595 bilim insanı Türkiye'ye dönüyor

Fikri Işık, tersine beyin göçünün tüm hızıyla devam ettiğini belirterek "TÜBİTAK'ın çağrısıyla 595 bilim insanımız ülkelerine dönecek" dedi


  • Kayıt: 26.04.2015 21:12:00 Güncelleme: 26.04.2015 21:12:00

Fikri Işık, tersine beyin göçünün tüm hızıyla devam ettiğini belirterek "TÜBİTAK'ın çağrısıyla 595 bilim insanımız ülkelerine dönecek" dedi

 

İlk kez 1960'lı yıllarda Almanya'ya Türk işçilerini taşıyan trenin hareket etmesinin ardından yaklaşık 50 yıl geçti. Bugüne kadar işçilerle birlikte birçok bilim insanı da araştırma imkanları daha büyük diye Avrupa ve Amerika ülkelerini tercih etti.

 

İŞÇİLERLE BİRLİKTE BİLİM İNSANLARI DA DÖNÜYOR

 

Şimdi ise durum tersine döndü, Türkiye'nin ekonomik kalkınma hamleleriyle birlikte yaşam koşullarının da değişmesi, Türkiye'den göç eden işçiler gibi bilim insanlarını da heyecanlandırdı, geri dönüşler başladı.

 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, destek ve teşvik mekanizmalarının güçlendirilmesiyle birlikte, yurt dışından Türkiye'ye dönüş yapan bilim insanlarının sayısında önemli artış yaşandığını söyledi.

 

595 BİLİM İNSANI ÜLKESİNE DÖNÜYOR

 

TÜBİTAK'ın yönettiği Tersine Beyin Göçü Programı ile 362 ve yine TÜBİTAK'ın koordinasyonunda yürütülen AB programı kapsamında yurt dışında bulunan 233 araştırmacının, bilimsel faaliyetlerini Türkiye'de gerçekleştirecekleri bildirildi.

 

Işık, "TÜBİTAK çağrısıyla toplam 595 bilim insanımız ülkelerine dönerek çalışmalarını burada yapacaklar" diye konuştu.

 

 

5 MİLYON DOLARA VARAN DESTEK PROGRAMLARI

 

Işık, ortaya çıkan tablodan duyduğu memnuniyeti dile getirerek bilim insanlarına yapılan eve dönüş çağrısını tekrarladı. Türk bilim insanlarının projelerinin, öncelikle yurt içinde olmak üzere yurt dışında da desteklendiğini anlatan Işık, "Ufuk 2020 programının da içinde olduğu uygulamalarla proje başına yaklaşık 5 milyon dolara varan destek programlarına daha yoğun katılımın olmasını bekliyoruz" ifadesini kullandı.

 

EN ÇOK 2014'TE DÖNÜŞ YAŞANDI

 

Çağrının başladığı 2010 yılında sadece 12 araştırmacı yurda dönerken, en çok artış 2014'te yaşandı. Geçen yıl yapılan 287 başvurudan 182'si kabul edilerek desteklendi.

 

TÜBİTAK, 2015 başvurularını almaya devam ederken yurda dönen araştırmacı sayısının daha da artması öngörülüyor.