Türkiye, ‘5 yaşındaki depremzede çocuk’ için Hollanda’dan bilgi istedi

Türkiye, Hollanda’nın Maastricht kentinde yalnız başına bulunan ve depremzede olduğunu söyleyen 5 yaşındaki Türk çocukla ilgi olarak girişim başlattı...


  • Kayıt: 24.05.2023 13:46:08 Güncelleme: 24.05.2023 15:10:04

Türkiye, ‘5 yaşındaki depremzede çocuk’ için Hollanda’dan bilgi istedi

Kahramanmaraş depremi sonrası çocuk hakları konusunda çalışma başlatan Afet-Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibi, olayla ilgili olarak insan kaçakçılığından endişe edildiğini belirtti.

Hollanda’nın güneyindeki Maastricht kentinde polis, Pazartesi akşamı depremzede olduğunu söyleyen 5 yaşındaki bir Türk çocuğunu yapayalnız halde buldu.

Maastricht polisinin Instagram hesabından “Büyük şehirde tek başına” başlığıyla yapılan açıklamada, şehir merkezinde yalnız başına dolaşırken bulunan çocuğun, sadece Türkçe konuştuğu ve hiç Hollandaca bilmediği belirtildi.

Polis tarafından bir şekerci dükkanından şekerleme alındıktan sonra karakola götürülen 5 yaşındaki çocuğa, burada yemek ve dondurma ikram edildi.

Karakolda Türkiye kökenli bir polis memuruyla sohbet eden çocuk, Türkiye’den geldiğini anlattı.

Anne ve babasının Türkiye’de olduğunu belirten çocuk, her ikisinin de 6 Şubat’taki depremde yaralandığını söyledi.

Sosyal hizmet uzmanlarına teslim edilen çocuğun, bir sığınma merkezine gönderildiği bildirildi.

5 yaşındaki çocuğun Hollanda’ya nasıl geldiği konusunda bilgi verilmedi.

Türkiye, Hollanda Dışişleri Bakanlığı ve emniyet makamları nezdinde girişim başlattı

BBC Türkçe’nin haberinin ardından Türkiye’nin Lahey Büyükelçiliği tarafından, 5 yaşındaki çocuğun durumu ile ilgili girişim başlatıldı.

Türkiye’nin Deventer Başkonsolosluğu yetkilileri, Maastricht polisiyle görüşerek, 5 yaşındaki çocuğun gönderdiği sığınma merkezine ilişkin bilgi aldı.

Türk yetkililer, çocuğun bulunmasının ardından kendilerine bilgi verilmemesi nedeniyle Hollanda polisine tepkisini iletti.

BBC Türkçe’ye bilgi veren büyükelçilik yetkilileri, “Çocuğun Hollandalı olmadığı anlaşılıyor, zira sadece Türkçe konuşuyor, Türk asıllı polislerle konuşturmuşlar, bu durumda bizi aramaları gerekirken Hollanda Sosyal Hizmetlerine bilgi vermişler” dedi.

Türkiye’nin Lahey Büyükelçiliği, konunun aydınlatılması için Hollanda Dışişleri Bakanlığı ve emniyet makamları nezdinde girişim başlattı.

Afet-Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibi 'insan kaçakçılığı' riskinden endişeleniyor

Çocuk hakları alanında çalışan gönüllülerden oluşan Afet-Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibi de, Hollanda Sığınmacı Kabul Merkezi (COA) ile iletişime geçti.

Foto: Politie Maastricht