RİZELİLER KEMENÇE VE TULUM EŞLİĞİNDE HORAN TEPTİ

RİZELİLER KEMENÇE VE TULUM EŞLİĞİNDE HORAN TEPTİ


  • Kayıt: 16.12.2012 09:12:00 Güncelleme: 16.12.2012 09:12:00

Mustafa Toga


UDEN: Rize Kültür Vakfının (Stichting Culture Black Sea Area53) düzenlemiş olduğu Selçuk Balcı Konseri ve Rize Doğa Fotoğrafları Sergisi Kısmet Evenementencentrum Uden'de yapıldı. 2500 kişilik salonun hemen hemen tamamının dolduğu olağan üstü gecenin ev sahipliğini Kamil Topuz ve eşi Fatma Topuz yaptı.

Rize Valisi Nurullah Çakır'ın da iştirak ettiği fotoğraf sergisinin açılış kurdelesini Rotterdam Başkonsolosu Toğan Oral, Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, Borsa Genel Koordinatörü ve fotoğraf sanatçısı Hasan Önder, Türk kökenli Hollanda Milletvekili Tunahan Kuzu, HOTIAD Başkanı Turgut Torunoğulları birlikte kestiler.
Misafirlere fotoğraf sergisi ile ilgili bir slayt sunan Hasan Önder, Değerli Rizeli ve Karadenizli hemşerilerimin sergiye ve genç sanatçı Selçuk Balcı'nın konserine gösterdikleri ilgiden dolayı çok menmun oldum. Biraz sonra konser başlayacak sizler masanızda içeceklerinizi yudumlarken Selçuk Balcı'nın kemençesi, Cengiz Alkan'ın tulumuyla Karadeniz'in yaylalarında, Kaçkar dağlarında hoş bir gezintiye çıkacaksınız. Bu doğa harikası bölgemize hepinizi davet ediyoruz. Sizler yurtdışında Rize´nin gönüllü fahri konsoloslarısınız. Çevrenizdeki eş dostlarınızı özellikle Hollandalı komşularınızıda beraberinizde getiriniz dedi.

Rize valisi Nurullah Çakır ise yaptığı konuşmada; "Bu büyük organizasyona emeği geçen Mehmet Köse ve diğer vakıf yöneticilerine böyle unutulmaz bir geceyi büyük bir başarı ile gerçekleştirdikleri için tebrik ederim. Kısa bir süre önce Rize'de göreve başladım. Rize gerçekten bir doğa harikası. Dağlarıya, yaylalarıyla masmavi deniziyle, yemyeşil ormanlarıya gelip görmeye değer bir yer. Bizde bölge olarak gelişen Türkiye'ye elimizden geldiğince destek vermeye çalışıyoruz. Rize çay üretiminde dünyada beşinci sırada yer alıyor. En kaliteli çayı üretmek içinde çalışmalarımız devam ediyor. Burdan sizlere şu mesajı vermek istiyorum, özellikle Hollanda´daki gençlerimizi, öğrencileri Rize´ye davet ediyorum, onlara evsahipliği yapmak istiyorum. Bölgeyi gezip görüp tanısınlar giderkende sadece çayımızı değil  meşhur Anzer balımızı da almayı unutmasınlar" dedi.

Vakıf Başkanı Kamil Topuz yapmış olduğu konuşmasında Vakıfla ilgili bilgiler verdi. Çok değerli Rizeli hemşerilerim. Hollanda Rize Kültür Vakfı yaşadığımız bu toplum içinde ki diğer sosyal , kültürel ve sanatsal vakıflar arasında ki saygın yerini almış bulunmaktadır. Vakfımızın kuruluş amaçlarını, misyonunu ve vizyonunu ise şu şekilde özetleyebilirim. Hollanda genelinde yaşayan Rize’den Hollanda’ya gelmiş ve Hollanda’da yerleşmiş vatandaşlarımıza kısmen de olsa Karadeniz Bölgesinin kültürünü, sanatını ve tarih mirasını yaşatmak ve gelecek kuşaklara ulaştırmak ilk sıradaki amacımızdır. Çünkü gelecek kuşakların, gençlerin kendi kimliğini muhafaza etmesi çok önemlidir. Diğer bir önemli amacımız ise öğrencilere Hollanda´da veya Türkiye´de staj yerleri bulmaktır. Elbette Rize’nin sanat ve kültür kapsamında ki, bütün zenginliklerini de yurtdışında tanıtmaktır.

Rotterdam Baskonsolosu Toğan Oral, Rize Valisi Nurullah Çakır, Rize Ticaret Borası Başkanı Mehmet Erdoğan, Milletvekili Tunahan Kuzu, HOTIAD Başkanı Turgut Torunoğulları ve genel yönetim kurulu üyeleri olağan üstü performansi ile sanatçı Selçuk Balcı, İşadamları, STK temsilcileri, basın mensupları ve çok sayıda davetlinin katıldığı Rizeliler gecesi muhteşem geçti. Gece saat 2 ye kadar süren konserde herkes doyasıya eğlendi... Hollanda daki ikinci nesil Karadenizli gençler ise kemençe ve tulum eşliğinde 2,5 saat boyunca horan teptiler.