Hollanda Temsilciler Meclisi’nin çoğunluğu kürtajın ceza kanunundan çıkartılmasına karşı çıktı

Hollanda’da Temsilciler Meclisi’nin çoğunluğu kürtajın Ceza Kanunu'ndan çıkartılmasına karşı çıkıyor. Temsilciler meclisi, kürtajın ceza kanunundan çıkartılmasına yönelik olarak vatandaş inisiyatifi ile toplanan 94.000 imzaya cevaben çarşamba günü konuyu tartıştı...


  • Kayıt: 26.05.2023 10:24:41 Güncelleme: 26.05.2023 10:24:41

Hollanda Temsilciler Meclisi’nin çoğunluğu kürtajın ceza kanunundan çıkartılmasına karşı çıktı

Dzifa Kusenuh, meclisteki tartışma sırasında, "Kürtajı Ceza Yasası'ndan çıkartın. Kürtaj suç değildir." dedi. Özellikle 296. maddenin Ceza Kanunu'ndan çıkartılması isteniyor. Yasanın bu bölümüne göre; kürtaj yapan kişi, belirli koşullar yerine getirilmedikçe ilke olarak cezalandırılıyor. Kürtaja karşı çıkanlar ise kürtajın prensipte bir hak olması gerektiğine inanıyorlar. Kusenuh, kürtaj hakkının dünya çapında baskı altında olduğuna dikkat çekti ve örnek olarak ABD, Polonya ve Macaristan'ı gösterdi. Kürtajın Ceza Yasası’ndan çıkartılmasını isteyenler, kürtaj prosedürünün, Hollanda sağlık sisteminin bir parçası haline gelmesi gerektiğini savunuyor.

Tartışmada sol kökenli partiler GroenLinks, D66, PvdA, SP ve tek kişilik Gündoğan, bu isteğe desteklerini dile getirdi. Taraflar, ceza hukukunun kürtaj üzerinde bir baskı oluşturduğuna inandıklarını söyledi. Corinne Ellemeet(GL), "Ceza kanununu kürtaj için bir başlangıç noktası kabul ederek, suç olmayan bir şey için doktoru ve kadını kriminalize ediyorsunuz." dedi.

D66 Milletvekili Wieke Paulusma, kürtajın bir tıbbi bakım biçimi olduğuna ve hata yapılması durumunda disiplin ve özel hukukun uygulanabileceğine işaret etti.

Tartışmanın diğer tarafları olan CU, SGP, VVD, PVV, CDA ve FVD ise vatandaşların inisiyatifine karşı çıktı. Özellikle Hristiyan partiler, bebek doğmamış olsa da hayatının korunması gerektiğinde ısrarcı.

Lahey / Tarık OKAN