Dışişleri Bakanlığı'ndan, Hollanda'da Kur'an-ı Kerim'e yapılan saygısızlığa sert tepki

Dışişleri Bakanlığı, Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi Marcel Kurpershoek'nun Bakanlığına çağırıldığını, Hollanda'nın bu tür provokatif eylemlere müsaade etmemesinin talep edildiği bildirdi...


  • Kayıt: 24.01.2023 11:19:29 Güncelleme: 24.01.2023 11:49:47

Dışişleri Bakanlığı'ndan, Hollanda'da Kur'an-ı Kerim'e yapılan saygısızlığa sert tepki

İsveç'te Kuran-ı Kerim yakılmasına tepkiler devam ederken bir skandal da Hollanda'da gerçekleşti. Pegida'nın Hollanda'daki lideri Wagensveld, Kur'an-ı Kerim'i önce yırttı sonra yaktı. Dışişleri Bakanlığı, Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi Marcel Kurpershoek'nun Bakanlığına çağırıldığını, Hollanda'nın bu tür provokatif eylemlere müsaade etmemesinin talep edildiği bildirdi.

Aşırı sağcı siyasetçi Rasmus Paludan'ın Türkiye'nin İsveç büyükelçiliği önünde Kuran'ı Kerim yakmasının sonrasında Türkiye ve İslam dünyası ayağa kalktı. Paludan'dan sonra bir çirkin saldırı da Hollanda'nın Lahey kentinde gerçekleşti.

ÇİRKİN SALDIRIYI SOSYAL MEDYADA PAYLAŞTI

Pegida'nın Hollanda'daki lideri Edwin Wagensveld, dün geçici Temsilciler Meclisinin önünde elinde Kur'an'la açıklamalar yaparak gösteri yaptı. Hollanda'nın diplomatik merkezi olarak bilinen Lahey'de gerçekleşen skandal gösteriyi Wagensveld, sosyal medya hesabından da paylaştı. Görüntülerde Wagensveld'in Kur'an-ı Kerim'in sayfalarını yırttığı, yaktığı ve kitabın üstüne bastığı görüldü.

DIŞİŞLERİ'NDAN AÇIKLAMA GELDİ

Dışişleri Bakanlığı, Hollanda'da Kur'an-ı Kerim'i hedef alan saldırı hakkında açıklama yaptı. Hollanda'nın Lahey kentinde İslam düşmanı bir kişinin 22 Ocak'ta kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'i hedef alan aşağılık saldırısını en güçlü şekilde lanetlendiğin belirtildiği belirtilen açıklamada, "İsveç'in ardından bu kez Hollanda'da yaşanan ve kutsal değerlerimize hakaret eden ve nefret suçu içeren bu alçak eylem, İslam düşmanlığının, ayrımcılığın ve yabancı düşmanlığının Avrupa'da artık sınır tanımadığının açık ilanıdır. Bu eylemler sadece Müslümanların değil, tüm insanlığın temel hak ve özgürlüklerini, manevi değerlerini ve toplumsal hoşgörüyü doğrudan hedef almakta; ayrıca bir arada barış içinde yaşama kültürünü zedelemektedir" denildi.

Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi Marcel Kurpershoek Dışişleri Bakanlığına çağırılarak eylemin kınandığı ve protesto edildiği ifade edilen açıklamada, " Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi Bakanlığımıza çağırılarak bu iğrenç ve aşağılık eylemi kınadığımız ve protesto ettiğimiz güçlü ifadelerle bildirilmiş, Hollanda'nın bu tür provokatif eylemlere müsaade etmemesi talep edilmiştir. Hollanda makamlarının olayın failine yönelik gerekli işlemleri yapmasını, bu tür hadiselerin tekrarının önlenmesi amacıyla somut tedbirleri hayata geçirmesini bekliyoruz" ifadelerine yer verildi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'dan Hollanda'da Kur'an-ı Kerim'e saldırıya tepki Açıklaması

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Hollanda'da Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırıya ilişkin "Bu faşizan nefret suçunu kimse özgürlük ve hoşgörü diye savunamaz. Avrupa bu karanlık gidişe dur demek zorunda." ifadelerini kullandı.

Kalın, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Hollanda'nın Lahey kentinde bir kişinin Kur'an-ı Kerim'i hedef alan saldırısına tepki gösterdi.

İsveç'in ardından Hollanda'da da yaşanan saldırıyı da şiddetle kınadıklarını vurgulayan Kalın, "Karanlık nefesinizle Allah'ın nurunu söndüremezsiniz. Bu faşizan nefret suçunu kimse özgürlük ve hoşgörü diye savunamaz. Avrupa bu karanlık gidişe dur demek zorunda." değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti Sözcüsü Çelik'ten Hollanda'da Kur'an-ı Kerim'e saldırıya tepki: Hollanda makamları net bir tavır almalı

AK Parti Sözcüsü Çelik, "Faşistler tüm dinleri ve insani değerleri tehdit etmektedir. Hollanda makamları bu faşist saldırıya karşı net bir tavır almalıdır." dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Faşistler tüm dinleri ve insani değerleri tehdit etmektedir. Bunlara karşı ortak mücadele şarttır." ifadelerini kullandı.

Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Hollanda'nın Lahey kentinde bir kişinin Kur'an-ı Kerim'i hedef alan saldırısına tepki gösterdi.

Saldırıyı lanetlediklerini vurgulayan Çelik, şunları kaydetti:

"Hollanda makamları bu faşist saldırıya karşı net bir tavır almalıdır. İnsanlığa karşı işlenen suçlar Avrupa kentlerinde insani değerlere meydan okuyor. Bu, tüm Avrupa demokrasileri için tehdittir. Faşistler tüm dinleri ve insani değerleri tehdit etmektedir. Bunlara karşı ortak mücadele şarttır."

IHA/AA