Hollanda'da Banka Hesabı Nasıl Açılır?

Hollanda'nın herhangi bir yerinde yaşamayı ve çalışmayı planlıyorsanız, yerel bir Hollanda banka hesabınızın olması kesinlikle gereklidir...


  • Kayıt: 25.11.2022 10:26:34 Güncelleme: 25.11.2022 10:26:34

Hollanda'da Banka Hesabı Nasıl Açılır? Gerekli Belgeler ve Evraklar

Hollanda'nın herhangi bir yerinde yaşamayı ve çalışmayı planlıyorsanız, yerel bir Hollanda banka hesabınızın olması kesinlikle gereklidir. Genel olarak, bir geliriniz olduğunda standart banka hesapları açılabilir. Bir banka hesabı açmak için normalde, elinizde çeşitli belgelerle, tercihen yaşadığınız veya çalıştığınız yere yakın bir şubeye bizzat gitmeniz gerekir. Ancak bazı bankalar artık başvuruların internet üzerinden yapılmasına izin veriyor. Peki Hollanda'da nasıl banka hesabı açılır? Gerekli belgeler ve evraklar haberimizde.

Hollanda'daki yetkililere kaydolduğunuzda, bir Burger Servis Numarası (vatandaş servis numarası) alacaksınız . Bu, hem vergiyle uğraşmak için mali bir sayı hem de devlet hizmetleri ve sağlık hizmetleri için genel bir tanımlayıcı olarak kullanılır. Normalde bir hesap açarken veya daha sonra bir bankaya bu numarayı vermeniz gerekecektir.

Hollanda'da banka hesabı açmak için gerekli belgeler

Ana perakende bankalarından birinden standart bir Hollanda cari hesabı açmak için , olağan müşterinizi tanıyın prosedürlerini yerine getirmek için aşağıdaki belgeleri yanınızda bankaya getirmeniz gerekecektir:

  • Kimlik Belgesi – Bu, geçerli bir pasaport olmalıdır (Hollanda veya uluslararası) ; geçerli bir Hollanda ehliyeti; belirli AB ülkelerinden bir kimlik kartı da kabul edilebilir. Oturma izni kartınız varsa bunu da getirmelisiniz.
  • BSN numarası – Burger Servis Numarası (vatandaş servis numarası).
  • Gelir Kanıtı – Banka, bir iş sözleşmesi , son maaş bordroları veya istihdam yardımları beyannamesi şeklinde bazı gelir kanıtları isteyecektir . Herhangi bir geliriniz olmadan standart bir cari hesap açmanıza izin verilmeyebilir. Öğrenciler, üniversitelerine veya eğitim kurumlarına kayıt olduklarına dair kanıt getirmelidir.
  • Adres Kanıtı – Banka bazen eviniz/apartmanınız için bir kira sözleşmesi veya yeni bir elektrik faturası gibi bir adres kanıtı isteyebilir. Bununla birlikte, mobil bankaların piyasaya sürülmesiyle, Hollanda'da bankacılık tesisleri kurmak biraz daha kolay hale geldi.

Hollanda'daki Mobil Bankalar

Mobil bankalar, özellikle genç nesil arasında giderek daha popüler hale geliyor ve bir dizi mobil uygulama tabanlı özellik sunuyor.

bunq (bunq.com) – İngilizce, Felemenkçe, Fransızca, Almanca, İtalyanca, Portekizce ve İspanyolca dillerinde uluslararası portala sahip, uygulama tabanlı bir Hollanda bankası (resmi olarak 2015'te piyasaya sürüldü) - onu gurbetçiler için akıllı bir seçim haline getiriyor.

Kişisel müşteriler için bir Kolay Para planı (ayda 8,99 €) ve bir Kolay Yeşil plan (ayda 17,99 €, harcanan her 100 € için bir ağaç diken “sürdürülebilir” bir bankacılık ürünü) sunar. Bunlarla birden fazla Avrupa IBAN'ınız olabilir.

Daha sınırlı özelliklere ve ücretsiz bir Kolay Tasarruf ürününe sahip temel Kolay Banka planı (ayda 2,99 €) da vardır .

