CDA nın çıkış noktaları benim dünya görüşüme daha yakın geldi

Hollanda'da Nisan ayında sağ azınlık hükümetinin düşmesinden sonra yaşanan kısa süreli krizin ardından erken genel seçim kararı alındı. Diğer siyasi partilerde olduğu gibi 12 Eylül 2012'de yapılacak olan erken genel seçimler öncesinde Hıristiyan Demokratlar Birliği’de (CDA) milletvekili aday listesini açıkladı. Parti lideri Sybrand van Haersma Buma’nın ilk sırada yer aldığı listede, şu andaRotterdam  Feyenoord Belediye Başkan Yardımcısı olan Turan Yazır 24. Sıradan aday gösterildi. Gösterişten uzak sade döşenmiş bir makam odası. Pencereden dışarıya bakıyorsunuz manzara çok güzel. Maashaven limanı, gemiler, çarşaf gibi serilmiş mas mavi deniz. Zamanımız kısıtlı, hemen sorulara başlıyorum.


  • Kayıt: 03.08.2012 15:47:00 Güncelleme: 03.08.2012 16:14:00

CDA Milletvekili Adayı Turan Yazır:

CDA nın çıkış noktaları benim dünya görüşüme daha yakın geldi

Röportaj: Mustafa Toga

Fotoğraf: Ali Okşak

 

Hollanda'da Nisan ayında sağ azınlık hükümetinin düşmesinden sonra yaşanan kısa süreli krizin ardından erken genel seçim kararı alındı. Diğer siyasi partilerde olduğu gibi 12 Eylül 2012'de yapılacak olan erken genel seçimler öncesinde Hıristiyan Demokratlar Birliği’de (CDA) milletvekili aday listesini açıkladı. Parti lideri Sybrand van Haersma Buma’nın ilk sırada yer aldığı listede, şu andaRotterdam  Feyenoord Belediye Başkan Yardımcısı olan Turan Yazır 24. Sıradan aday gösterildi. Gösterişten uzak sade döşenmiş bir makam odası. Pencereden dışarıya bakıyorsunuz manzara çok güzel. Maashaven limanı, gemiler, çarşaf gibi serilmiş mas mavi deniz. Zamanımız kısıtlı, hemen sorulara başlıyorum.

 

Turan bey, uzun süre yerel yönetimde yer aldınız şimdi ülkesel politikaya atılıyorsunuz. Bir Milletveki adayı olarak biraz kendinizden bahseder misiniz?

 

12.06.1974 tarihinde Rotterdam’da doğdum. Aslen Yozgat’ın Çayıralan ilçesinden Hollanda’ya gelen işçi bir ailenin çocuğuyum. İlkokulu Rotterdam’da okudum. 1986 yılında Türkiye’ye gittim. Orta okulu ve liseyi Kayseri’de bitirdim. 1993 yılında tekrar Hollanda’ya geri döndüm ve Erasmus Üniversitesi’ne başladım. Siyasal Bilimler Fakültesi, Kamu Yönetimi bölümünden mezun olduktan sonra danışman olarak Güney Hollanda Eyaletinde çalışmaya başladım. 2008 yılında Rotterdam Ticaret Odasına idari danışman olarak girdim. Bu arada 2004-2006 döneminde CDA partisinden Feyenoord İlçe Belediyesinde Meclis Üyesi olarak görev yapmıştım. 2010 yılında partim tarafında liste başı olarak yerel seçimlere katılma teklifi aldım. O günden bu yana Feyenoord Belediye Başkan yardımcısı olarak görev yapmaktayım. Evli ve iki çocuk babasıyım.

 

Siyasete atılmanız nasıl oldu. Neden Hıristiyan Demokratlar? CDA’ ya ne zaman üye oldunuz. Partinin gençlik kollarında da çalıştınız mı?

 

Öğrencilik yıllarımda değişik devlet kurumlarında çalıştım. Gönüllü olarak çeşitli derneklerde hizmet ettim. Toplumla, gençlikle iç içeydim. Zaten üniversitede okuduğum bölüm de siyasetle içi içe “Kamu Yönetimi.” CDA nın çıkış noktaları benim dünya görüşüme daha yakın geldi. Örneğin toplumda paylaşım, öncülerin toplumda rol modeli ifade etmeleri bu arada parti içerisinde aktif olan siyasetcilerle uyumda söz konusuydu. Bunlar oluşunca 1998 yılında CDA içerisinde aktif siyasi hayatım başlamış oldu. Gençlik kollarında çalışmadım direk kendimi CDA siyasetinin içerisinde buldum.

  Hollanda parlamentosun'da elimden geleni yapacağım

Hollanda'da sağ azınlık hükümetinin düşmesinden sonra erken genel seçim kararı alındı. Bakıyoruz partilerin çoğunluğu listelerinde hep yeni yüzlere yer verdi. Siyasette birilerinin gitmesi gerekir ki yenileri gelsin politikası uygulandı. CDA da mı öyle yaptı. Adaylık sürecinideki prosedürü kısaca anlatır mısınız?

 

Adaylık müracaatları gerçekten zorlu oldu. Çünkü çok sayıda aday adayı müracaat etti. Bana ilk önce teklif bölge başkanından geldi. Daha sonra genel merkezden de aynı teklifi alınca aday olmaya karar verdim. Elemeler çok titiz geçti. Sadece kişinin siyasi kariyerine değil kapasitesine ve bu güne kadar yapmış olduğu tüm çalışmalara bakarak değerlendiriliyor. Adaylık süreci tamamlandıktan sonra partimizin CDA listesi kamu oyuna açıklandı. Beni 24. sıradan aday gösterdiler. Partimizin Utrecht'teki 29 ve 30 Haziran kongresinde taslak liste delegeler tarafından onaylandı. Bundan sonra benim için resmen 12 Eylül seçimleri süreci başlamış oldu. Önümüzde yaz tatili var, olsun beni yoğun bir kampanya süreci bekliyor.

