Hollanda’da Kur’an kursları ve Türkçe derslerinin denetim altına alınma istemine tepki

Eğitim Bakanlığı 2023 yılı bütçe görüşmeleri esnasında Bakan Wiersma'dan (VVD), haftasonu okullarını denetim altına alma istedi...


  • Kayıt: 24.11.2022 21:02:28 Güncelleme: 24.11.2022 22:04:59

Hollanda’da Kur’an kursları ve Türkçe derslerinin denetim altına alınma istemine tepki

Eğitim Bakanlığı 2023 yılı bütçe görüşmeleri esnasında Bakan Wiersma (VVD), hafta sonu okullarını denetim altına almak istedi. Daha önce konuyla ilgili birçok sivil toplum kuruluşu, hafta sonu okulları kapsamında değerlendirilen Kur’an kurslarının ve Türkçe anadil dersliklerinin denetim altına alınmasını öngören yasa değişikliğine ilişkin, endişelerini dile getiren bir açıklama yayımlamışlardı.

Bakan Wiersma, özellikle camilerde ve kültür merkezlerinde verilen din, kültür ve anadil derslerinin Eğitim Müfettişliği tarafından denetlenmesini istemekte. Böylelikle Eğitim Müfettişliği tarafından, söz konusu hafta sonu okullarında, “uyuma engel” teşkil edebilecek faaliyetlerin olup olmadığını tespit etmesi hedeflenmektedir.

Ayrıca hükümet yetkilileri, "uyum karşıtı" fikirleri olan çocukların okul öğretmenleri tarafından fişlenebilecek bir şikayet hattının oluşturulacağı yönünde adımlar atıldığını açıkladı.

DENK Partisi Milletvekili Stephan van Baarle: “Wiersma, bu yasa değişikliği ile haddini aşmakta. 

Kur’an, anadil ve kültür derslerinin denetlenmek istenmesi, anayasal güvence altında olan din, toplantı ve örgütlenme özgürlüğünün apaçık ihlalidir. Birçok araştırmanın da net bir şekilde gösterdiği gibi müdahale gerektirecek bir durum yok. Büyük bir sorun varmış gibi ortalığı karıştırmanın hiçbir manası olmadığı gibi, kimseye faydası da olmadığını düşünüyorum. Müfettiş yollayarak denetim yapmak, yöneticilere ve eğitmenlere ‘iyi hal kağıdı’ ibraz etme zorunluluğu getirmek ve ‘fişleme hattı’ kurmak gibi ‘önlemler’ almak, amacını aşan isteklerdir,” dedi.

Van Baarle, hükümetin denetim yapmak yerine, dini ve enformel eğitim veren kurumlarla işbirliği yapması gerektiğine inandığını belirtirken, sözlerine şu ifadelerle son verdi: “Örneğin, çocukların boş zamanlarında anadillerini öğrenmeleri, gelişimleri için çok olumlu olduğu gibi, aynı zamanda okuldaki performanslarına da katkı sağlayabilir. Devlet bu kuruluşlara kuşkuyla yaklaşmamalı, bilakis destek vermeli.”

Lahey/Tarık OKAN