  • Tüm hesap planları 10.000 € bakiyeye kadar faiz öder.
  • Bunq Mastercard'ın Euro dışındaki döviz ödemelerinde forex ücreti yoktur.
  • Bunq uygulaması, işlemlerle ilgili anlık bildirimlere sahiptir ve bütçe belirlemeyi ve alt hesap açmayı kolaylaştırır.
  • Bunq, tüm planlar için 30 günlük ücretsiz bir deneme sunar.
  • Bunq planları işletme hesapları olarak da mevcuttur.

Bir bunq hesabı açmak, kimliğiniz ve bir Avrupa adresiniz yanınızda olduğu sürece sadece 5 dakikada yapılabilir. Henüz BSN numaranız yoksa bile bir hesap açabilirsiniz.
Bunq, Hollanda'da tamamen bir banka olarak kayıtlıdır ve Depozito Garanti Programı (DGS) tarafından 100.000 €'ya kadar karşılanmaktadır.

Knab (knab.nl) – Aegon finans grubu tarafından 2012'de kurulan çevrimiçi ve uygulama tabanlı bir banka. Knab'ın 300.000'den fazla müşterisi var. Aşağıdaki paketleri sunar:

  • Standart bir Knab Plus hesabı aylık 6€'dur. Ortak hesap aylık 7€'dur.
  • Buna 5 adede kadar alt hesap ve ücretsiz kredi kartı başvurusu yapma imkanı dahildir.
  • Bir işletme hesabı yılda 5 alt hesap ve 500 ücretsiz işlem sunan aylık 7€'dur.
  • Knab, paket sahiplerine çeşitli tasarruf ürünleri ve yatırımlar, kitle fonlaması ve ipotek gibi diğer finansal hizmetler sunmaktadır.

Knab, telefonla (günlük 0800-2000) bir müşteri hizmetleri iletişim seçeneği sunar.

Knab çevrimiçi portalı yalnızca Hollandaca olarak mevcuttur, Knab hakkında daha fazla bilgi alabilir ve başvuru yapabilirsiniz.

N26 (n26.com) – Avrupa çapında mobil bankacılık sunan, Almanya merkezli uygulama tabanlı bir banka. Standart N26 hesabı ücretsizdir, N26 Smart hesabı aylık 4,90 €, premium N26 You hesabı aylık 9,90 € ve N26 Metal hesabı aylık 16,90 € tutarındadır. Hesap sahiplerine bir Mastercard banka kartı verilir.

N26 You hesabı, dünya çapında ücretsiz para çekme ve Allianz seyahat sigortası kapsamı sunar. Standart hesap sahipleri, ayda 3 ücretsiz avro çekme ile 10 avroluk teslimat ücreti karşılığında bir sanal kart veya fiziksel bir Mastercard banka kartı alır, avro dışı işlemlerde ücret yoktur. N26 Metal, metal bir kartla birlikte gelir ve ek cep telefonu ve araç kiralama sigortasına sahiptir.

N26 kartlarındaki tüm işlemler, uygulamada anlık bildirimler olarak gelir. Google ödeme ve Apple ödeme dahildir. Destek İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca ve İspanyolca dillerinde mevcuttur. Hesaplar, uygulama aracılığıyla 8 dakikada açılabilir - uygulamayı indirmeniz ve kimlik oluşturmanız gerekir.

N26'da 100.000 €'ya kadar olan bakiyeler Alman para yatırma planı tarafından garanti edilmektedir.

Hollanda'daki Bankalar

Aşağıdakiler, Hollanda'daki ana bankacılık seçeneklerinin bir özetidir. 3 büyük (ABN AMRO, ING ve Rabobank) önemli bir pazar payına sahiptir; ASN ve Triodos kendilerini etik bankalar olarak damgalamaktadır.

