Hollanda'da Polis eğitmenine 'İslam'a hakaret' soruşturması

Hollanda'nın Rotterdam kentinde bir polis okulu öğretim üyesi hakkında "İslam dini ve Müslümanlar hakkında aşağılayıcı söylemlerde bulunduğu" gerekçesiyle soruşturma başlatıldı.


  • Kayıt: 29.10.2014 00:09:00 Güncelleme: 29.10.2014 16:32:00

Hollanda'nın Rotterdam kentinde bir polis okulu öğretim üyesi hakkında "İslam dini ve Müslümanlar hakkında aşağılayıcı söylemlerde bulunduğu" gerekçesiyle soruşturma başlatıldı.

 

Bu gelişme, Hollanda polisine yönelik "ayrımcılık" tartışmalarını yeniden gündeme getirdi. Uluslararası Af Örgütü ve Hollanda Kamu Denetçisi (Ombudsman), ayrımcılığın Hollanda'da "polis kültürünün bir parçası" olduğunu belirtiyor.

 

Olay, Hollanda'daki Müslümanların yüzde 25'inin yaşadığı ve nüfusunun yarısı göçmenlerden oluşan Rotterdam'da yaşandı.

 

Rijnmond Bölgesi Polis Okulu'nda öğretim görevlisi olan Nico G., sosyal medya hesabında, Müslümanlara yönelik sert ifadeler kullandı.

 

Nico G., "Lanet olası İslam'dan gerçekten bıktım. Umarım hızlı bir şekilde çok acı çekerek ve yavaş yavaş ölürler. İslam'a ölüm!" diye yazdı.

 

Bu ifadenin basına yansıması üzerine Rotterdam Polisi harakete geçti. Polis sözcüsü, öğretim görevlisinin sözlerinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Sözcü, bu açıklamanın disiplin ve cezai yaptırımı olacağını açıkladı.

 

'Aptalca bir tepkiydi'

 

Polis, Nico G.hakkında disiplin soruşturması başlatırken, savcılığa da suç duyurusunda bulundu.

 

Savcılık, polis okulu öğretim üyesinin İslam'la ilgil sözleri üzerine inceleme başlatıldığını bildirdi.

 

Nico G., basına yaptığı açıklamada, pişman olduğunu belirterek, "Aptalca bir söylemdi" dedi.

 

Öğretim görevlisi, söz konusu görüşü, Müslüman bir kadının taşlanarak öldürülmesini (recm) içeren videoyu izledikten sonra tepki olarak yazdığını söyledi.

 

Nico G., "Herkese saygı duyuyorum. Bunu öğrencilerime de anlatıyorum. Polisin bununla ilgisi yok. Aptalca bir tepkiydi" diye konuştu.

 

Polis sözcüsü, polisin 7 gün 24 saat görev başında olduğunu belirterek, öğretim görevlisinin, mesleki kuralları hiçe saydığını söyledi.

 

İşçi Partisi (PvdA) Milletvekili Ahmed Marcouch'a göre de, polis adaylarını eğiten bir kişinin bu görüşlere sahip olması, "şok edici." Marcouch, uzun süredir polisin etnik azınlığa karşı davranışından rahatsız olduğunu belirtiyor.

 

 

 

'Hollanda polisinde ayrımcılık bir kültür'

 

Hollanda polisi, "ayrımcılık" suçlamaları nedeniyle daha önce de gündeme gelmişti,

 

Uluslararası Af Örgütü raporunda Hollanda polisinin ayrımcılık yaptığı vurgulanmıştı. Raporda polisin trafik ve diğer kontrollerde, yabancı kökenli Hollandalılar'a karşı ayrımcı tavır sergilediği vurgulanmıştı.

 

Raporda, Hollanda'nın bu konuya çözüm bulması ve polis eğitiminde ayrımcılık konusunun ele alınması istenmişti.

 

Hollanda Kamu Denetçisi (Ombudsman) de yabancı kökenkilere yönelik ayrımcılığın polis kültürünün bir parçası olduğunu açıklamıştı. Hollanda polisinin inkar eğiliimnde olduğunu vurgulayan Kamu Denetçisi, "Polis bunun yaşandığını ve doğru olmadığını kabul etmek zorunda" görüşünü dile getirmişti.

 

 

 

Yusuf Özkan / Lahey