Hollanda Trenlere Lazer Silahı Takmayı Planlıyor

Tren raylarına düşen yaprakların yarattığı büyük sorunu, Hollanda Demiryolları trenlere lazer monte ederek çözmeyi amaçlıyor.


  • Kayıt: 10.12.2014 18:13:00 Güncelleme: 10.12.2014 18:13:00

Tren raylarına düşen yaprakların yarattığı büyük sorunu, Hollanda Demiryolları trenlere lazer monte ederek çözmeyi amaçlıyor.

 

Sonbahar ayları Hollanda'da görev yapan trenler için büyük bir tehlike sebebi. Ülkenin 6,000 kilometre uzunluğundaki raylarına düşen kurumuş yapraklar trenler tarafından ezilip sıkıştıkça, Teflon benzeri bir maddeye dönüşüyor. Bu madde raylarda kalıcı kaygan bir yüzey yaratıyor, özellikle de yağışlı havalarda trenlerin frenlerini zor duruma sokuyor.

 

Peki Hollanda Demiryolları firması bu sorunu nasıl çözmeyi deneyecek dersiniz? Tabii ki trenlerine rayları hareket halinde temizleyecek lazer silahları takarak. Şimdiye kadar bu maddeyi temizlemek için farklı şeyler denemişler: Fırçalama, kazıma, buz veya su püskürtme gibi. Ama hiçbiri işe yaramayınca sıra lazer kullanmaya gelmiş.

 

Bu aralar yapılacak testlerde, bir DM-90 tipi trenin önüne bir kızılötesi lazer sistemi takılacak. Ayrıntıları verilmeyen sistemin yaratıcısı LaserThor isimli İngiliz firması. Saniyede 25,000 devirle raylara ateş edecek lazer, anlık 5,000 derece sıcaklığa kadar çıkabiliyor. Laboratuardaki denemelerde, düşük hızlarda işe yarayan sistem, normal hızlarda olumlu sonuç verirse proje devam ettirilecek.