Nazarbayev: İslam dünyasını güçlendirmeye çalışacağız

Nazarbayev, ''Kazakistan İslam dünyasının güçlenmesi ve gelişimi için güçlü bir destek vermeye devam edecektir.'' dedi.


  • Kayıt: 29.10.2014 23:29:00 Güncelleme: 29.10.2014 23:29:00

Nazarbayev, ''Kazakistan İslam dünyasının güçlenmesi ve gelişimi için güçlü bir destek vermeye devam edecektir.'' dedi.

 

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev Dubai'de devam eden Dünya İslam Ekonomik Forumu (İEF) katıldı ve hükümetinin İslam dünyasının güçlenmesine destek vermeye devam edeceğini açıkladı.

 

Konusu "Büyüme için inovasyon işbirliği" olan toplantıda bir konuşma yapan Nazarbayev Dünya İslam Ekonomik Forumu günümüzde özel öneme sahip olduğunu bildirdi.

 

Nazarbayev, "Biz üçüncü sanayi devriminin eşiğinde duruyoruz. İslam İşbirliği Teşkilatı üyeleri küresel enerji kaynaklarının yüzde 70'ini kontrol ediyor ve mineral hammadde kaynaklarının yüzde 40'ını ihraç ediyor.

 

Nazarbayev İslam dünyasının küresel zorluklar ve düşmanlıklara karşı güçlü bir işbirliği ve gerekli girişimlerde bulunması gerektiğini da söyledi.
Nazarbayev, "İslam dünyası bugün nüfus artışı, yoksulluk, doğal kaynakların kademeli tükenmesi, çevresel bozulma gibi ciddi sorunlar ile karşı karşıyadır." ifadelerini kullandı.

 

Kazakistan'ın İİT dönem başkanlığı sırasında İslam dünyasının 21. yüzyılda vakıf olarak modernleşme ve reform amaçlayan Astana Deklarasyonu kabul edildi. Nazarbayev, "Bundan sonra da Kazakistan İslam dünyasının gelişmesi ve daha da güçlenmesi için güçlü bir destekçisi olmaya devam edecektir." dedi.