ABD göndermiyor Patriotlar Almanya ve Hollanda'dan

Suriye'den gelebilecek tehditlere karşı Türkiye'nin talep ettiği 'Patriot füze savunma sistemi'ne ilişkin askeri planlama çalışmaları tamamlandı.


  • Kayıt: 02.12.2012 13:23:00 Güncelleme: 02.12.2012 13:23:00
Suriye'den gelebilecek tehditlere karşı Türkiye'nin talep ettiği 'Patriot füze savunma sistemi'ne ilişkin askeri planlama çalışmaları tamamlandı.
 
NTV'nin NATO kaynaklarından elde ettiği bilgiye göre; Türkiye'ye Almanya 'dan 2 adet 'Patriot PAC-3', Hollanda 'dan ise 1 adet 'Patriot PAC-2' füzesi gönderilmesi kesinlik kazandı. ABD 'nin ise ilk aşamada 'Patriot' desteği sağlayamayacağı öğrenildi.
 
ABD, "Avrupa'daki 'Patriot' sistemlerinin birinin İsrail'de, birinin Polonya'da diğerlerinin ise rotasyon ve bakımda olduğunu" gerekçe göstererek, bu aşamada Türkiye'nin talebinin karşılamasının güç olduğunu vurguluyor.
 
YER BELLİ OLDU
 
'Patriot'ların nerelere konuşlandırılacağı da belli oldu. Güvenlik sebebiyle kesin mevki hakkında bilgi vermeyen askeri kaynaklar, 'Patriot'ların, Gaziantep, Malatya, Diyarbakır üçgeninde konuşlandırılacağını bildirdi.
 
SINIRA 80 KM KALA TESPİT EDECEK
 
'Patriot'ların hangi şartlarda ateşleneceği konusu da belli oldu. 'Patriot' radarları, Suriye'den Türkiye'ye yönelik füzeleri, sınıra 80 kilometre kala tespit edecek ve füze savunma sistemi devreye girerek tehdit unsurunu imha edecek.
 
GÖZLEM ALMANYA'DAN, KONTROL TÜRKİYE'DEN
 
'Patriot' radar gözlem faaliyetleri, Almanya'nın Ramstein kentinde bulunan NATO Müttefik Hava Komutanlığı'nda yönetilecek. Ancak operasyon ve kontrol istasyonu Türkiye'de bulunacak.
 
Askeri planların, Salı günü Brüksel'de biraraya gelecek NATO dışişleri bakanlarının toplantısı sırasında onaya sunulması bekleniyor.
 
'Patriot'ların Türkiye'ye konuşlandırılması için Hollanda ve Almanya meclisindeki onay sürecinin de en geç Perşembe günü başlayacağı ve her iki ülkenin meclislerinde alınan kararların ardından sevkıyatların 9 Aralık'tan sonra başlayabileceği belirtiliyor.
 
Kaynak: NTVs