımız var !''

 

Camii inşaatını yapan Pmeijer firmasına ödemelerin büyük bir kısmı düzenli olarak yapıldı. Yapılan anlaşmalar gereği Pmeijer firmasına, kaba inşaat ve iç inşaatın büyük bölümü olmak üzere ödenmesi gereken toplam miktar (btw dahil) € 4.756.641,68,- Şu ana kadar Pmeijer firmasına ödenen toplam miktar (btw dahil) € 4.211.895,08,- Pmeijer firmasına ödenecek geri kalan miktar (btw dahil) € 544745,6,-
Yukarıdaki mali tabloya göre projenin finans kısmının büyük bir bölümü tamamlanmış görünmektedir. Ancak kalan inşaatın tamamlanması ve ayrıca camii iç kısmının ince işleri dediğimiz hat işlemeleri ve diğer çalışmaların gerçekleşmesi için müslüman kardeşlerimizin yardımına ihtiyaç var.

 

''Ayasofya Camii, şu an herhangi bir çatı kuruluşa bağlı değil''

 

Amsterdam Ayasofya Camii (Westermoskee), şu an itibariyle herhangi bir çatı kuruluşa bağlı olmayıp çalışmalarını müstakil olarak icra etmektedir.
Ancak bu güzel çalışmalar yapılırken maalesef Ayasofya Camii (Westermoskee) yönetiminden habersiz ve onaysız bir kişi, camii adına sahte makbuz ile yardım toplamaktadır. Hayırseverlerimizden bu konuda dikkatli olmalarını, mümkünse yardımlarını banka yoluyla yapmalarını rica ediyoruz.''

 

 

Savaş Büyük Tipi / Amsterdam