Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yıl dönümü

Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yıl dönümü kapsamında, 57. Alay Şehitliği'nde anma töreni gerçekleştirildi.


  • Kayıt: 25.04.2015 13:47:00 Güncelleme: 25.04.2015 13:47:00

-57. Alay Şehitliği'nde, Birleşik Krallık Galler Prensi Charles, AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır, Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç ile çok sayıda üst düzey yabancı devlet adamının katılımıyla anma töreni düzenlendi

 

-2. Kolordu Komutanı Korgeneral Güvenç: 

 

-"Çanakkale, Kurtuluş Savaşı'nın mayası, Türkiye Cumhuriyeti kitabının önsözüdür"

 

-"Atalarımızın harp meydanlarında savaşırken kurduğu dostluğu daha da güçlendirmek bizim görevimizdir"

 

 

Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yıl dönümü kapsamında, 57. Alay Şehitliği'nde anma töreni gerçekleştirildi.

 

Gelibolu Tarihi Alanı'nda yer alan şehitlikteki tören, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Türk Silahlı Kuvvetleri adına 1. Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak ve Birleşik Krallık Galler Prensi Charles tarafından anıta çelenk bırakılmasıyla başladı.

 

Saygı duruşunda bulunulması, saygı atışı yapılması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı TSK adına 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç yaptı.

 

 

Güvenç, Çanakkale Savaşları'nı dünya harp tarihinin en müstesna savaşlarından biri olarak nitelendirdi. Çanakkale'deki muharebelerin, tarihin akışını etkilediğini vurgulayan Güvenç, "Türk milletinin bütün olanaksızlıklara rağmen var gücüyle savaşıp kazandığı, vatanı savunan askerin gücünün silahın gücünü aştığı bu savaşta birçok ilke imza atılmıştır" diye konuştu.

 

Çanakkale Savaşları'nın, Normandiya Çıkarması öncesi gerçekleşen en büyük müşterek ve birleşik amfibik harekat olduğunu ifade eden Güvenç, 2. Dünya Savaşı'ndaki amfibik harekatın tohumlarının Çanakkale'de atıldığını söyledi. 

 

Güvenç, Çanakkale'nin en dar alanda en fazla can kayıplarının yaşandığı savaşlardan olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

 

"Avrupalı devletlerin 'hasta adam' olarak nitelendirdikleri Osmanlı Devleti'ne karşı müttefiklerin Çanakkale Boğazı'na yönelik taarruzu, mükemmel bir azim ve kahramanlık gösteren Türk askeri karşısında akamete uğramıştır. Çelik zırhla bürünmüş, her yönüyle üstünlüğe sahip dünyanın en güçlü donanmasına karşı zaferin kazanılmasında toprak tabyalarda kahramanca ve fedakarca mücadele eden topçuların, boğaz kıyılarına ustalıkla yerleştirilen obüs bataryalarının, birleşik donanmanın manevra alanlarına Nusret'in ustaca döşediği mayınların payı büyük olmuştur."

 

-"Çanakkale bir ulusun yeniden doğuş destanıdır"

 

Winston Churchill'in Çanakkale Zaferi'ne ilişkin sözlerini hatırlatan Korgeneral Güvenç, mehmetçiğin kahramanlıklarından örnekler de verdi. Güvenç, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"Çanakkale geçilmez destanının yazıldığı savaşlar ölmesini bildikleri için yaşamayı hak eden insanların haysiyet mücadelesidir. Eşsiz Çanakkale Zaferi, Kurtuluş Savaşı'na giden yolda ulusça yeniden doğuşun başlangıcıdır. Çanakkale, Kurtuluş Savaşı'nın mayası, Türkiye Cumhuriyeti kitabının önsözüdür. Bu itibarla Çanakkale bir ulusun yeniden doğuş destanıdır. Ayrıca Çanakkale Savaşı, Mustafa Kemal'in askeri yeteneklerinin ortaya çıkmasını ve 'Anafartalar kahramanı' olarak tanınmasını sağlamıştır. Anafartalar Muharebeleri'nde Mustafa Kemal, bir komutanın gerektiğinde nasıl inisiyatif alabileceğini rütbesinin fevkinde nasıl sorumluluk taşıyabileceğini örnek şekilde sergilemiştir."  

