Almanya'da son seçim anketi çarpıcı sonuçlar

2015 genel seçimlerinde Almanya'da yaşayan Türkler arasında yapılan son seçim anketi sonuçları açıklandı.


  • Kayıt: 25.04.2015 13:04:00 Güncelleme: 25.04.2015 13:06:00

2015 genel seçimlerinde Almanya'da yaşayan Türkler arasında yapılan son seçim anketi sonuçları açıklandı.

 

Almanya'da son seçim anketi çarpıcı sonuçlar

 

Almanya'da 2015 genel seçimleri öncesi yapılan son seçim anketi açıklandı. Seçim anketi sonuçlarına göre AK Parti oyların yüzde 60.8'ini alıyor. Başkanlık sistemini destekleyenlerin oranı ise yüzde 56 çıktı.

 

7 Haziran seçimlerinde gözlerin çevrildiği yerlerden birisi de yurtdışında en fazla Türk seçmenin yaşadığı Almanya'da sandık başına gidecek 1 milyon 404 bin 987 kişiye çevrildi. Ethno-Forschung Germany araştırma şirketi 4-12 Nisan arasında genel seçimler üzerine kamuoyu araştırması yaptı.

 

3 BİN TÜRKLE GÖRÜŞTÜLER

 

Alman kamuoyu araştırma şirketi, çalışmasını Almanya'nın Hamburg, Kuzey Ren Vestfalya, Berlin, Nürnberg ve Frankfurt şehirlerinde 3000 Türk'le yüz yüze görüşerek gerçekleştirdi. Araştırmaya, 1200 kadın ve 1800 erkek Türk vatandaşı katıldı. Almanya'da yaşayan 3000 Türk vatandaşa 7 Haziran 2015 Genel Seçimlerinde hangi partiye oy verecekleri ve Türkiye'de olası bir "Başkanlık Sistemini" destekleyip desteklemedikleri soruldu.

 

 

AK PARTİ: YÜZDE 60.8, HDP: 17.2, MHP: YÜZDE 11.9, CHP: 10.1

 

Araştırma sonuçlarına göre, AK Parti açık ara önde giderken, CHP baraj sınırında kaldı. 7 Haziran seçimlerinde hangi partiye oy verecekleri sorulan vatandaşların oy tercihleri şu şekilde gerçekleşti: AK Parti yüzde 60.8, HDP yüzde 17.2, MHP yüzde 11.9, CHP yüzde 10.1.

 

SONUCU KATILIM BELİRLEYECEK

 

Dikkat çeken detaylardan birisi Alman araştırma şirketinin yaptığı analiz oldu. Araştırmada "sonuçları kararsız seçmen değil, katılım oranı belirleyecektir" denildi. Anket sonuçlarına göre, kadın katılımcıların yüzde 52'si, erkek katılımcılarında yüzde 67'si AK Parti'yi tercih edecek.

 

CHP BARAJ SINIRINDA

 

Yapılan bir diğer analizde CHP'nin yüzde 10,1'lik oy oranı işaret edildi, "Avrupalı Türkler ile ilgili siyasetini "gurbetçi" kavramı üzerinden oluşturan CHP yapılan araştırmaya göre baraj sınırındadır" denildi. Ayrıca HDP ile CHP seçmeni arasındaki geçişkenliğin dikkat çekici olduğu vurgulandı.

 

BAŞKANLIK DESTEĞİ

 

Anket sonuçları, Almanya'daki Türk seçmenin çoğunluğunun Başkanlık Sistemini desteklediğini ortaya çıkardı. Sonuçlar, seçmenin yüzde 56'sının Başkanlık sistemini desteklediğini gösterdi. Ancak, elde edilen sonuçlarda kamuoyunun nasıl bir Başkanlık Sisteminin öngörüldüğü noktasında bilgilendirilmesi gerektiği belirtildi.

 

TEKNİK DETAYLAR

 

Kadın katımcılardan %52’si AK Parti’yi tercih ederken, erkek katılımcılardan %67’si AK Parti’yi tercih ediyor. Üniversite mezunlarının %28’i HDP, %24’ü CHP ve ’i MHP’yi tercih etmektedir. Almanya’da yaşayan Türkiye vatandaşlarının %66’sı ‘Yaşamınıza nerde devam etmeyi düşünüyorsunuz’ sorusunu Almanya olarak cevaplandırdı. Bu oran Almanya’daki Türklerin kalıcılığını ifade etmektedir. Türkiye’de yakın bir gelecekte sistemle ilgili bir değişiklik planı var. Buna göre siz olası bir Başkanlık Sistemini destekler misiniz sorusuna toplumun çoğunluğu evet ile cevap vermiştir.