ABN AMRO (abnamro.nl) – Popüler Hollandalı bankacılık devinin ülkenin her yerinde şubeleri var. ABN AMRO'nun özel bir uluslararası müşteri bölümü vardır, bu nedenle özellikle ana şehir şubelerinde gurbetçilerle ilgilenmeye alışkındır. Uluslararası şirketlere banka hesapları, sigorta, yatırımlar ve ipotekler gibi çok çeşitli finansal hizmetler sunar.

abn amro
 

Ayrıca, Hollanda'daki uluslararası öğrenciler için cari hesaplar ve sigorta paketleri de sunmaktadır; aynı zamanda spor ve eğlence alanlarındaki uluslararası yüksek yolcularla ilgilenmek için bir uzman masasına sahiptir.

ABN AMRO, web sitesinin, internet bankacılığı portalının ve mobil bankacılık uygulamasının kapsamlı bir İngilizce versiyonuna sahiptir . Yasal anlaşmalar genellikle Felemenkçe olmasına rağmen, mümkün olan yerlerde yazışmaları ve belgeleri İngilizce olarak sağlayabilir.

ABN AMRO uygulamasını kullanarak bir şubeye gitmeye gerek kalmadan yaklaşık 10 dakika içinde burada çevrimiçi (İngilizce) bir ABN AMRO hesabı açmak mümkündür.

18 yaşında veya daha büyükseniz ve resmi bir Hollanda ev adresiyle Hollanda'da vergi mükellefi iseniz, uygulama aracılığıyla başvurular mümkündür. Geçerli bir Hollanda kimlik belgesinin, oturma izninin veya uluslararası pasaportun (ABD pasaportları kabul edilmez) bir kopyasını yüklemeniz gerekir. Ayrıca kendi fotoğrafınızı da yükleyip bazı soruları yanıtlıyorsunuz.

Banka kartıyla bir ABN AMRO banka hesabının aylık maliyeti 2,95 €'dur.

Bir not olarak, ABN AMRO adı 1991'de birleşen 2 Hollanda bankasından gelmektedir - ABN bankası (Algemene Bank Nederland) ve AMRO bankası (Amsterdam ve Rotterdam Bankası) . ABN AMRO, 2007 yılında Royal Bank of Scotland / Santander / Fortis konsorsiyumu tarafından satın alındı.

Mali krizin ardından banka, 2009 yılında Hollanda hükümeti tarafından Fortis Nederland ile birlikte kamulaştırıldı. 2015 yılında kısmen Hollanda borsasında yeniden listelendi ve hükümet yavaş yavaş hissedarlığını azaltıyor.

ING (ing.nl) – Internationale Nederlanden Groep, büyük bir uluslararası bankacılık, sigorta ve varlık yönetimi grubudur. ING olarak yeniden markalanan eski Postane bankası Postbank'ı devraldıktan sonra Hollanda'nın en büyük bankası oldu.

Hollanda vatandaşı olmayanlar, Hollanda ile bağlantıları varsa bir ING hesabı açabilirler. Şubede aşağıdaki belgeleri göstermeniz gerekir:

Ana kimlik belgeniz artı aşağıdakilerden biri olmalı;

  • Hollanda'da yaşıyorsanız, yerel makamınızdan Hollanda Kişisel Kayıtlar Veritabanından (BRP) bir alıntı gösterebilirsiniz.
  • Hollanda'da çalışıyorsanız, bir iş sözleşmesi gösterebilirsiniz.
  • Hollanda'da okuyorsanız, eğitim kurumuna kayıt olduğunuzu kanıtlayabilirsiniz.
  • Hollanda'da bir eviniz varsa, bir " Eigendomsinformatie " (Sahiplik Bilgileri) belgesi ibraz etmeniz gerekecektir.

ING, mobil bankacılık uygulamasının ve çevrimiçi bankacılık portalının İngilizce sürümünü sunmaktadır.

Rabobank (rabobank.nl) – Bu, kökleri tarım ve kooperatif finansmanına dayanan özel bir Hollanda bankası ve finansal hizmetler grubudur. Hollanda'nın 3 büyük bankası açısından, varlık bakımından en büyük ikinci bankadır ve uluslararası kuruluşlardan biraz daha yüksek kredi notlarına sahiptir.