 

-"Her yıl artan şekilde duyulan hayranlık"   

 

Dünyanın tüm kıtalarından gelen ve milletlerinin tarihlerine altın sayfalar yazan kahramanların, Çanakkale'de bir arada bulunduğunu ve dev bir mezarlıkta istirahat ettiğini söyleyen Güvenç, bu özelliğin dünyanın her yerinden insanları bu kutsal topraklara getirdiğini vurguladı.

 

Atatürk'ün Çanakkale'de hayatını kaybeden yabancı askerlere yönelik, "Bu memleketin toprakları üzerinde kanlarını döken kahramanlar, burada bir dost vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz. Sizler, Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar, gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat uyuyacaklardır. Onlar, bu toprakta canlarını verdikten sonra, artık bizim evlatlarımız olmuşlardır" ifadelerini anımsattı.

 

Korgeneral Güvenç, şunları kaydetti:

 

"Bugün bizi bir araya getiren bu tören, muharebe sahasında atalarımızın gösterdiği asalet ve centilmenlik örnekleri, birlik ve beraberlik içinde dostça yaşamak azim ve kararlılığıdır. Atalarımızın harp meydanlarında savaşırken kurduğu dostluğu daha da güçlendirmek bizim görevimizdir. 100 yıl önce savaşın karşı saflarındaki ülkeler, bugün dünyanın sorunlu noktalarında barışı sağlamak için Birleşmiş Milletler ve NATO gibi organizasyonların bayrağı altında birlikte görev yapmaktadırlar ve yapmaya devam edeceklerdir. Çanakkale'de hayatlarını feda eden kahramanlara her yıl artan şekilde duyulan hayranlık, 100 yıl önce yaşanan sosyal travma ve acının bugün ebedi dostluklara dönüştüğü müjdesini vermektedir." 

 

 

 

-Törenden notlar

 

Konuşmanın ardından Orgeneral Çolak, şehitlik defterini imzaladı, Kur'an-ı Kerim okundu ve dua edildi. Şehit mezarlarına da karanfiller bırakıldı. Prens Charles'a bu sırada bakanlar Bozkır ve Kılıç eşlik etti.

 

Prens Charles, 57. Alay Şehitliği girişinde anıtı bulunan, dünyanın en yaşlı gazisi unvanına sahip, 110 yaşında hayatını kaybeden Hüseyin Kaçmaz'ın oğlu Turgut Kaçmaz'ın talebi üzerine onunla fotoğraf çektirdi.

 

İrlanda Devlet Başkanı Michael Higgins, Avustralya Başbakanı Tony Abbott, Yeni Zelanda Başbakanı John Key, Prens Charles'ın oğlu Harry, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar ile çok sayıda üst düzey yabancı konuk törende hazır bulundu.

 

Tören alanında izleyiciler için iki platform kuruldu. Şehitlik anıtının iki yanına Atatürk'ün fotoğrafları asıldı. Anıtın hemen önüne ise Almanya, Avustralya, Avusturya, Bangladeş, Fransa, Hindistan, İrlanda, Kanada, Nepal, Pakistan, Yeni Zelanda ve Yunanistan adına 12 çelenk konuldu. 

 

Alanın iki yanına, konukların töreni rahatlıkla izleyebilmesi için LED ekranlar yerleştirildi. 57. Alay Şehitliği'nin girişinde ise konukları Çanakkale Savaşı'ndaki kıyafetleri giyen 4 atlı asker karşıladı.

 

Şehit mezarlarının her birinin üzerine Türk bayrağı konuldu, şehitliğin çevresinde, Türkiye İzcilik Federasyonunun organizasyonuyla, 24 devletten gelen izcilerin taşıdığı yabancı ülke bayraklarıyla Çanakkale Savaşı dönemindeki askeri kıyafetleri giyen askerler sıralandı. 

 

 

ÇANAKKALE (AA)