Avustralyalı ve Yeni Zelandalılar, Gelibolu'da alternatif tören gerçekleştirdi

Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, Gelibolu ilçesinde yabancı gruplar tarafından bu yıl ilk kez "alternatif tören" düzenlendi.


  • Kayıt: 25.04.2015 13:56:00 Güncelleme: 25.04.2015 13:56:00

- Anzak Koyu'ndaki "Şafak Töreni"ne katılımcı sayısının sınırlandırılması nedeniyle, bu alanda bulunamayan 2 bin 500'e yakın Avustralyalı ve Yeni Zelandalı, Gelibolu'da alternatif tören gerçekleştirdi.

 

- Atalarını anmak için Hamzakoy sahilinde bir araya gelen Anzak torunları, dua etti, denize çelenk bıraktı.

 

 

Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, Gelibolu ilçesinde yabancı gruplar tarafından bu yıl ilk kez "alternatif tören" düzenlendi.

 

Avustralya ve Yeni Zelanda hükümetinin kararı doğrultusunda ve aşırı yoğunluğa önlem olması amacıyla, bu yıl Anzak Koyu'ndaki katılımcı sayısı 10 bin 500 kişiyle sınırlandırıldı.

 

Kura çekimiyle belirlenen 10 bin 500 kişi arasında yer alamayan gruplar, ilk alternatif töreni Hamzakoy sahilinde gerçekleştirdi.

 

Gelibolu Belediyesi ile özel bir tur şirketi tarafından organize edilen törende, Avustralya ve Yeni Zelanda'dan gelen 2 bin 500'e yakın Anzak torunu, temsili olarak bölgeye denizden çıkarma yaptı. Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda bayrakları göndere çekildi.

 

 

Etkinlikte konuşan emekli subay Colonel Grahm Fleeton, bölgede 100 yıl önce yaşanan olayları kısaca anlattı.

 

Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar da konuklara seslendi ve kendilerini yalnız hissetmemelerini istedi.

 

Aynı dili konuşmadıklarını ancak aynı havayı soluduklarını vurgulayan Özacar, "Dilimiz, dinimiz aynı olmayabilir ama hepimizin gözyaşlarının rengi aynı. Dünya aslında hepimizin. Sizler dünyanın bir ucundan bugün Gelibolu'ya, bu topraklarda huzur içinde uyuyan atalarınızı anmaya geldiniz. Dün bu topraklarda savaşanların torunları bugün bu topraklarda kardeş oldu" diye konuştu.

 

Konuşmaların ardından dua edildi, marşlar seslendirildi.

 

Tören, Gelibolu Yarımadası'nda hayatını kaybeden Anzaklar için denize çelenk bırakılmasıyla sona erdi.

 

ÇANAKKALE (AA)