Hollanda Yozgatlılar Federasyonu, çalışmalarını ve gelecek planlarını paylaştı

Hollanda Yozgatlılar Federasyonu Yönetim Kurulu, şimdiye kadarki çalışmaları ve ileriye yönelik planları hakkında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu...


  • Kayıt: 23.05.2023 08:27:53 Güncelleme: 23.05.2023 15:24:53

Hollanda Yozgatlılar Federasyonu, çalışmalarını ve gelecek planlarını paylaştı

2007 yılında kurulan Hollanda Yozgatlılar Federasyonu Başkanı Tahsin Özer de konuşmasında şunları söyledi: “Hollanda’da 55 bine yakın Yozgatlı yaşıyor ve bunların 3.000’i iş insanı. Federasyonumuz 16 senedir aktif olarak çalışmalarını yürütüyor. Federasyonumuzu kuranlara, emeği geçenlere ve bugüne kadar maddi manevi yardım eden herkese buradan teşekkür ediyor; aramızdan ayrılıp ahirete göçenlere de Allah’tan rahmet diliyorum.

Federasyon olarak, örfümüzü adetlerimizi ve kültürümüzü Hollanda’da elimizden geldiği kadar yaşatmaya gayret ediyoruz. Bizim ortak sevdamız, Yozgat’tır. Federasyonumuzun kapısı,“Yozgatlıyım.” diyen; Yozgat’a sevdalı olan; kendini Yozgatlı hisseden herkese açıktır.

Kuruluş amacımız; mikro milliyetçilik, kavmiyetçilik, bölgecilik yapmak olmadığı gibi, üzerimize düşen sosyal misyonun bizzat icracısı olmak için kurulmuş bir federasyonuz. Amacımız; doğduğumuz yerle doyduğumuz yeri birleştirmektir. Yeni yetişen neslimize sahip çıkmak; değerlerimizi unutturmamaktır. Gurbette bulunan Yozgatlılara sahip çıkmak, esas gayemizdir. Birlik ve beraberlik içinde, örnek bir sivil toplum kuruluşu olmak için gayret gösteriyoruz. Hollanda'da bulunan her bir Yozgatlıya sahip çıkmak bizim en önemli görevlerimizdendir. Ne doğduğumuz yeri unutacağız; ne de doyduğumuz yeri yok sayacağız. İkisi de bizim için çok önemli. Hollanda'da 55 bine yakın Yozgatlı yaşıyor vebunun 3 bine yakını işveren pozisyonunda. Yozgat’ımız, Avrupa’ya en çok göç veren illerimizden biri. Avrupa’nın birçok ülkesinde Yozgatlı hemşehrilerimiz bugün işveren konumuna gelmişlerdir. Gençlerimiz de başarılarıyla kendilerinden söz ettirmektedir.

“Hollanda Yozgatlılar Federasyonu, Yozgat ve Hollanda arasında bir köprü oluşturuyor.”

Yozgat, asırlardır birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Medeniyetlerin bırakmış olduğu miraslar, Bozok Yaylası için büyük bir zenginliktir. Bizler de Hollanda da yaşayan Yozgatlılar olarak, Bozok Yaylası’nın çok renkli ve çok kültürlü değerlerini Hollanda toplumu içerisinde yaşatıyoruz. Aynı şekilde, Hollanda da edindiğimiz birikimi de çeşitli projelerle Yozgat şehrimize aktarıyoruz. Federasyonumuzun önümüzdeki süreçteki projelerini ana başlıklar altında açıklamak istiyorum:

-Sosyal ve kültürel faaliyetler: Vatandaşlarımızın katkıları ile Çayıralan kazamıza 2022 yılında Avrupa’ya “göçü ve gurbeti ”anlatan bir anıt yapıldı. Yine aynı şekilde, Sorgun’un Bahadın beldesinde, Avrupa’ya göçü ve gurbeti sembolize eden bir anıtın çalışmasına başlandı. Yozgat sınırları içerisinde bir arkeoloji müzesi kurulması önerisini de gündemimize aldık. Hollanda’da her yıl ‘Yozgatlılar Günü’ düzenlemeyi hedefliyoruz.

