Türk diasporasının Sivil Tartışmaları Merkezi kuruldu

Herhangi bir grubu ve tabanı temsil etmeyen CPD, toplumda doğru ve dengeli görüş ve değer yargıları oluşmasına yardımcı olmak amacıyla Hollanda'da kuruldu.


  • Kayıt: 11.12.2014 09:06:00 Güncelleme: 11.12.2014 09:07:00

Herhangi bir grubu ve tabanı temsil etmeyen CPD, toplumda doğru ve dengeli görüş ve değer yargıları oluşmasına yardımcı olmak amacıyla Hollanda'da kuruldu.

 

CPD'den gelen basın açıklamasında şu bilgilere yer verildi:

 

''Centre for Public Debate - Kamu Tartışmaları Merkezi’nin (CPD) amacı, Hollanda’daki Türk diasporası ile ilgili , sosyal, toplumsal, kültürel, ekonomik, siyasi ve tarihsel alanlarda anlayışları, araştırmaları, yayınları, algıları ve bilgileri artırmak, bu alanlardaki çalışmaları teşvik etmektir. Aynı zamanda bu birikimleri, kamusal tartışmalara faydalı olması açısından, geniş kitlelerle paylaşmaktır. Hollanda Türk diasporası oluşması sürecinde bu gereklilik arz etmektedir.

 

 

Bu bağlamda, Türk diasporasını ilgilendiren temalarda, kamu tartışmalarını teşvik edecek, kamuoyuyla düzenli bilgi paylaşacak, medya ve siyasetteki tartışmaları takip edecek, yanlış algılara dikkat çekecek ve Hollanda’daki Türk NGO’larına destek verecektir. Bu amaca ulaşmak için arşivleme, dokümantasyon, bilgi bankası, düzenli bilgi akışı, tarihsel ve kültürel konularda araştırmalar, yayınlar, tematik çalışma gruplarını oluşturmak ve eğitsel geziler düzenlemek amaçları arasındadır.
Bir Hollanda STK’sı olan CPD’nin, herhangi bir grubu ve tabanı temsil etme iddiası ve iştiyakı yoktur. CPD gündemdeki temalarla ilgili görüş bildirmekten ziyade, toplumda doğru ve dengeli görüş ve değer yargıları oluşmasına yardımcı olmak konumundadır.
Türk diasporası son aylarda uzun süre Hollanda siyaset ve kamu gündeminde kalmıştır. Diaspora her ne kadar kendi arasında Türk diasporası üzerine tartışmaların haksız ve yanlı yapıldığını savunsa da, gerek medya gerekse lobi çalışmalarında yeterince etkin olmadığını gözlenmiştir. Hollanda toplumunda alışılagelmiş ses duyurma kanallarının yeterince kullanılmadığı tespit edilmiştir. Siyasiler, medya ve diğer ilgililer ise tartışma konularıyla ilgili muhatap bulmakta zorlandıkları veya doğru kişi veya objektif bilgilere ulaşamadıklarını söylemektedirler. Bu kendi tabanına yönelik organizasyon yapısı yüksek olan Hollanda-Türk diasporası için üzerinde düşünülmesi gereken bir durumdur. CPD bu açığı hızlı bir şekilde kapatmak için kolları sıvamıştır.

 

CPD yönetim kurulu bir yandan kendini genişletirken, öte yandan da titiz bir şekilde Türk diasporası için önemli katkıları olabilecek üyelerden bir Danışma Kurulu ve bir de Akademik Kurulu en kısa zamanda oluşturacaktır. Hedef Türk Diasporasına kısa zamanda olumlu katkılarda bulunmak ve toplumu bu konuda objektif ve kalıcı olarak yönlendirebilmektir.''

 

 

Yönetim kurulu:

 

M. Emin Ateş ( Başkan)
Ejder Köse (İkinci Başkan)

Songül Akkaya (Genel Sekreter)
Hikmet Gürcüoğlu (Üye)

Mehmet Tütüncü (Muhasip)