Hollanda'da BBB Partisi Milletvekili Adayı Yasin Makineli, Ermeni Soykırımı İddialarına Karşı Durduğu İçin Milletvekili Adaylığından Çıkarıldı...
Hollanda’da Ermeni Soykırımı İddiasını Reddeden Türk Milletvekili Adayı Yasin Makineli Listeden Çıkarıldı
BBB üyesi Yasin Makineli, Ermeni soykırımını kabul etmediği için BBB yönetim kurulu tarafından milletvekili aday listesinden çıkarıldı. Aday listesinde 43. sırada bulunan Makineli, "Bu karar benim için şok ediciydi" diyor. "BBB yönetim kurulu geçen hafta sonu benden kamuoyuna açık bir açıklama yapmamı ve Türkiye'nin Ermeni soykırımını tanıdığımı söylememi istedi. Ancak ben buna inanmıyorum ve böyle bir açıklama yapmayacağım" dedi.
Makineli, soykırımın sorumluluğunu belirlemek siyasetçilerin değil, tarihçilerin işidir.
Yasin Makineli, Platform Dergisi'ne yaptığı açıklamada durumu şöyle izah etti: "BBB partisinin son genel kurulunda, milletvekili adaylığım parti üyeleri tarafından onaylandı ve Kasım ayındaki Parlamento seçimlerinde yarışmak için listeye dahil edildim. Adaylığımın duyurulmasının ardından, parti içinde ve gençlik kollarından yerel temsilcilere kadar birçok kişi tarafından olumlu karşılandı. Politika sahnesine adım attığımdan beri her zaman dürüst ve şeffaf bir şekilde hareket ederek farklı görüşlere saygı göstermeye çalıştım. Ancak, BBB yönetimi Ermeni Lobisi'nin baskılarına boyun eğerek milletvekili adaylığımı geri çekmeye karar verdi.’’
Üzücü olan şu ki, BBB yönetimi, beni milletvekili adaylığından çekilmem için CIDI gibi bir kurumdan geçmişte Filistin'i savunduğum için kamuoyunun önünde özür dilemeyi ve Türkiye'nin Ermenilere soykırım uyguladığı yalanını yayınlamayı şart koştu. Ancak, parti yönetimi, milletvekili olmak istiyorsam bu şartları kabul etmem gerektiğini söyledi.
Ancak, Türkiye'deki aile büyüklerimi ziyaret ettiğimi açıklamama rağmen, bir gün içinde yanıt vermemi beklediler. Bu durum, bazı güç odaklarının BBB partisine baskı yapmaya çalıştığını gösteriyor. BBB yönetiminin, beni parti programına aykırı bir şekilde ideolojik bir sorgulamaya tabi tutarak bir açıklama yapmamı istemesi beni şaşırttı. Ayrıca, BBB partisi, milletvekillerinin temel konularda farklı görüşlere sahip olabileceğini kabul ediyor gibi görünse de parti yönetiminin bu tavrı parti programıyla çelişiyor.
Hollanda Türk toplumu olarak benzer senaryoları daha önce gördük. Daha önce, Erdinç Saçan, Ayhan Tonca ve Osman Elmaci gibi kişiler, bu tür baskılara boyun eğmediği için milletvekili olmaları engellenmişti.
Ne yazık ki, göçmen kökenli insanların saygın bir siyasetçi olarak kabul edilmesi için toplumsal değerlerinden ödün vermek zorunda kaldığı bir gerçektir.
Haber: Tarık OKAN