YSK, yurt dışı oylardaki son rakamları açıkladı!

Cumhurbaşkanı Seçimi'nin 28 Mayıs'ta yapılacak ikinci tur oylaması için yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlerden oy kullananların sayısı 1 milyon 733 bin 940'a ulaştı...


  • Kayıt: 23.05.2023 20:02:09 Güncelleme: 23.05.2023 20:19:18

YSK, yurt dışı oylardaki son rakamları açıkladı!

Türkiye pazar günü ikinci kez sandık başında. Aylarca yapılan seçim çalışmalarının ardından 14 Mayıs'ta sandıklardan beklenen sonuç çıkmadı. Cumhurbaşkanı adayları yüzde 50+1 oranına ulaşamadı.

Buna rağmen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan girdiği bir seçimden daha galip çıktı. Erdoğan seçimi, rakibi CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun açık ara önünde tamamladı.

Gurbetçiler sandık başında

Ardından gözler ikinci tura çevrildi. Yurt dışında da binlerce seçmen, Türkiye'nin kaderini belirlemek için oyunu kullanarak görevini yerine getiriyor. Konsolosluklarda ve gümrük kapılarında 20 Mayıs'tan itibaren yoğun bir katılım dikkat çekiyor.

İlk turda da yüksek katılım gösterilirken, bu kez vatandaşlar büyük bir ilgiyle sandıklara akın ediyor. Yüksek Seçim Kurulu da katılıma ilişkin son rakamı verdi.

1 milyon 733 bin 940 kişi oy kullandı

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlerin, 20 Mayıs'ta başlayan yurt dışı temsilcilik ve gümrüklerde oy verme işlemleri sürüyor.

Yüksek Seçim Kurulundan (YSK) alınan bilgiye göre, saat 22.00 itibarıyla yurt dışı temsilcilik ve gümrüklerde oy kullanan seçmen sayısı toplam 1 milyon 733 bin 940 oldu.

Yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemleri 24 Mayıs'ta sona erecek, gümrüklerde ise 28 Mayıs saat 17.00'ye kadar devam edecek.

Yurt dışında kullanılan oyların bir bölümü Türkiye'ye getirildi

Cumhurbaşkanı Seçimi'nin 28 Mayıs'ta yapılacak ikinci tur oylaması için yurt dışı temsilciliklerinde kullanılan oyların bir bölümü Türkiye'ye getirildi.

Vatandaşların kullandığı oyların bulunduğu çuvallar, sandık ve seçim görevlilerinin gözetiminde mühürlendikten sonra kurye ve siyasi parti temsilcileri eşliğinde Türk Hava Yollarının (THY) tarifeli uçaklarıyla İstanbul Havalimanı'na getiriliyor.

Uçaktan alınan mühürlü çuvallar, yetkililer tarafından apronda bekleyen araca konuldu. Oylar, görevliler nezaretinde havalimanındaki Yurt Dışı Seçim Bölgesi Başkanlığına götürüldü. Yurt dışından getirilen oy torbaları, görevlilerce İstanbul Havalimanı'nda 7 kilitle açılabilen çelik kapılı bir odada muhafaza altına alındı.


Oyların içinde bulunduğu torbalar, Arnavutköy 4. Geçici Gümrük Kapısı Seçim Kurulu tarafından Ankara'da bulunan Yurt Dışı İlçe Seçim Kuruluna ulaştırılacak.

Oyların bulunduğu çuvallar, 27 Mayıs Cumartesi gününe kadar İstanbul'a getirilmeye devam edecek.

AA