19-25 Mayıs 2023 tarihleri arasında Bozok Üniversitesi’nden 4 hocamız ve bir öğrencimiz eğitim çalışmaları kapsamında Hollanda’ya geldiler. Hollanda Saxsion Okulu ile görüşmeler yaptık. Bozok Üniversitesi ve Saxion, ortak çalışmalar için bir araya gelecekler. Karşılıklı hocaların değişimi gerçekleşecek ve Eylül 2023’te de Hollandalı öğrenciler staj yapmak içinYozgat’a gidecekler. Daha önceleri de farklı üniversitelerden öğrenciler staj ve tez çalışmalar için Yozgat’a gitmişlerdi. Bozok Üniversites’inden Hollanda’ya gelecek heyet,yaşlılık ile ilgili bir anket çalışması yapacak. Bu konuda Prof. Dr. Hans Becker(Humanitas’ın eski direktörü) ile görüşmeler yapılacak.

-Girişimci ve iş adamlarımıza yönelik proje çalışmaları: Yılda en az iki defa olmak üzere,Yozgatlı girişimciler ve iş dünyasına yönelik günler düzenleyeceğiz. Girişimcilerimiz ve iş adamlarımızın Yozgat’a yönelik proje ve yatırımlarını teşvik edecek çalışmalar geliştireceğiz.

-Yaşlılarımıza yönelik çalışmalar: Yaşlılarımız konusunda farklı çalışmalar ve girişimlerde bulunuyoruz. Bozok Üniversitesi’nde GerontolojiBölümü açılması için öneride bulunduk. Bu önerimiz üniversite tarafından olumlu karşılandı. Yakın bir zamanda yaşlılık konusunda eğitim çalışmalarına başlanacak. Bu alanda deneyimli hocalarımız derslere katılmak için Hollanda’dan Yozgat’ ta gidecekler.

-Engelliler için çalışmalar: 2021 yılındaHollanda’dan Yozgat’a, engelliler ve yaşlılar için mobil araç götürmüştük. 2023 yılı içerisinde engelliler ve yaşlılar için mobil araç çalışmalarını yeniden başlatacağız.”

Programda söz alan Yozgatlı iş insanları ve akademisyenler, Yozgat’ın nasıl kalkındırılabileceğine yönelik görüşlerini paylaştı. Yozgat’ın büyük bir dışa göç yaşadığını belirten Yozgatlı iş insanları, komşu şehir olan Kayseri’nin kalkınıp da Yozgat’ın kalkınmamasının kabul edilemeyeceğini vurguladı.

“Hacılar ilçesinin %90’ı Ermeni’dir. Kayserililer ticareti Ermenilerden öğrendi.”

Türkiye’den Yozgat Bozok Üniversitesinden heyete başkanlık eden Prof. Dr. Rıza Haldun Gündoğdu konuşmasına HYF ile birlikte yürütülecek projelerin Yozgat ile Hollanda arasında köprü olacağını söyledi.

Yönetim kurulu üyelerinden, İbrahim Yerden, Zeki Baran, Faruk Halıcı, Nihat Koçak, Birol Koçak, Kadir Açkalmaz ve Rotterdam Meram Zuid ortaklarından Bahattin Güler de kendilerini tanıttı.

Programın davetlilerinden olan Sorgun Belediyesi Meclis Üyesi ve Sorgun Belediye Spor Kulübü Başkanı Ergün Gül de, yapacakları işbirliği hakkında bilgilendirdi.

Eski politikacı ve federasyonun önceki başkanı Zeki Baran yaptığı konuşmada, Yozgat’ın kalkınamamasının nedenlerinden birinin de, geçmişte Ermenilerin şehirden kovulması olduğunu belirterek, kovulan Ermenilerin Kayseri’ye yerleştiğini söyledi. Kayseri’nin Hacılar ilçesinde yaşayanların %90’nının Ermeni olduğunu belirten Baran, “Kayserililer ticareti Ermenilerden öğrendi.” şeklinde konuştu

Düzenlenen program, konuşmaların ardındansohbet ortamında sona erdi.

Rotterdam / Furkan TURGUT - Deniz Erkocu