CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun Almanya Mitingi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Sözüm söz, 8 Haziran'da CHP iktidarında ilk yapacağımız işlerden bir tanesi yurtdışı seçim çevresi oluşturacağız ve sizler kendi özgür iradenizle seçeceğiniz 10 milletvekilini TBMM'ye göndereceksiniz" dedi.


  • Kayıt: 26.04.2015 22:20:00 Güncelleme: 26.04.2015 22:20:00

- "Sözüm söz, 8 Haziran'da CHP iktidarında ilk yapacağımız işlerden bir tanesi yurtdışı seçim çevresi oluşturacağız ve sizler kendi özgür iradenizle seçeceğiniz 10 milletvekilini TBMM'ye göndereceksiniz"

 

-"(Askerliğe elverişsiz raporlarına ilişkin) Hangi ülkeden rapor alıyorsanız, o raporlar Türkiye'de de geçerli olacak. Doktorsa doktor, hepsi aynı Hipokrat yeminini ediyor. O zaman verilen raporların nasıl Almanya'da, Hollanda'da, Fransa'da geçerliliği varsa, aynı raporların Türkiye'de de geçerliliğin olması lazım"

 

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Sözüm söz, 8 Haziran'da CHP iktidarında ilk yapacağımız işlerden bir tanesi yurtdışı seçim çevresi oluşturacağız ve sizler kendi özgür iradenizle seçeceğiniz 10 milletvekilini TBMM'ye göndereceksiniz" dedi.

 

Kılıçdaroğlu, Almanya'nın Düsseldorf kentinde, ISS Dome Arena'da düzenlenen mitingte yaptığı konuşmada, yurtdışında yaşayan seçmenlere yönelik, seçme ve seçilme hakkı, emeklilik, istihdam ve askerlik sorunlarına ilişkin vaatlerde bulundu.

 

Yurtdışında yaklaşık 5 milyon Türk vatandaşının yaşadığını belirten Kılıçdaroğlu, TBMM'ye yurtdışında bulunanların temsil edilmesiyle ilgili kanun teklifi verdiklerini hatırlattı.

 

Kılıçdaroğlu, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının sorunlarını iyi bildiğini belirterek, "Sözüm söz, 8 Haziran'da CHP iktidarında ilk yapacağımız işlerden bir tanesi, yurtdışı seçim çevresi oluşturacağız ve sizler kendi özgür iradenizle seçeceğiniz 10 milletvekilini TBMM'ye göndereceksiniz" dedi.

 

''Sizin sorununuzu bizim dile getirmemiz pek doğru değil'' ifadesini kullanan Kılıçdaroğlu, ''Sorunu siz yaşıyorsanız o zaman sorunu sizin dile getirmeniz en doğru yol olabilir. Pek çok ülkede benzer uygulamalar var. Bütün o uygulamaları masayı yatırdık ve kanun teklifimizi verdik. Şimdi söz sizde. Eğer 'yurt dışında çalışan Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları parlamentoda bizi temsil etsin' diyorsanız yolunuz belli, adresiniz belli. Altı okun böğrüne mührünüzü basacaksınız" dedi.

 

- Yurtdışında çalışanların emekliliği

 

Kılıçdaroğlu, yurtdışında çalışanların emeklilikle ilgili sorunlarının da çözüleceğini belirterek, 3201 sayılı "Yurt Dışı Borçlanması ve Emeklilik" hakkındaki kanuna ilişkin değişiklikler yapacaklarını söyledi. Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

 

"Prim borçlarınızı ödüyorsunuz, üstelik az buzda bir para değil. Dolar bazında ödüyorsunuz, avro bazında ödüyorsunuz, emekli oluyorsunuz. Çoluk çocuğun, torunun Almanya'da, Fransa'da okula devam ediyor. 'Gidip onların yanında kalacağım diyorsunuz.' Geliyorsunuz, bazen hiç uğruna çalışıyorsunuz, bazen sosyal yardım alıyorsunuz. Diyor ki hükümet 'madem sosyal yardım alıyorsun, madem çalışıyorsun senin emekli aylığını keseceğim.' Aynı durum Türkiye'de de var. Emekli olduktan sonra kişi çalışmaya başlıyorsa maaşının yüzde 15'i kesiliyor. 8 Haziranda yetki verin bize, güç verin bu garabeti bitireceğiz. Emekli aylığınızda asla ve asla kesinti olmayacak."

