Almanya’da Ev Almaya Gücü Yetenlerin Sayısı Azalıyor

Almanya'da satışa çıkan ev sayısı artsa da konut fiyatları azalmıyor. Artan fiyatlar nedeniyle daha az kiracının ev alabildiği ve bunun getirdiği baskı nedeniyle kiraların arttığı belirtildi...


  • Kayıt: 20.01.2023 17:50:05 Güncelleme: 20.01.2023 17:50:05

Almanya’da Ev Almaya Gücü Yetenlerin Sayısı Azalıyor

Köln merkezli Alman Ekonomi Enstitüsü (IW) tarafından yapılan bir gayrimenkul piyasası araştırmasına göre; artan enerji fiyatları, yüksek inşaat maliyetleri ve faiz oranlarının artması daha az sayıda insanın gayrimenkul satın almasına yol açtı. Bu kalemlerdeki artışa karşılık gayrimenkul fiyatlarında herhangi bir düşüş ise söz konusu değil. Bir başka deyişle, Almanya’da ev sahibi olmak yüksek gelirli kesimler için bile karşılanması güç bir hâle geliyor.

IW raporunda, Almanya’da medyan seviyesinde (aylık net 3730 avro) ve üzerinde gelire sahip olan çiftlerden yalnızca yüzde 28’inin bütçelerine uygun ev satın alabileceği tespit ediliyor. Oysa 2022 başında bu oran yüzde 40 seviyesindeydi.  Aylık net 5 bin avroluk gelire sahip en yüksek gelir kesimde de benzer bir düşüşün olduğu kaydedildiği belirtiliyor. 2022 başında yüzde 62 olan bu oran şu an itibarıyla yüzde 42 seviyesinde.

Metropol ve Büyük Şehirlerdeki Ev Pazarı

Rapor, özellikle metropollerde mülk satın almanın giderek zorlaştığını ifade ediyor. IW’ye göre, aylık net geliri 5 bin avronun üzerinde olan bir çift için Berlin, Düsseldorf, Frankfurt am Main, Hamburg, Köln, Münih, Stuttgart ve benzeri kentlerde uygun fiyatlı müstakil ve yarı müstakil evlerin sayısı yarı yarıya ve hatta ötesinde bir oranda azaldı. Aynı durumun metropolleri çevreleyen yakındaki küçük kentleri de kapsadığı belirtiliyor.

Bu durumun yansıdığı alanlardan biri ise emlak ilanlarının verildiği siteler. Konutlar için verilen ilan ve tekliflerin belirgin bir artış gösterdiği ifade ediliyor. IW raporundaki bulgulara göre Ekim 2022’de Almanya genelinde sene başına kıyasla yüzde 60 daha fazla müstakil ve yarı müstakil konut ve yüzde 41 daha fazla apartman dairesi için satış ilanı verildi. IW, bunu artan fiyatlara dair bir reaksiyon olarak değerlendiriyor, zira ev ilanlarının sayısı önceki yıllarda azalmaktaydı. Ev ilanlarına yansıyan bu arz artışına rağmen, fiyatlarda bir düşüş görülmüyor ve sabit kaldıkları göze çarpıyor.

Konut Kiraları Artmaya Devam Ediyor

2022 boyunca ev inşaatlarına ilişkin faiz oranları hızlı bir artış gösterdi ve on yıllık sabit faizli inşaat faiz oranı yüzde 1’in altından yüzde 3,7’ye kadar yükseldi. IW raporu, faiz oranlarındaki artışın hızının uygun mali koşullara sahip konut arzını azalttığını ve alıcıların harcaması gereken parayı arttırdığını belirtiyor.

Bu gelişme, kiracılara dair olumsuz bir yan etkiye sahip. Kiracı durumundaki hanelerin konut sahibi hâline gelmesinin azalması nedeniyle mevcut kira piyasası üzerindeki baskı artmaya devam ediyor. Bunun neticesinde 2022 boyunca konut kiraları önceki yıllara göre önemli ölçüde arttı. 

Perspektif