22 yıl Hollanda'da çalışan gurbetçi köyüne dönüp hayvan yetiştiriciliğine başladı

Türkiye'ye dönüş yaptı Hollanda'da 22 yıl ticaretle uğraştıktan sonra stres, yoğun iş temposu nedeniyle Türkiye'ye dönüş yapan Ulvi Akdemir, köyünde...


  • Kayıt: 24.05.2023 07:20:23 Güncelleme: 24.05.2023 13:51:35

22 yıl Hollanda'da çalışan gurbetçi, köyüne dönüp hayvan yetiştiriciliğine başladı

22 yıl Hollanda'da çalışan gurbetçi, köyüne dönüp hayvan yetiştiriciliğine başladı. Hollanda'da 22 yıl ticaretle uğraştıktan sonra stres ve yoğun iş temposu nedeniyle Türkiye'ye dönüş yapan Ulvi Akdemir, artık köyünde damızlık küçükbaş hayvan yetiştiriyor.

Hollanda'da uzun yıllar seracılık işiyle uğraştıktan sonra Türkiye'ye dönme kararı alan gurbetçi Ulvi Akdemir, memleketi Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Doğankent kasabasındaki baba ocağına geldi. Türkiye'de tarım ve hayvancılık sektöründe yaptığı araştırmaların ardından küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapma kararı alan Akdemir, herhangi bir destek almadan ilk olarak 88 kangal ırkı koyun ile besicilik yapmaya başladı. 5 yılın sonunda hayvan sayısını 600'e çıkaran Akdemir, köyünde rahat ve huzurlu bir hayat sürüyor ve yurt dışının stres ve yoğun iş temposundan kurtulmak isteyen gurbetçi vatandaşlara da hem köy yaşamını hem de kendi köylerine yatırım yapmalarını öneriyor.

88 koyunla başladı şimdi 600 koyuna ulaştı

Akdemir, "Hollanda'da işverendim. Orada günlük hayatın stresinden ve iş yoğunluğundan artık bunaldığım için köyüme dönme kararı aldım. Hayvancılık da çocukluktan beri yaptığımız bir işti. Hayvancılık bizde tutkudur. Köyümüze geldik; koyun aldık ve hobi olarak bu işe başladık. İlk olarak 88 koyunla başladım. Şu anda koyun sayımız 600'e ulaştı. Herhangi bir devlet desteği almadım. Tamamen kendi imkanlarımla yaptım bu işi. Yurt dışında 22 yıl kaldım. Buraya gelmemdeki sebeplerden biri de Türkiye'deki gençlere burada bir şeylerin yapılabildiğini gösterebilmekti. Kendi hayalimi ve yurt dışında yaşayan insanların da hayalini gerçekleştirmiş oldum. Orada memleketine gelip bu işi yapmak isteyen yüzlerce insan var. Artık yurt dışının stresinden bunalmış durumdalar. Türkiye'ye gelip imkanlar dahilinde burada iş yapmak isteyen çok sayıda insan var." dedi.

“Türkiye'de hayvancılığın önü açık”

Türkiye'de hayvancılık konusunda güzel işlerin yapıldığına değinen Akdemir, "Koyunlarımız kangal ırkıdır. Verimlilik oranımız hemen hemen ikiz doğumda %80'i yakalamış durumda. Bu oranı yakalayabilen insanlar pek nadirdir. Ben kendimi bu anlamda ilk olarak görüyorum. Türkiye’de hayvancılık, yurt dışından gelecek insanlara fırsatlar sunan önü açık bir sektör. Burada gerçekten güzel işler yapılabilir. Herkese tavsiye ediyorum: Gelsinler memleketlerine ve hayvancılıkla uğraşsınlar. Gerçekten de burada güzel şeyler yapılabilir. Ben bunun örneklerinden bir tanesiyim." şeklinde konuştu.