 

Yurtdışı temsilciliklerde çalışanlar konusunda da bazı değişiklikler yapacaklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Türkiye'den geliyor insanlar buradaki temsilciliklerde görev almak için ... Burada bu kadar temsilcimiz varken, Türkiye'den buraya çalışanları getirmek değil, burada yetişen insan gücünü temsilciliklerimizde istihdam etmek gerekir" diye konuştu.

 

 

- "Askerlik için yurtdışı raporu geçerli olacak"

 

Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının askerlikle alakalı bazı sorunlarını da çözeceklerini dile getiren Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

 

"Gençlerimiz gidiyorlar, diyelim ki yaşadıkları ülkeden 'askerlik yapamaz' diye tam teşekküllü hastaneden raporlarını alıyorlar. Ama bu raporlar Türkiye'de geçersiz. Niçin geçersiz? 'Efendim gelip buradan rapor alacaksınız.' Sözüm söz, bu garabete de 8 Haziran'dan itibaren son vereceğim. Hangi ülkeden rapor alıyorsanız o raporlar Türkiye'de de geçerli olacak. Doktorsa doktor, hepsi aynı Hipokrat yeminini ediyor bütün dünyadaki doktorlar. O zaman verilen raporların nasıl Almanya'da, Hollanda'da, Fransa'da geçerliliği varsa, aynı raporların Türkiye'de de geçerliliği olması lazım.''

 

Kılıçdaroğlu Almanya'da yaşayan Türklerin yaşadığı zorluklara da değinerek, şunları kaydetti:

 

"İşçi olarak geldiniz, çalıştınız. Bugün 55. yılı kutlanıyor göçün. O zaman dönüp şöyle bir bakmak gerekiyor. 55 yıl önce geldiniz, bugün aranızda sanatçı var, aranızda sinema yönetmeni var, aranızda akademisyenler var, politikacılar var. Hayatın her alanında yer alıyorsunuz ve hayatın her alanında ses çıkarıyorsunuz. Hayatın her alanında gücünüz var. Bu gücü biz Türkiye için de kullanmak istiyoruz. Çünkü Türkiye'nin demokrasiye ihtiyacı var. Türkiye'nin özgürlüğe ihtiyacı var. Türkiye'nin birlikte yaşamaya ihtiyacı var. Türkiye'nin temiz siyasete ihtiyacı var."

 

Kılıçdaroğlu, "Bir kez daha Düsseldorf'tan yurtdışında yaşayan bütün yurttaşlarıma seslenmek istiyorum: Sizin inancınız bizim inancımızdır. Sizin kimliğiniz bizim kimliğimizdir. Sizin yaşam tarzınız bizim yaşam tarzımızdır. Biz kimseyi ötekileştirmeden tüm yurttaşlarımızı kucaklıyoruz ve bağrımızı açıyoruz" dedi.

 

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından önce CHP İstanbul Milletvekili Sabahat Akkiray (Akkiraz) ve ses sanatçı Mustafa Özarslan birer konser verdi.

 

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun gerçekleştirdiği ilk yurtdışı mitinginde, Genel Başkan Yardımcıları Tekin Bingöl, Ercan Karakaş ve Selin Sayek Böke, Sezgin Tanrıkulu da yer aldı.

 

Düsseldorf Belediye Başkanı Thomas Geisel ve Sosyal Demokrat Partili (SPD) Federal Milletvekili Andreas Rimkus, Kılıçdaroğlu'ndan önce konuşma yaptı.

 

(AA)