Hollanda Ankara Anlaşmalarına Uymak İstemiyor

Hollanda göç bakanlığı Ankara anlaşması başvurularını 1 Ekim 2022 tarihinden itibaren iptal etmek istiyor...


  • Kayıt: 12.03.2023 15:34:56 Güncelleme: 12.03.2023 15:34:56

Hollanda Ankara Anlaşmalarına Uymak İstemiyor

Hollanda’nın Den Haag şehri yakınlarında olan turistik bölgesi Scheveningen’de Cadde Marina Restaurant’ta sivil toplum kuruluşu Horecabond Nederland girişimleriyle yapılan toplantıya Hollanda’daki sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve basın mensupları davet edildi.

Horecabond Nederland başkanı Tarık Saki yaptığı konuşmasında, “Bu konuya duyarlı davranıp buraya kadar geldiğiniz için teşekkür ederim. Hollanda Ankara anlaşmasını hiçe sayarak birçok haklarımızı yıllardır kısıtlamaya çalışıyor. Bugün buraya toplanmamızdaki sebep avukat İsmet Özkara bir seneyi aşkındır bu haklarımızın kısıtlanmaması için mücadele vermektedir. Hollanda’daki sivil toplum kuruluşlarından isteği üyelerinizden 10 binin üzerinde imza toplanırsa Özkara bu imzaları Hollanda Göç Bakanlığına ve Avrupa komisyonuna sunarak haklarımız olan hukuk mücadelemizi devam ettirecektir” dedi.

Avukat İsmet Özkara,”Hollanda verilen şu hakları sınırlamak istiyor; iş insanlarının iş kurmasını engellemek; Türkiye’den işçi getirmeyi engellemek; imamların gelmesini engellemek; aile birleşimini engellemek; vize başvurularını zorlaştırmak; otururum haklarını kolay iptal etmek.

Hollanda Göç Bakanlığı meclise gönderdiği yazıda, Hollanda’da yapılacak olan aile birleşimi şirket işçi başvurularının Ekim ayından itibaren artık Hollanda’da yapılamayacağını ve sürecin Türkiye’de beklemesi gerektiğini belirtti. Dolayısıyla MVV vizesi olmadan Hollanda’ya giriş yapılamayacak. Ankara anlaşmasının iptal maddesi olmasına rağmen sözde hukuk devleti Hollanda bu anlaşmayı tanımak istemiyor ve Avrupa Adalet Divanının kararlarını hiçe sayıyor. Hollanda devletine dur demek için imza kampanyası başlatıyoruz. Aynı zamanda imzaları Avrupa Komisyonuna da göndereceğiz. AB komisyonun Hollanda devletinin Avrupa Adalet Divanı’nın sevkini isteyeceğiz. Türklere mecbur kılınan aile birleşimi sınavı Japonlardan, Kanadalı’dan, Romen vatandaşlardan istenmiyor. Bu yanlış karara göz yummamalıyız. Başlattığımız imza kampanyasına destek olursanız toplayacağımız imzalarla Avrupa Komisyonuna başvurarak bu yasanın kaldırılması talebinde bulunacağız. Başlatılan imza kampanyasına 30 Mart’a kadar destek vermenizi bekliyoruz. Kanunun takipçisi olacağız ve hukuki süreci başlatacağız.

Hollanda asrın felaketi depremde sonrası depremzedelerin Hollanda’ya gelmek için vize kolaylığı getirdiğini söylemişti, vize kolaylığına da şu anda uyulmamaktadır” diyerek sivil toplum kuruluşu temsilcilerini bilgilendirdi.

Toplantıya katılan STK yöneticileri tarafından bu çözüm önerisini oldukça olumlu bulunduklanı destek verceklerini bildirdiler.

Mustafa Koyuncu – Scheveningen