İngiltere'nin St Albans Bölgesine Türk Belediye Başkanı

İngiltere'nin başkenti Londra'nın kuzeyindeki 135 bin nüfuslu St Albans Bölgesine Belediye Başkanı seçilen Mehmet Salih Gaygusuz, resmen görevine başladı. 


  • Kayıt: 21.05.2015 19:41:00 Güncelleme: 21.05.2015 19:41:00

İngiltere'nin başkenti Londra'nın kuzeyindeki 135 bin nüfuslu St Albans Bölgesine Belediye Başkanı seçilen Mehmet Salih Gaygusuz, resmen görevine başladı. 

 

Birleşik Krallık'ta 7 Mayıs'ta yapılan genel seçimle birlikte İngiltere'nin yüzde 80'inde yerel seçim de yapıldı. Yerel seçim sonucu Muhafazakar Parti'nin St. Albans Bölgesi Güney Marshalswick semtinden belediye meclisi üyesi seçilen 59 yaşındaki Gaygusuz, daha sonra da diğer belediye meclisi üyelerinin oylarıyla belediye başkanı oldu.

 

İki adayı geride bırakarak belediye başkanı seçilen ve dün yapılan törenle görevine resmen başlayan Gaygusuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "St. Albans'ta bana oy verebilecek tek bir Türk seçmenim bile yok. İngiltere'de çok sayıda Türk yaşıyor ama ne yazık ki hala parlamentoda bir Türk milletvekilimiz yok. Türk vatandaşlarının İngiliz siyasetinde daha fazla yer alması için ciddi bir çalışma yapmayı planlıyoruz. Umarım bundan sonraki genel seçimde İngiliz Parlamentosunda Türk milletvekili görürüz" diye konuştu.   

 

 

1972 yılında 16 yaşındayken İngiltere'ye geldiğini ve yıllar içinde garsonluktan işletmeciliğe kadar birçok işle uğraştığını ifade eden Gümüşhane doğumlu Gaygusuz, 2006 yılında siyasete atıldığını ve St Albans Bölgesi'nden belediye meclis üyesi seçildiğini kaydetti. Üç dönemdir belediye meclis üyesi seçilen Gaygusuz, bir sonraki genel seçimde de milletvekili adayı olmayı düşündüğünü kaydetti. 

 

650 sandalyeli İngiliz Parlamentosunda Türk milletvekili bulunmuyor. 7 Mayıs'taki genel seçimde 4 Türk ve Kuzey Kıbrıslı milletvekili adayı yarışmış ancak seçilememişti. Türk kökenli adayların yerel seçimlerde ise daha başarılı oldukları görülüyor. İngiltere'de geçen yıl bazı bölgelerde yapılan yerel seçimde, 32 Türk kökenli aday belediye meclis üyeliğine seçilmişti.