Rabo'nun Amsterdam'da ve Hollanda'nın her yerinde birçok şubesi var – ne yazık ki web sitesinde veya internet/mobil bankacılığında İngilizce dil seçeneği yok. Rabobank'ta bir hesap oluşturmak için ana şehir şubelerinden birini ziyaret etmelisiniz.

SNS Bank (snsbank.nl) – SNS, Samenwerkende Nederlandse Spaarbanken'in (Kooperatif Hollanda Tasarruf bankaları) kısaltmasıdır. 2017'den bu yana, bu Hollandalı bireysel banka, 2013 yılında SNS'nin millileştirilmesinin ardından Hollanda devletine ait olan De Volksbank grubunun bir parçasıdır. SNS Bank'ın Hollanda'da, Amsterdam'ın merkezinde ve çevresinde 3'ü Kinkerstraat 158'de olmak üzere yaklaşık 200 şubesi bulunmaktadır. , Christiaan Huygensplein 11 ve Ceintuurbaan 292 HS. HEMA mağazalarında bulunan otomatik vezne makinelerine (ATM'ler) sahiptir.

SNS, tüm çevrimiçi ve bankacılık hizmetleri Hollandaca olmak üzere bireysel müşterilere bankacılık ve finansal hizmetler sunmaktadır.

ASN Bank (asnbank.nl) – Merkezi Den Haag'da bulunan, etik bankacılık ve sürdürülebilir yatırımlara odaklanan küçük bir Hollandalı çevrimiçi banka (ayrıca De Volksbank grubunun bir parçası). Banka şubesizdir, bu nedenle hesaplar yalnızca çevrimiçi olarak uygulanabilir - ayrıca kimlik belgenizin bir kopyasını da göndermeniz gerekir. Hiçbir İngilizce bilgi veya ürün mevcut değil. ASN, zaten bir Hollanda banka hesabınızın olmasını gerektirir, bu nedenle bu, gelen göçmenler için gerçekten bir seçenek değildir.

Triodos Bank (triodos.nl) – Çevrimiçi bir cari hesap ve diğer finansal ürünler sunan küçük bir 'etik' Hollanda bankası. ASN'de olduğu gibi, hesaplar çevrimiçi olarak başvurulabilir ve belgelerin postalanması gerekir - bir hesabın oluşturulması yaklaşık bir hafta sürer. Triodos'un şubesi yoktur ancak Zeist'te (Utrecht yakınında) bir ofisi vardır. Triodos'un Birleşik Krallık pazarı için İngilizce bir web sitesi olmasına rağmen, Hollanda merkezli müşteriler için İngilizce ürün bulunmamaktadır.

Van Lanschot (vanlanschot.nl) – 1737 yılına dayanan, Hollanda'daki en eski bağımsız banka. Cari hesaplar ve diğer finansal hizmetler sunar ve özellikle girişimcilere, profesyonellere ve yüksek gelirli bireylere odaklanır. Ana web sitesinde İngilizce bilgisi yoktur. Merkezi 's-Hertogenbosch'ta olup, Amsterdam da dahil olmak üzere birçok Hollanda şehrinde Apollolaan 150'de tek bir şubesi bulunmaktadır.

Tavsiye: Hollanda'da kurulan ve Hollandaca konuşmayan uluslararası kuruluşlar için, muhtemelen en iyi bankacılık bahsi, ABN AMRO ( buradan başvurun ) veya yerel mobil banka bunq'u ( buradan başvurun ) ile gitmektir. Bunu ING ve mobil banka N26 takip ediyor. Hollandaca konuşabilen veya yardımcı olacak Hollandalı arkadaşlara veya ortaklara sahip olanlar için daha fazla seçeneğiniz var.


Hollanda banka hesapları nasıl çalışır?

Cari hesabınız (betaalrekening) onaylandıktan sonra, Hollanda'da 18 karakterden oluşan uluslararası bir banka hesap numarası (IBAN) kodu alacaksınız. Ayrıca her bankanın özel bir BIC tanımlayıcı kodu vardır, örneğin ABN Amro için ABNANL2A.

