Almanya Yeşiller çocuklara cinsel İstismar nedeniyle karıştı

Yeşiller Partisi, parti içinde 1980 ve 1990’lı yıllarda çocuklara yönelik cinsel istismarda bulunduğu ve bu istismarı yapanların parti içinde organize hareket etikleri iddiası ile çalkalanıyor. Yaklaşık 18 aydır bir süren araştırma raporu kamuoyunun gündemine bomba gibi düştü. Rapor çocuk istismarı ve cinsel taciz iddiası ile siyaseti karıştırdı.


  • Kayıt: 22.05.2015 09:55:00 Güncelleme: 22.05.2015 09:55:00

Yeşiller Partisi, parti içinde 1980 ve 1990’lı yıllarda çocuklara yönelik cinsel istismarda bulunduğu ve bu istismarı yapanların parti içinde organize hareket etikleri iddiası ile çalkalanıyor. Yaklaşık 18 aydır bir süren araştırma raporu kamuoyunun gündemine bomba gibi düştü. Rapor çocuk istismarı ve cinsel taciz iddiası ile siyaseti karıştırdı.

 

PARTİ RAPORU ORTAYA ÇIKARDI

 

Yeşiller Partisi’nin emekleme dönemlerinde gerçekleştiği söylenen çocuklara yönelik cinsel istismarın boyutları tartışılmaya devam ediyor. Kimi iddalar bine yakın çocuğun istismar kurbanı olduğunu iler sürerken, parti içinde hazırlanan bir araştırma raporunda partinin kullandığı br mekanın da çocuk istismarında kullanıldığı yer aldı. Partinin o zamanki Berlin teşkilatının adının karıştığı taciz ve istismar olaylarında Alternativen Liste’nin (AL) (Alternatif Liste) rol aldığı açıklandı. Parti kendi geçmişinde ortaya çıkan sakandalı araştırırken kurbanlar, tanıklar ve belgeler aramaya devam ediyor.

 

TRİTTİN: BASKI VAR

 

Yeşiller Partisi tarafından partinin içinde yapılan, partili ve partili olmayan uzmanlarca aylardır süren inceleme kamuoyuna yansıdı. Ortaya çıkan rapor ise ortalığı karıştırdı. O zamanlar partide görev yapan, geçtiğimiz seçimlerde bu partinin Başbakan adayı olan Jürgen Trittin’in o zaman partideki rolü nedeniyle tartışmaların merkezine kondu. Trittin’in de o zamnki eylemlerden sorumlu olduğu iddia edilerek istifası isteniyor. Buna neden olarak Göttingen’de hazırlanan yerel seçim programında küçük yaştakilerin cinsel istismarı ile ilgili yasanın (Strafgesetzbuch 174, 175) yumuşatılmasının talep edildiği ifade ediliyor. Trittin ise bu iddiayı düzeltti ve o talebin parti programından alındığını açıkladı.

 

PARTİ İÇİNDE ÖRGÜTLENMİŞLER

 

Öte yandan partinin geçmişini araştıran komisyon çocuk istismarı nedeniyle ceza almış iki partilinin ismine ulaştı. Bunlardan birinin ölmüş olduğu belirtilerken, her iki partilinin cinsel istismarı parti dışındaki eylemlerinden yargılanmış olduklarına dikkat çekildi. Bu kişilerin ve parti içinde daha kaç kişinin cinsel istismara karıştığı ise rakamsal olarak belirlenmiş değil. Ancak kesin olan bir şey var ki, komisyon raporu Berlin örgütünde Alternativen Liste içinde “Jung & Alt” yani “Olgun ve Genç” adlı bir çalışma grubu adı altında organizasyon kurulduğu saptandı. Bu organizasyonun “Falckenstein” adlı bir “serbest zaman makanı” kurdukları ve burada çok sayıda çocuk ve gencin cinsel istismara uğratıldığı belirtildi. Çocuk istismarcılarının bir kısmının şu an öldüğü bir kısımının ise hala hapiste olduğu ifade ediliyor.

 

İNCELEME SÜRECEK

 

Öte yandan bir açıklama yapan Parti Yönetim kurulu Üyesi Simone Peter, Michael Kellner yaptıkları açıklamda partinin geçmişine dönük aydınlatma çalışmıasnın ciddi şekilde sürdürleceğini belirttiler. Açıklamda Göttinger Instituts für Demokratieforschung Bilirkişi Raporu’nda (Göttingen Demokrasi Araştırmaları Enstitüsü) yer alan ve 80’li yıllarda çocuk istismarına yönelik cezaların indirilmesini talep eden parti programından dolayı kurbanlardan özür dilediklerini ve o kararı kesinlikle kabul etmediklerini duyurdular. Parti olarak istismar kurbanları için telefon hizmete soktukları ve kurbanların şikayetlerini beklediklerini belirten parti yetkilileri, kendilerine ulaşan 7 kurbanı dinledikleri, bunun beşinin parti ile ilgisi olmadığı ikisi ile ilgili araştırmayı sürdürdüklerini açıkladılar. Parti kurulaşalarında ve eyaletlerde de bu araştırmalar yapılacak.

 

YEŞİLLER: UTANIYORUZ

 

Yeşiller Partisi Eş Başkanı Bettina Jarasch partinin yakın geçmişinde ortaya çıkan çocuk istismarı ile ilgili dün bir basın toplantısı yaparak “özür diledi”. Basın toplantısında “utandıklarını” açıklayan Bettina Jarasch “Araştırmalarımız sonucunda yadsınamaz bir biçimde ortaya çıktığı üzere partimizin kurumsal olarak bu olaylara karşı koyamamış olmasından dolayı utanıyoruz” şeklinde konuştu. Partinin 80lerden 90 ortalarına kadar dönemini inceleyen raporun açıklanmasında basın karşısına geçen Jarasch partisinin pedofil suçularına karşı dirayetsiz tutumundan dolayı kurbanlardan özür diledi.

 

 

Mesut Hastürk / Berlin

Sabah