İsveç'te Türk büyükelçiliği önünde 'Kuran yakma eylemine' izin!

NATO üyeliği için Türkiye'nin onayını bekleyen İsveç'te Ankara'yı ikna çabalarını zorlaştıracak yeni protesto gösterilerine izin çıktı...


  • Kayıt: 20.01.2023 18:04:05 Güncelleme: 21.01.2023 15:07:03

İsveç'te Türk büyükelçiliği önünde 'Kuran yakma eylemine' izin!

Aşırı sağcı bir göstericinin cumartesi günü Türkiye'nin İsveç'teki büyükelçilik binası önünde protesto gösterisi düzenlenmesi talebine İsveç polisi tarafından izin verildi. İslam karşıtı gösterici Rasmus Paludan eylem sırasında Kuran-ı Kerim yakmayı planlıyor. 

- Irkçı Rasmus Paludan, Kur'an-ı Kerim'i yaktı

Danimarka ve İsveç çifte vatandaşlığına da sahip olan Paludan, daha önce hem Danimarka'da hem de İsveç'te benzer protestolar düzenlemiş ve bunlardan bazıları karşı gösterilere yol açarak şiddet olaylarına sebep olmuştu.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, İsveç'teki TT haber ajansına yaptığı açıklamada ifade özgürlüğüne vurgu yaptı. 

Paludan'ın polis tarafından izin verilen protestosunun İsveç'in NATO adaylığını nasıl etkileyeceği konusunda spekülasyon yapmak istemeyen Billström, "Süreci gereksiz yere uzatan her şey elbette çok ciddiye aldığımız bir şeydir" dedi.

Kürt gruplar ve Türkiye yanlısı göstericiler de eylem düzenleyecek

Öte yandan Türkiye'yi ve Kürtleri destekleyen grupların da cumartesi günü başkent Stokholm'de ayrı ayrı gösteri düzenlemesi planladığı aktarıldı. 

TT haber ajansının haberine göre Mussolini göndermeli kuklalı eylemi üstlenen Kürt grubun cumartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İsveç'in NATO üyeliğine karşı bir gösteri planlıyor. 

Türkiye yanlısı eylemcilerin de de Türk Büyükelçiliği yakınında ayrı bir gösteri için toplanması bekleniyor.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından onlarca yıldır sürdürdükleri bağlantısızlık politikasını terk ederek NATO'ya katılmak için başvuruda bulunan İsveç ve Finlandiya'nın üyelikleri henüz Türkiye ve Macaristan tarafından onaylanmadı. 

Macaristan Başbakanı Victor Orban kasım ayında yaptığı açıklamada iki İskandinav ülkesinin ittifaka katılımının bu yıl onaylanacağını duyurmuştu.

Türkiye ise özellikle İsveç'in, Ankara'nın terörist olarak gördüğü Kürt ve diğer gruplara baskı yapması gerektiğini belirterek iki ülkenin katılma tekliflerini onaylamayı reddediyor. 

İsveç, Türkiye'ye hiçbir terörist grubun İsveç topraklarına girmesine izin vermeyeceği konusunda güvence veriyor. Ancak Kürt yanlısı ve NATO karşıtı grupların, İsveç'te Türk hükümetini kızdıran Türkiye karşıtı gösteriler düzenlemesi İsveç hükümetinin NATO üyeliği talebini zora sokabileceğinden endişe ediliyor.

Euronews