Şahsen seçilirsem Hollanda parlamentosun'da elimden geleni yapacağım. Türk seçmenler için 12 Eylül önemli bir gün. Bu günde şimdiden izine gidecek olanlar oylarını vekaletle oylarını birine devretsinler. Demokratik oy kullanma haklarını mutlaka ve mutlaka kullansınlar. Her seçim sonucunda Türk toplumu seçime katılımda az katılıyorlar diye eleştiriliyorlar.12 Eylül seçimlerinde bunu değiştirmek lazım. Çünkü Hollanda için bu seçim son derece önemli. Vatandaşlarımız kendilerini en iyi şekilde temsil edebilecek kişilere oylarını versinler.

 

Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDA) olarak bir parti programınız var. Önemli bulduğunuz noktaları paylaşır mısınız? 

 

CDA olarak insanlar arasında hiç bir ayrımcılığı kabul etmiyoruz. Hollanda toplumunda her insanın yaşama ve inanma hürriyetine saygı duyulmaktadır. Parti programlarımızda özellikle aileleri sıkmayacak ve rahatlatacak bir ekonomi programı uygulayacağız. Programımızda daha fazla iş imkânı sağlanacak, bu husustu ciddi anlaşmalar yapılacak. Bunun yanında bizim için aile çok önemli. Aile, toplumun yapıtaşı. Onun için ailelere daha fazla önem verilecek ve çocuklu aileler almış oldukları ödenekleri almaya devam edecekler. Çocuk parası ve buna benzer yardımlar kesilmeyecek. Aynı zamanda çocuklu olan aileler daha az vergi ödeyecek.

 

 Bu seçimler çok önemli. Hollanda vatandaşı olan Türk seçmeni 12 Eylülde çok stratejik davranmalı

 

Bu güne kadar Hollanda parlamentosuna seçilen Türk kökenli milletvekillerinin aldıkları oyların yüzde sekseni Türk kökenli seçmenlerden geldi diyebiliriz. Bu konuda mesajınız nedir? Neler söylemek ister sizin?

 

Bu seçimler çok önemli. Hollanda vatandaşı olan Türk seçmeni 12 Eylülde çok stratejik davranmalı. Mümkün olduğunca çok milletvekiliyle temsil edilmesi adına Türklerin kesin seçilecek yerde olanlara değil de tercihli oylarla Meclis’e gireceklere oy vermelerinin daha doğru ve daha isabetli olacağını düşünüyorum. Çünkü ne kadar çok kişiyle temsil edilirsek o kadar sesimizi duyururuz ve o kadar güçlü haklarımızı savunuruz.

 

Hollanda çok kültürlü bir topluma sahip. Örneğin Rotterdam da 160 değişik uyruktan insan yaşamakta. Politikada orta yolu takip eden CDA partisi halkın refahı için nasıl bir politik çalışma yürütecek.

 

Toplumumuzun refahı için ayrıştırıcı değil birleştirici olacağız. Hollanda'da yaşayan her fert bu toplumun bir bireyi. Din, dil, renk ayırımı yapamadan bu toplumda yaşayan herkes kendini evinde hissedebilmeli. Bunun için ne gerekiyorsa yapılacak. Geçmişin ve rengin veya dinin değil, insanların bu ülkedeki geleceği önemli.

 

Bu güne kadar yaptıklarıma baksınlar çünkü yaptığı iş kişinin aynasıdır

 

Son olarak topluma vereceğiniz mesaj nelerdir? Neden Turan Yazır?

 

12 Eylül seçimlerinde Türk kökenli çok fazla aday var. Sonuçta hepimizde tek bir havuzdan oy bekliyoruz. Platform dergisiyle yapmış olduğum bu söyleşi ile birlikte seçim kampanyasının ilk startını vermiş bulunmaktayım Şu anda 50 kişilik milletvekili listesinde 24. sıradayım. Şu anki kamu oyu yoklamasına göre benim seçilmem tercihli oylara bağlı. Yaklaşık 17 bin tercihli oy bir aday için yeterli oluyor. Resmi olmayan kayıtlara göre 230 bin Türk kökenli Hollanda vatandaşı var. Kapı kapı dolaşarak vatandaşlarımıza bu seçimle ilgili çalışmaları iyi bir şekilde anlatmaya gayret göstereceğim.

 

Şayet 12 Eylül de milletvekili seçildiğim taktirde Turan Yazır olarak topluma yakın bir siyasetçi olmak istiyorum. İnsanımızı dinlemek istiyorum, toplumun sorunlarını parlamentoya taşımak istiyorum. Telefonum 24 saat açık olacak.

 

Turan bey, genel seçimlerle ilgili vatandaşlarımıza vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı teşekkür ederiz. Platform Dergisi olarak bundan sonra ki siyasi hayatınızda başarılar dileriz.

 

Bu fırsatı verdiğiniz için ben teşekkür ederim. Türk seçmenlerimize son olarak şunu söylemek istiyorum. Bu güne kadar yaptıklarıma baksınlar çünkü yaptığı iş kişinin aynasıdır.