Irkçı Rasmus Paludan, Kur'an-ı Kerim'i yaktı: Türkiye'den jet açıklama

İslam düşmanı Danimarkalı siyasetçi Rasmus Paludan, İsveç polisinin koruması altında Türk Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim'i yaktı. Paludan, Türk Büyükelçiliği önünde Hz. Muhammed'e yönelik hakaret içeren bir karikatür de açtı...


  • Kayıt: 21.01.2023 15:04:21 Güncelleme: 21.01.2023 15:04:21

Irkçı Rasmus Paludan, Kur'an-ı Kerim'i yaktı: Türkiye'den jet açıklama

İsveç'te, İslam düşmanı Danimarkalı siyasetçi Rasmus Paludan, Kur'an-ı Kerim'i yakmak için Stockholm'deki Türk Büyükelçiliği'nin önüne polis koruması eşliğinden geldi.

Plauden'in eylemine tepki gösteren bir grup da aynı bölgede toplandı. Eylem alanında toplanan basın mensubu sayısının, Kur'an-ı Kerim yakılmasına karşı çıkan göstericilerden fazla olması dikkati çekti.

HZ. MUHAMMED'E HAKARET KARİKATÜRÜ

Paludan, Türk Büyükelçiliği önünde Hz. Muhammed'e yönelik hakaret içeren bir karikatür de açtı.

Paludan'ın açtığı dövizde, "Muhammed duşta" ifadesinin yazdığı görüldü.

KUR'AN-I KERİM YAKMA EYLEMİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ

Paludan daha sonra, İsveç polisinin koruması altında Kur'an-ı Kerim'i yaktı.

İsveç makamları, "ifade özgürlüğü" bahanesine sığınarak skandala müdahale etmedi.

"BEN ŞİDDETE KARŞIYIM"

Eylemin yapıldığı bölgede gazetecilere konuşan Paludan, "şiddete karşı" olduğunu belirterek, kendisine "aşırı sağcı" denmesini de kabul etmediğini söyledi. Paludan, "Danimarka ve İsveç anayasalarına uyulması gerektiğini düşünmek aşırı sağcı olmak değildir" dedi.

Paludan, bölgede toplanan karşıt göstericilerin protestolarıyla ilgili ise, "Eğer ifade özgürlüğünün olması gerektiğini düşünmüyorsanız, o zaman başka bir yerde yaşayabilirsiniz" diye konuştu.

TÜRKİYE'DEN ANINDA TEPKİ

Dışişleri Bakanlığı, İsveç'te Kur'an-ı Kerim yakma eylemine izin verilmesine tepki göstererek, "Ülkemizin tüm uyarılarına rağmen, İsveç'te bugün (21 Ocak) kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'e karşı yapılan aşağılık saldırıyı en güçlü şekilde lanetliyoruz. Müslümanları hedef gösteren ve kutsal değerlerimize hakaret eden bu İslam düşmanı provokatif eyleme ifade özgürlüğü adı altında izin verilmesini hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Çünkü bu bir nefret suçudur. Bu aşağılık eylem aynı zamanda İslam düşmanlığının, ırkçı ve ayrımcı akımların Avrupa'da ulaştığı kaygı verici seviyenin de bir başka göstergesidir. İsveç makamlarını bu nefret suçunun failleri hakkında gerekli işlemleri yapmaya ve tüm ülkeleri ve uluslararası kuruluşları İslam düşmanlığına karşı dayanışma halinde somut tedbirler almaya çağırıyoruz" denildi.

İsveç polisi, Rasmus Paludan için geniş güvenlik önlemleri aldı.İsveç polisi, Rasmus Paludan için geniş güvenlik önlemleri aldı.

İSVEÇ-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ GERİLDİ

Başkent Stokholm'de terör örgütü PKK/YPG'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef alan eylemine sessiz kalan, ardından da Büyükelçilik önünde Kur'an-ı Kerim yakma provokasyonuna izin vereceğini açıklayan İsveç hükümetinin skandal tutumları sonrası Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İsveç Savunma Bakanı Jonson'un Türkiye'ye 27 Ocak'ta yapacağı ziyaretin iptal edildiğini duyurmuştu.

RASMUS PALUDAN KİMDİR?

Aşırı sağcı görüşleriyle bilinen Danimarka-İsveç vatandaşı Rasmus Paludan, Stram Kurs adlı aşırı sağ çizgide olan ve Danimarka ile İsveç'te faaliyet gösteren bir siyasi partinin kurucusu olarak biliniyor. Paludan, daha önce Danimarka'da ırkçılık da dahil birçok suçtan 2020'de bir ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Paludan daha önce de Kur'an-ı Kerim yakma eylemi düzenlemişti. En son geçen yıl Müslümanların yoğun yaşadığı bir semtte Kur'an-ı Kerim yakmıştı.

Haber7