Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan gurbetçi emekliler için 'hastane' uyarısı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yurt dışında çalıştıktan sonra Türkiye’de emekli olan ve borçlanarak aylık almaya hak kazananların sağlık hizmetlerine erişimde yaşadığı karışıklığa açıklama getirmek için bildiri yayınladı...


  • Kayıt: 05.02.2023 14:03:39 Güncelleme: 05.02.2023 14:03:39

Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan gurbetçi emekliler için ‘hastane’ uyarısı

SGK’nın açıklamasına göre, Türkiye ile sosyal güvenlik anlaşması bulunan Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Belçika, Bosna Hersek, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Hollanda, Hırvatistan, İtalya, Karadağ, KKTC, Lüksemburg, Makedonya, Romanya, Tunus, Macaristan ve Sırbistan’da geçen hizmet sürelerinin birleştirilmesi ya da borçlanılması ile aylık bağlananlara form doldurtulup imzalatılacak, 183 gün ikamet şartını yerine getirip getirmedikleri kontrol edilecek ve 183 gün Türkiye’de ikamet şartının yerine gelmesi halinde sağlık hizmetine erişim için aktivasyonları açılacak.

SÜREKLİ İKAMET ŞARTI

Sağlık yardımı anlaşması bulunmayan Azerbaycan, İngiltere, İsviçre, Danimarka, Libya, İsveç, Norveç, Kanada, Gürcistan, Slovakya, Güney Kore, Moldova, Kırgızistan, Moğolistan ve Polonya’dan borçlanma yaparak emekli olanların sağlık hizmeti talepleri ise ancak Türkiye’de sürekli ikamet etmeleri halinde karşılanacak.

Bu gruba giren emekliler için SGK üzerinden hastanelere başvuruda 183 gün şartı aranmayacak. Bu gruba girenlerden de “Yurtdışı Birimlerince Bağlanan Aylık Sahiplerinin Sağlık Aktivasyon Talep Formu”nun doldurulması istenecek ve Kimlik Paylaşım Sistemi’nden Türkiye’de ikamet ettiklerinin tespit edilmesiyle, sağlık aktivasyonları açılacak. Sağlık sözleşmesi imzalanmayan ülkelerde çalışıp emekli olanların eşi, çocuk ve anne-babaları da aynı şartlarla sağlık kurumlarından faydalanabilecek.

183 GÜN VE ÜZERİ

183 gün şartı için sigortalının, işlem tarihinden önce geriye doğru 1 yıl içindeki yurda giriş-çıkış tarihlerini gösteren ve ilgili emniyet müdürlüğünden alınan belgeyi göstermesi istenecek. Belgenin veya pasaport sayfalarının incelenmesi sonucunda, sigortalının 1 yıl içinde kesintisiz 183 gün ve üzeri Türkiye’de kaldığı tespit edilirse, hem kendisinin hem de bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sağlık aktivasyonu açılacak. Bu durumdaki emeklilerin eşi, 18 yaşından küçük (meslek eğitim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görenler için 25 yaşını) aşmamış çocukları ile anne-babaları da sağlık sigortasından yararlanabilecek.