Hollanda Türk Müzesi ve DSB Derneği 50. yıl semineri düzenledi

Türklerin Hollanda’ya göçünün 50. Yılı kutlamaları çerçevesinde Hollanda Türk Müzesi ve DSB Derneği tarafından Rotterdam’da ortaklaşa bir seminer düzenlendi.


  • Kayıt: 31.01.2015 14:41:00 Güncelleme: 31.01.2015 14:41:00

Türklerin Hollanda’ya göçünün 50. Yılı kutlamaları çerçevesinde Hollanda Türk Müzesi ve DSB Derneği tarafından Rotterdam’da ortaklaşa bir seminer düzenlendi.

 

Hazırlanan programa çerçevesinde ilk önce saat 15.00 te Güney Rotterdam'da bulunan İşçi Anıtı ziyaret edildi. Misafir İşçilere Vefa Borcu adına çiçekler bırakıldı.
Misafir İşçi Anıtı ziyaretinden sonra DSB Derneğinin konferans salonunda programa geçildi. Türkler için Danışma Kurulu (İOT) müdürü Ahmet Azdural; ‘Göçün tarihi nereden nerelere geldik ve nereye gidiyoruz’ konulu bir sunum yaptı. Azdural yaptığı konuşmada okuma yazması olmayan, Hollanda'ya misafir işçi olarak gelen birinci kuşak insanlarımız burada her zorluğu çekmişlerdir. Genç kuşaklar ise şu an okumuş nesli oluşturuyor. Sanatta, edebiyatta, siyasette ve de ticarette Hollanda toplumu içerisinde yerlerini almaya başladılar. Artık burada kalıcı olduğumuza göre Hollanda toplumuyla karşılıklı sevgi saygı ve hoşgörü içerisinde yaşamımızı devam ettireceğiz dedi.

 

 

HOLLANDALILARIN ÇOK İYİLİKLERİNİ GÖRDÜK

 

Daha sonra sırasıyla Hollanda Türkiyeli İşçiler Birliği (HTİB) Başkanı Mustafa Ayrancı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Hollanda temsilcisi Osman Elmacı, Demokratik Sosyal Dernekler Federasyonu başkanı Nevzat Cingöz, Orkide Vakfı adına Veyis Şenyürek Hollanda ya ilk gelişlerinden bu güne yaşadıklarını anlattılar.

 

 

Programın kapanış bölümünde Rotterdam’da yüzlerce işçiye ve ailelerine yardım eden Nelly Soetens, Marion Slingerland hasta olduğundan yerine Liya Prens ve Robert de Hartogh’a yaptıkları iyilikliklerin daha sonra gelen nesillerce unutulmadığını ve devamlı hatırlanacağı bir vefa örneği olarak sembolik hediyeler takdim edildi.
Programın sonunda salonda bulunan 50 yılda 50 hikaye adlı resim sergisi gezildi.

 

 

 

 

Rotterdam - Mustafa Toga