Belçika'da Türk kökenli Belediye Başkanına davası açılacak

Belçika'da Flaman Milliyetçi (N-VA) partili İçişleri Bakanı Jan Jambon ve göçmenden sorumlu Devlet Bakanı Theo Francken, uçakta yolcuları "isyana teşvik ettiği" gerekçesiyle Türk kökenli Belediye Başkanı Emir Kır hakkında dava açacaklarını duyurdu.


  • Kayıt: 21.05.2015 20:18:00 Güncelleme: 21.05.2015 20:20:00

Belçika'da Flaman Milliyetçi (N-VA) partili İçişleri Bakanı Jan Jambon ve göçmenden sorumlu Devlet Bakanı Theo Francken, uçakta yolcuları "isyana teşvik ettiği" gerekçesiyle Türk kökenli Belediye Başkanı Emir Kır hakkında dava açacaklarını duyurdu.

 

Davaya konu olayla ilgili AA'ya konuşan Valon Sosyalist (PS) partisinden Federal Milletvekili ve Brüksel Saint Josse Belediye Başkanı Kır, 12 Mayıs günü Fas ziyareti için Royal Air Maroc uçağına bindiğinde şahit olduğu skandal nedeniyle insani vazifesini yerine getirdiğini ve pişmanlık duyacak birşey yapmadığını söyledi.

 

Kır, gördüğü manzarayı "Uçağa girmeden bizi gecikme ve gürültü olabilir diye bilgilendirdiler. Uçağa girince son kısımda İngilizce konuşan Afrikalı bir bayanın ağladığını gördüm. Etrafı (güvenlik görevlilerince) sarılmıştı. Çığlık atıyor, uçaktan çıkmak istediğini, ülkesine dönmek istemediğini söylüyordu. Bayana etrafını saran ekip baskı ve şiddet uyguluyordu" diye anlattı.

 

Bu durumun dakikalarca sürdüğünü ve yolcuların ayağa kalkarak şiddete son verilmesini istediğini anlatan Kır, "Belçikalı ve Faslı emniyetçiler oturun diye insanların üzerlerine yürümeye ve itmeye başladılar. Ben de tepki gösterdim. Siz öncelikle şiddete son verin, kimseyi iteklemeyin dedik.  Bu kadına şiddet uygulayamazsınız diye haykırdık" dedi.

 

 

-"Biri zor durumdaysa benim görevim ona yardım etmik"

 

Emir Kır, "Bu olay 25-30 dakika devam etti. İnsanlığın bittiği yerdeyiz. Bir bayan şiddet yaşıyor, zor durumda, siz de elinizi kolunuzu bağlayacaksınız, sessiz kalacaksınız. Ben herşeyden önce, siyasetçiden önce bir insanım. Başka birisi zor durumdaysa benim insani görevim ona yardım etmektir" şeklinde konuştu.

 

Kaçak yollarla ülkeye girdiği için sınırdışı edilen Nijeryalı bayanı diğer yolcuların sakinleştirmesiyle uçağın hareket ettiğini ve  bu olay üzerinden siyasi propagandayı aklından geçirmediğini belirten Kır, İçişleri Bakanlığı'nın uçak yolcularını "isyana teşvik  ettiği" suçlamasıyla kendisi hakkında dava açması halinde şahit olduğu "insanlık dışı muameleyi" mahkemede anlatacağını söyledi.

 

Emir Kır, "Açsınlar davayı, hiç korkum yok. Gidip onların insafsızca politikasını anlatacağım" dedi.

 

Kır, "Gelecek günlerde bu konuyla ilgili parlamentoda soru önergesi vereceğim. Belçika bugüne kadar insancıl yapısıyla ayakta kaldı, bunun böyle devam etmesi için bu olayın peşini bırakmayacağız" ifadesini kullandı.