Hiç şahit olmadık

" Şuana kadar Hollanda'da hiç bir öğrencinin Türkçe konuştu diye okuldan uzaklaştırıldığına şahit olmadık''


  • Kayıt: 30.11.2012 11:08:00 Güncelleme: 30.11.2012 11:08:00

Geçen hafta bir medya organında 'Türkçe konuştu okuldan atıldı' haberini bende ilk duyduğumda ilk tepkimi verdim. Hatta Azerbaycan medyasını bu konuda bilgilendirmiştik. Hollanda'da Türkçe konuştuğuna dair okuldan uzaklaştırıldığını ve buna tepkimizi vermiştik.Oysa yaptığımız araştırmalar neticesinde olayın farklı olduğunu, Türkçe konuşmaktan ziyade disiplinsizlikten, ve keyfi davranışlar nedeni ile ailesinin uyarılmasından sonra atıldığını öğrendik.

 

Aslında geçen hafta yaşanan bu durum Hollanda ile Türkiye arasında ki 400. yıl kutlamalarını yaptığımız bir dönemde, böyle bir olayların ortaya çıkması, Türkiye Hollanda ilişkilerine zarar verir. Şuana kadar Hollanda'da hiç bir öğrencinin Türkçe konuştu diye okuldan uzaklaştırıldığına şahit olmadık. Veyahut da Türkçe konuşuyor diye dışlanmışlık olayına rastlamadık. Bunların hepsi birer provokatörlük vakalarıdır. Amaç Hollanda'da ki Türklerin birbirlerine düşmesini sağlamak. Bunun yanında Hollanda ile Türkiye arasında iyi bir ivme kazanan ilişkilere zarar vermek amaçlı oldu diye düşünüyorum.

 

Sözde bazı derneklerin benimde ismimi onların derneklerini desteklemek yönü ile koymaları onlar ile aynı fikirde olmamı göstermez. Türkçe konuştu okuldan atıldı haberi üzerine, okuldan atılan ve derneğe üye olan öğrenciyi aradım. Fakat konu ile ilgili net bir bilgim olmamamdan dolayı birde kınama açıklaması yapmıştım. Oysa sonra araştırdım ki olayın Türkçe konuştu okuldan atıldı haberi ile ilgili olmadığını öğrendim. Bu açıdan Hollanda Azerbaycan Türk Kültür Derneği olarak Hollanda'da yaşayan Türk toplumu iki toplumu geren bu tür fanatik olaylara karşı çok dikkatli olmamız gerekir. Hollandalı Türkler olarak el ele vermemiz lazım. Burada yanlış yapan gençleri uyarmak lazım. Hollanda'da Türk toplumu olarak daha çok yapacağımız işler mevcut.

 

Hollanda Azerbaycan Türk Kültür Derneği başkanı,

Ilhan Aşkın