Genel seçimlere doğru

Yurt dışındaki en büyük seçim bölgesi Türkiye'nin Rotterdam Başkonsolosluğu görev alanında Türkiye'deki milletvekili genel seçimi için oy verme işlemi, konsolosluk dışında oluşturulacak özel merkezlerde yapılacak.


  • Kayıt: 01.03.2015 17:56:00 Güncelleme: 01.03.2015 17:56:00

Yurt dışındaki en büyük seçim bölgesi Türkiye'nin Rotterdam Başkonsolosluğu görev alanında Türkiye'deki milletvekili genel seçimi için oy verme işlemi, konsolosluk dışında oluşturulacak özel merkezlerde yapılacak.

 

Rotterdam Başkonsolosu Togan Oral, hazırlıklarla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, oy verme merkezlerinin şu anda tam olarak belirlenmediğini, bu yöndeki çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

 

Hollanda'da oy verme işleminin 29, 30, 31 Mayıs tarihlerinde yapılacağını hatırlatan Oral, Türkiye'deki birçok ilden daha büyük seçmen kitlesine sahip Rotterdam bölgesinde seçimin sorunsuz ve huzurlu bir şekilde geçmesi için büyük çaba harcadıklarını kaydetti.

 

Seçmen niteliklerine sahip Hollanda'da bulunan 240 bin Türk'ün 173 bini Rotterdam Başkonsolosluğu bölgesinde ikamet ediyor.

 

- Oy zarfları Türkiye'de açılacak -

 

Kullanılan oy zarflarının sayımının yurt dışında yapılacağını ve zarfların açılmadan Türkiye'deki yurt dışı ilçe seçim kurulu başkanlığına ulaştırılacağının altını çizen Oral, oy sayımının da orada yapılacağını kaydetti.

 

Seçim merkezlerinde düzenin sağlanması ve güvenlik açısından gereken tüm önlemlerin alınacağına işaret eden Oral, şunları söyledi:

 

 

"Geçen seneki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bir ilki yaşadık. Seçimleri yüzümüzün akıyla, gerçekten Türkiye’nin prestijine layık bir şekilde gerçekleştirebildik. Orada elbette tecrübelerimiz oldu. Bu defada tüm temsilciliklerimiz gerekli önlemleri alacak. Burada güvenlik elbette önemli. Bu konuda herhangi bir sıkıntı olmadan tüm altyapı ihtiyaçları gereken şekilde yerine getirilecek. Herhangi bir tereddüt yok.  Çünkü gerek oy verme işlemleri sırasında gerek saklama ve ulaştırma kurulu içinde tüm siyasi partilerin temsilcileri oluyor. Geçen seçimde bunu çok ahenkli bir şekilde gerçekleştirdik. Hiç kimsenin bir endişesi, bir tereddüdü olmadan oylarımızın Türkiye'ye gönderilmesini sağladık."

 

Geçen sene yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde yurt dışındaki seçmenlere yönelik uygulanan randevu sisteminin kalktığına dikkati çeken Oral, Türkiye dışında yaşayan vatandaşların yapması gereken ilk işin seçmen kütüğündeki kayıtlarını kontrol etmek olduğunu ifade etti.

 

Yurt dışında yaşayan herhangi birinin oy kullanabilmesi için isminin mutlaka yurtdışı seçmen listesinde bulunması gerektiğini anımsatan Oral, şöyle konuştu:

 

"O yüzden vatandaşlarımızın şu an yapması gereken ilk iş Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) internet sitesine girip seçmen kütüğünde kaydı var mı yok mu bunu kontrol etmeli. Herkesin "www.ysk.gov.tr" adlı internet adresindeki yurt dışı seçmen kaydı linkini tıklayıp oradan vatandaşlık numarasını girerek hangi başkonsolosluk ya da büyükelçilik seçim bölgesine kayıtlı olduğunu öğrenmesi gerekiyor. Kaydı olmayanlar adres beyanında bulunmalı. Yurt dışında yaşıyorsa vatandaşlar bunu başkonsolosluklarımıza doğrudan müracaat ederek bir adres beyan formu doldurmak suretiyle yapabilir. Herhangi bir sebeple Türkiye’deyse bulunduğu yerdeki nüfus müdürlüğüne gidip aynı işlemi orada da yapabilir."

 

Oral, herkesi anayasal hakları gereği oy kullanmaya davet ederek, "Seçmen olmadan seçimin bir manası yok" ifadesini kullandı.