Hollanda: "ABD'nin Çin politikasını takip etmeyeceğiz"

Avrupalı yetkililer arka arkaya yaptıkları açıklamalarla, ABD’nin Çin politikasını Avrupa Birliği’nin aynen kopyalamayacağının altını çizdi....


  • Kayıt: 24.11.2022 22:23:12 Güncelleme: 24.11.2022 22:23:12

Hollanda: "ABD'nin Çin politikasını takip etmeyeceğiz"

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in ardından, önceki gün Hollanda Dış Ticaret ve Kalkınma İşbirliği Bakanı Liesje Schreinemacher, Hollanda’nın ekonomik çıkarlarını savunmak için kendi kararını vereceğini aynı hafta içinde ikinci kez teyit etti.

Bloomberg’de dün yer alan habere göre, Schreinermaher önceki gün milletvekillerine, ABD ve diğer müttefiklerle ticaret kurallarını ele alırken, Hollanda’lı ASML’nin Çin’e yonga seti satışı konusunda kendi kararını vereceklerini söyledi. Schreinermaher, “Çıkarlarımızı, ulusal güvenliğimizi, aynı zamanda ekonomik çıkarlarımızı savunmamız önemlidir.” dedi.

Schreinermaher ayrıca, “Söz konusu konuyu AB’ye bağlarsak ve ABD ile müzakere edersek, sonuçta Derin Ultraviyole Litografi Makinesini (DUV) ABD’ye vermiş olacağız ve daha kötü durumda kalacağız” dedi.

Bloomberg, Schreinermaher’in tavrının, ABD yönetiminin Çin’e karşı girişimlerine uysalca boyun eğmek istemeyen ve ABD’nin taraf tutmakla ilgili önerisine giderek karşı çıkan Hollanda’nın, Çin pazarını korumak istediğinin kanıtı olduğunu savunuyor.

Schreinermaher, geçen hafta ABD’nin Çin’e yönelik ihracat kısıtlamalarını Hollanda’nın da sorgusuz sualsiz takip etmesini beklememesi gerektiğini vurguladı.

Hibya Haber Ajansı