Kısa bir süre sonra, ATM'lerde (geldautomaat) nakit çekmek ve perakendecilerde çip ve pin veya temassız ödemeler yapmak için kullanılabilen yerel bir banka kartı (betaalpas veya daha yaygın olarak PIN pas olarak bilinir) alacaksınız. Kart, eski Hollanda PIN markası aşamalı olarak kaldırıldığı için Maestro (Mastercard) veya V-Pay (Visa) markalıdır.

Temassız ödemeler, 2020'de ardışık her 100 Euro'luk ödemeden sonra bir PIN koduyla işlem başına 50 Euro'luk bir limitle düzenlendi.

Banka kartı aynı zamanda uluslararası işlemlere de izin verir – Avro bölgesinde Avro para çekme işlemleri genellikle ücretsizdir ancak döviz (ero dışı) işlemler için ücretlendirilirsiniz.

Bir cari hesabı ve banka kartını çalıştırmak için aylık bir ücret bekleyin - bu, bankacılık paketinize dahil olan ek hizmetlere bağlı olarak ayda yaklaşık 2 ila 7 € arasında değişecektir. Hollanda'da kredi kartları yavaş yavaş daha fazla kabul görüyor, ancak bazı Hollanda'da birçok işletme hala kabul etmiyor.

Hollanda internet bankacılığı ve mobil bankacılık popülerdir ve hesabınızla kolayca kurulabilir. Çoğu banka, oturum açarken ve/veya çevrimiçi işlem yaparken kullanmanız için size özel bir kart okuyucu veya sayı üreteci gönderir.

iDEAL adlı bir çevrimiçi ödeme sistemi , birçok Hollandalı çevrimiçi perakendeci tarafından ücretsiz olarak doğrudan ödeme yapmak için internet bankacılığı portalınıza güvenli bir şekilde bağlanan kullanılmaktadır.

Uluslararası dolandırıcılıkla ilgili sorunlar nedeniyle, Hollanda bankalarının banka kartlarını yalnızca Avrupa'da kullanmak üzere varsayılan olarak kullandığını unutmayın. Avrupa dışında para çekmek istiyorsanız, internet/mobil bankacılığı kullanarak (geçici olarak) "dünya çapında kullanıma" ayarlamanız gerekir. Genellikle günde 250€ veya 500€ olarak belirlenen maksimum günlük para çekme tutarını da değiştirebilirsiniz.

Hollanda'da faturalar genellikle otomatik ödeme veya çevrimiçi banka havalesi yoluyla ödenir. Birçok transfer, ödemenin özel bir referans numarasına sahip olduğu acceptgiro sistemi kullanılarak yapılır. Bu eskiden (faturaya ekli) sarı bir kağıt parçası doldurularak yapılır ve bankaya geri gönderilirdi - ancak kabul eden ödemelerin çoğu çevrimiçi olarak yapılır.

Hollanda'da standart çeklerin kullanılmadığını unutmayın - hesabınıza bir çek yatırırsanız (euro cinsinden olsa bile), ayrıcalık için büyük olasılıkla 15-20 € tutarında bir ücret ödersiniz.

Ana cari hesabınızı oluşturduktan sonra kolayca tasarruf hesabı açabilirsiniz. Küçük bankaların veya yabancı bankaların sunduğu biraz daha yüksek faiz tasarruf oranları bulacaksınız.

Yatırım hesapları (beleggen) çoğu bankada veya Binck gibi uzman bir komisyoncu kullanılarak da açılabilir. Etik yatırım ürünleri, bazıları Hollanda varlık vergisinden muaf olan ASN ve Triodos Bank'ta mevcuttur.

Not: Hollanda banka mevduatları , Hollanda merkez bankası tarafından resmi olarak 100.000 €'ya kadar “garantilidir” . Bir ev satışından elde edilen gelirler için 500.000 €'ya kadar geçici 3 aylık bir garanti verilir. 100.000 €'dan fazla birikiminiz varsa, en azından bunu farklı bankalara dağıtın veya diğer uluslararası çeşitlendirme stratejilerini düşünün.

gazetedamga